neděle 6. září 2020

Recenze parfému - Byredo Oud Immortel


Krásné ráno všem.
Ačkoliv jsem dřív utrácela hlavně za oblečení, poslední roky se moje peněženka prohýbá hlavně při platbách za kosmetiku a především za parfémy. I když spolupracuji s Notino, se kterým mohu hodně značek vyzkoušet, sama si ještě dokupuji další vůně a jejich zkoušení mě neskutečně baví. Kdysi jsem vám tu psala o mém parfémovém vývoji, co jsem používala od puberty a co používám dnes. Jaké složky mám v parfémech ráda a jak se změnil můj styl.


Můj poslední voňavý objev používám od začátku jara a nemůžu se ho nabažit. Je to přesně ten typ parfému, kterého se nechci vzdát i přes to, že se do horkého počasí tak úplně nehodí. Jenže si nemůžu pomoct. Přijde mi, že mě perfektně vystihuje a pokud mám svým parfémem zanechávat paměťovou stopu, tak to má být právě tato. V životě jsem na parfém nedostala tolik pochval a je to hlavně díky tomu, že spolu dobře souzníme. Tímto ho řadím do své základní sbírky oblíbených parfémů, které sice střídám, ale dlouhodobě jsem jim věrná.



A jaký je teda můj objev, který vám mohu doporučit na blížící se podzim?
Parfém, který mě tak nadchl je Oud Immortel. Dřevitě kořeněná těžká vůně, jejíž základy stojí na oudovém oleji. Naprosto originální a specifická záležitost, která rozhodně nenadchne každého. Není totiž běžnou komerční vůní pro masy. Naopak, zaujme především milovníky niche vůní a ty, jež hledají odklon od mainstreamu.


Hlava: kadidlo, kardamom
Srdce: pačuli, brazilské růžové dřevo, papyrus
Základ: mech, tabákové listy

Jak už jsem psala výše, tou důležitou složkou v parfému, která jej zásadně odlišuje je oudový olej. Nezaměnitelná složka, která nemohla chybět v arabských parfémech, je pryskyřicí ze subtropických stromů Aquilaria. Říká se mu též Agar a vzniká jen v několika stromech z tisíce. Strom začne produkovat oudové silice jen v případě, že ho napadne parazitující houba.




Oudové parfémy patří mezi ty dražší, protože cena této parfémové složky je 1,5 krát vyšší než cena zlata. Jeho vůně je sladká, obsahuje zemité tóny pižma, kouřové odstíny kadidla. Ale ucítit můžete i med a mátu. Pokud hledáte něco specifického na tento podzim, co vás inspiruje, oslní, dodá sebevědomí tak je možná na čase vyzkoušet oudový parfém. A můžu vám zaručit, že ho při vysoké ceně stačí použít opravdu málo. Parfém má vysokou výdrž a je velmi intenzivní. I proto jsem na začátku psala, že svým složením nebyl zcela vhodný na léto. Ale mě osobně těžší parfémy nevadí ani v létě, pokud jsou používány s mírou a pokud k dané osobně jednoduše sedí. Ale protože chápu, že valné většině bude takový parfém opravdu vyhovovat spíš na podzim, chtěla jsem vám ho představit až teď.



Vzácnou složku oud najdete i u jiných luxusních značek vyrábějící niche parfémy. Například u mé oblíbené značky Dyptique najdete parfém Oud Palao, By Kilian Incense Oud, nebo druhá varianta od Byredo Accord Oud. Luxusní značky se tak drahým a vzácným složením chtějí pochlubit, takže oud většinou najdete přímo v názvu parfému.

Sama budu chtít určitě vyzkoušet další varianty, protože oud je organický vynikající fixátor kompozic parfémů. V každé vůni dokáže vyzdvihnout jinou složku a udělat ho tím výjimečný. 

A co vy oudové parfémy? Vyzkoušeli jste je? Sedli vám?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.