pátek 4. prosince 2015

Můj oblíbený niche parfém

Krásný den.
Vánoce jsou obdobím kdy se razantně zvedá prodej parfémů. Kvalitní parfém je jistě moc pěkným vánočním dárkem, i když si osobně myslím, že ho za vás prostě nemůže nikdo vybrat, a zvolit si svůj osobní parfém je tak trochu věda. Ráda bych vám tedy představila i můj osobní parfém. Často jste se mě ptali, jaká je moje oblíbená vůně, a já na to téma nikdy nestihla sepsat článek. Jednou už jsem ho měla na focení k malému rozhovoru pro Hospodářské noviny, kde jste ho mohli vidět mezi, pro mě, důležitými věcmi, které často nosím u sebe (mám ho vždy v kabelce).



Pro mě osobně je parfém velmi důležitý. Je to moje osobní značka, stopa vzpomínky kterou kromě vizuální podoby zanecháváte a je nanejvýs důležité, aby vás vystihoval. Já jsem na vůně hodně citlivá. Dokážu si díky nim vybavit bezpočet vzpomínek a třeba když se vrátím od mamky z Usa, hrozně mi chybí ta vůně Floridy, kterou s ní mám spojenou. Např. parfém Burberry Summer pro mě bude vždy spojená s cestováním po státech. Čichová pamět u mě funguje velmi silně a taky si díky tomu všímám, kdo zrovna změnil parfém.
Mám moc ráda krémy či svíčky s vůní vanilky. Naopak citrusové vůně mě dokonale odpuzují:)

Stejně jako oblečení reflektuje naši osobnost i vůně by nás měla vystihovat. Asi všichni víme, že je nutné parfém zkoušet na kůži, protože na každém se vůně rozloží trochu jinak. Když hledáte tu správnou vůni, mezi jednotlivými testery, byste si měli čuchnout ke kávovým zrnům, které by v parfumerii měli být dostupné, jelikož eliminují vůně. Já výběr vůni vždy brala jako proces, jednalo se o delší rozhodování, protože jak vám dobrá volba parfému může sednout a podpořít vaši náladu, ta špatná vám může kazit každý den a rozptylovat vaše smysly. 
Dříve jsem měla hodně ráda parfémy Marc Jacobs. Jsou sladké, poměrně líbivé a vyhovovaly mi. Časem se člověk rozhlíží, co originálejšího by si pořídil. Protože stejně jako v módě, i v parfémech existuje střední proud a tzv. Haute Cauture. Tou vyšší řadou parfémů jsou Niche parfémy.
 Jedná se o originální parfémy které jsou tvořeny z exkluzivních ingrediencí a zcela se vymykají tomu konfekčnímu střednímu proudu komerčních vůní, které běžně koupíte. 
Jejich ceny se odvíjejí od použitých surovin, a jsou pochopitelně o něco vyšší než u běžných parfémů.

Já jsem si zamilovala niche parfém Silhoutte od Rouge Bunny Rouge. 
Jedná se o velmi silnou, až těžkou vůni a mě osobně dost připomíná pánský parfém.
Nejsem od pravdy daleko, jelikož jde o unisex niche parfém a myslím, že by se hodil i pro stylového muže.
Už mnohokrát se mě známí ptali, co mám za zajimavý parfém, a já mám z jejich zájmu vždy radost.
Mimochodem neobsahuje ftaláty, parabeny a je vhodný pro vegany.

Ve složení najdete:
HLAVA
koriandr, nové koření, muškátový oříšek, okvětní lístky růží

SRDCE
cedrové dřevo Atlas, santalové dřevo, vetiver, cedrové dřevo

ZÁKLAD
pižmo, ambra, kůže, guaiakové dřevo
Já z něj při prvním setkání cítila hlavně koriandr, muškátové koření a exotické dřevo. Velmi silně mi připomínal nějaké kladné vzpomínky, které jsem do teď nedokázala identifikovat, ale možná proto, mě  parfém stále tak baví.  Ne každý jej unese a ne každé roční období je pro něj vhodné. Parfémy by se měly měnit podle příležitosti i ročního období (na léto lehčí, květinové či citrusové). Na podzim a zimu se mají pořizovat zase těžší, dřevité parfémy s nádechem orientu. Já jsem ráda, že se mi podařilo najít tu mojí vůni, která mě poměrně dobře vystihuje, a jednou doufám, si pro svoji potřebu nechám namíchat jen svůj, originální parfém. Který budu vlastnit, jen já. Pokud vás tedy zajímá, jakou vůni nosím (nejen já ale i všechno moje oblečení), a jaký parfém, podle mého názoru vystihuje moji povahu, zkuste zajít do Douglas a vyzkoušejte Silhouette  Rouge Bunny Rouge.

Ps: Musím uznat že se mi líbí i tmavé balení inspirované Viktoriánskou érou, ale já ho budu milovat i kdyby byl v sebeobyčejnější lahvičce.

Jaký parfém aktuálně používáte vy? bylo těžké ho vybrat?




8 komentářů:

  1. Vypadá velice zajímavě zajdu si privonět.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné napsáno...Já mám zamilovaný černý parfém od Voyage D'Hermès, který tajně kradu svému muži. Miluju ho na něm, miluju ho na sobě.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem myslela, že orientální parfémy jsou do teplejších měsíců když jsou orientální - lépe se v teple rozvoní.

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek :) ten flakonek je krásný, líbí se mi také, že neobsahuje zbytečnou chemii.... Já bych ji avšak asi mýt nemohla, jako většinu parfémů :( potřebuji opravdu jemnoucke vůně, ze silnějších mě hrozně bolí hlava, až je mi z toho fakt špatně :( oblíbený parfém je bright crystal od Versace, vím, že je to taková lidovka, ale jedna z mála vůni, které snesu, a to ho musím aplikovat pouze na zápěstí, a krku je pro mě už také silný

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký článek :) právě když jsem minule navštívila DM, tak jsem si všimla, že tam mají v krabičce kávová zrna a to jsem takhle viděla poprvé :).
    Já jsem zatím tak nějak v té fázi, že si nejraději objednávám voňavky z Avonu a to mi vyhovuje :). A pak by mě potěšila i vůně Dare od Guess

    OdpovědětVymazat
  6. já ať si koupím cokoliv, tak se mi ta vůně líbí většinou měsíc nebo dva... potom mi začne lézt na nervy, nemůžu si pomoct.. tu ideální jsme ještě nenašla :D

    OdpovědětVymazat
  7. Mým snem je vytvořit svou vlastní vůni (podle sebe) nebo si koupit nějaký zajímavý niche parfém, zatím jsem zkoušela jen značku Dueto Parfums, která mne zrovna moc nenadchla... Bohužel výběr niche parfémů je u nás v ČR poměrně dost mizerný, na druhou stranu je to pochopitelné - Češky spíše než na kvalitu hledí na cenu, takže nakupují převážně v internetových parfumériích...

    OdpovědětVymazat
  8. RBR vyrábí nikovky, jo?

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.