čtvrtek 30. dubna 2020

Jarní vůně Byredo

Krásný den všem.
Konečně se po karanténě můžeme zase trochu volněji nadechnout a řešit věci, které nám dělají radost. Přiznám se, že jsem během izolace neřešila kosmetiku, ani ji nekupovala. Navíc jsem úplně zapomněla i na parfém, který mi dorazil hned na začátku toho všeho a ve zmatku jsem balík uklidila do šatny. Až nedávno, při úklidu jsem ho našla a potom všem mě opravdu potěšil. Ve chvíli, kdy jsem ho objednávala, byla situace úplně jiná. Strašně jsem se těšila na jaro a hledala jsem typickou vůni jarní sezóny. Mám ráda niche vůně, takže jsem vybírala v tomto sektoru. Už dlouho chci vyzkoušet značku Byredo. Oslovuje mě jejich minimalistický design i směřování značky. A jelikož mají jeden parfém vyloženě zaměřený na jaro, řekla jsem si, že jako první od nich vyzkouším právě tuhle vůni.





Pokud o Byredo slyšíte poprvé, jedná se o švédskou a poslední roky dost oblíbenou značku, kterou založil Ben Gorham. Potetovaný Švéd s indicko-kanadskými kořeny se rozhodl založit značku parfémů, které budou zaznamenávat jeho zážitky, vidění světa i pocity. Ve svých výtvorech razí severský minimalismus, který se odráží na počtu použitých surovin i na designu. Tento bývalý basketbalista ale parfémy nemíchá sám. Na to má dva velmi zběhlé a zkušené parfuméry : Olivii Giacobetti (práce pro Dyptique) a Jeromeho Epinette (parfémy pro Gant, Anna Sui).
Těm předává své představy pomocí hudby, obrazů či poezie tak, aby vytvořili vůni, která tohle všechno dokáže zaznamenat. Značka vyrábí i vonné svíčky (na ty se též chystám), krémy či parfémy do vlasů.
  
A jaká tedy je vůně Byredo La Tulipe, která má odrážet svěžest prvních jarních dní?
Ben chtěl ve vůni zachytit křehkost a sytou barvu tulipánů. Zároveň máte cítit hřejivé paprsky slunce, jak prostupují zahradou a opírají se do poupat kytek, která ještě nejsou v plném rozpuku. Cílem bylo zachytit i samotnou podstatu tulipánu, jeho křehkost, jemnost i živočišnost.



Hlava obsahuje brambořík, rebarboru a frézie
Srdce je ve znamení tulipánu
Základ se nese ve světlém dřevu, vetiveru

Balení:
Protože mě u každého parfému zajímá i design, nemohu nezmínit balení Byredo. Vůně je uložena v bytelné papírové krabičce, na které je velké B, tedy logo i název značky. Vedle parfému se tam ukrývá i doklad pravosti v malé obálce a celkové provedení je velmi na úrovni a šik. Lahvička parfému se nese ve stejném minimalistickém stylu. Průhledná lahvička s černým víčkem je oblíbeným prvkem na Instagramových fotkách. U lahvičky mě nejvíc baví, že je víčko magnetické,
takže se velmi dobře otevírá a nemusíte nic šroubovat.




Dojmy:
Jak parfém působí přímo na mě? V úvodu cítíte osvěžující vůni frézií a rebarbory, hned na to košík plný čerstvě nařezaných tulipánů a chvíli na to vetiver. Není to jen klasická květinová vůně. V dalších fázích totiž cítíte dřeviny a zelené tóny. I když jsou vůně Byredo označovány svým množstvím ingrediencí za minimalistické, tak zrovna tento parfém je složen z více tónů, které se postupně otevírají. Je to krásná květinová vůně, svěží, čistá, ale jedinečná. Jediné co mi lehce nevyhovuje je to, že jsem čekala delší výdrž. Přeci jen se jedná o dražší niche parfém a do večera mi bohužel nevydrží. Na druhou stranu, i tohle je velmi subjektivní a na každém parfém drží i voní trochu jinak.


Já osobně ho řadím ke svým oblíbeným parfémům a mohu vám Byredo La Tulipe doporučit jako výjimečnou vůni vystihující jaro. Snad se vám bude líbit stejně, jako mě. A pokud nejste na květinové vůně, nemusíte se bát. Rozhodně mám v plánu od Byredo vyzkoušet i další parfémy. Tak se vám do vkusu třeba trefím jindy. Pokud se vám líbí filozofie značky, určitě se podívejte na další Byredo parfémy.
Máte i vy, nějakou oblíbenou jarní vůni?

Článek vznikl ve spolupráci s Notino.


2 komentáře:

  1. Ahoj Ino,
    vůně mě opravdu zaujala a dodneška jsem o značce vůbec neslyšela, takže opět děkuji za rozšíření obzoru. Mezi moje oblíbené jarní vůně patří určitě Viktor & Rolf Flowerbomb.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  2. Tak Byredo je na mojom večnom wishliste a verím, že raz sa k nemu dostanem. Zatiaľ sa vyniká mojej finančnej situácií, ale verím, že raz sa takto obšťastním.
    xxx Alexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.