úterý 8. října 2019

Operace

Krásné ráno, jestli sledujete moje stories na instagramu tak víte, že jsem byla minulý týden na malé operaci. Sice pár z vás nejdřív hádalo, že se bude jednat o plastickou operaci prsou:), což mě trochu zaskočilo (a nakonec i pobavilo), ale byla to operace křečových žil, o které jsem se už dříve zmiňovala.





Když jsem byla na jaře na vyšetření na cévní chirurgii v Asklepion, fakt jsem si myslela, že mám jen pár metliček a nemáme moc co řešit. Po tom, co mě pak doktor vyšetřil nohu ultrazvukem bylo jasno, že mám na lýtku křečové žíly a že jsou tam díky nefunkční žíle která vedla od lýtka až do třísla. Doporučil mi to co nejdřív řešit a musím říct, že jsem z představy operace nadšená nebyla. Ovšem tím, že se nejedná o věc vzhledu, ale zdraví, jsem poměrně rychle došla k rozhodnutí, že to smysl má a nechci riskovat pozdější problémy jako trombózu a podobně.

Jak rychle se stav křečových žil zhoršuje mi dokázal už pan doktor, když jsem tedy po několika měsících dorazila na operaci. Hned si všiml, že se mi nález ještě zvětšil, tak jsem celkem ráda, že jsem déle neotálela.




A jak probíhá celá operace? Všechno vám sem popíšu, ať víte, že se nemáte čeho bát. Když jsem to zvládla já, tak vy taky. Pan doktor pro můj tip varixů vybral metodu laseru. Běžně se v nemocnicích provádí metoda vytrhávání žíly, o čemž jsem slyšela a dost mě to děsilo, takže jsem byla ráda, že toho budu ušetřena. Navíc tuhle metodu v Asklepionu ani nedělají. Je totiž nevýhodná i tím, že musíte být tři dny v nemocnici, operace probíhá v narkóze a jste po ní až 6 týdnu na nemocenské. Za to po laseru odcházíte hned domů.

Ale vezmu to od začátku, potom co jsem dorazila na kliniku, mě dovedli do pokoje, kde jsem měla se měla převléknout se do andělíčka. Přišel za mnou ještě pan doktor, aby si prohlédl nohu a řekl mi celý průběh operace. Musím říct, že tím, že se mnou všechno probral o všem mě informoval, jsem byla úplně v klidu. Bylo to přesně to, co jsem potřebovala. Dostala jsem ještě injekci do břicha proti trombóze a za chvíli mě vedli na sál.



Tam jsme přišli na to, že se mi dredy nevejdou do hygienické síťky na vlasy, tak mi to dvě sestry musely narvat za pomoci síly do dvou sítěk. Pamatuj:) Dredy jsou nevhodný účes na operační sál:)
Každopádně jsem ulehla na operační stůl, byla mi dezifikována noha a za chvíli už byl na místě pan doktor, který za zpěvu Karla Gotta (z rádia of course ) začal umrtvovat nohu a napichovat žílu pro laser.




Celou dobu mi říkal jak přesně postupuje a na ultrazvuku jsem mohla sledovat cestu laseru nefunkční žílou. Když byla hotové stehno, přešlo se ještě přímo k varixu na lýtku. Tam se vytahovala nevzhledná žilka a doktor mi před tím ukázal nástroj, kterým se ta žíla vyndá. Normálně to vypadalo jak háček na háčkování a byla to jediná chvilka, kdy ve mě jemně hrklo:D



Takhle vypadá křečová žíla, když se vytahuje z nohy:)


A jak je to co se týče bolesti? Takhle, bolí to daleko méně, než bych řekla. Jasně, cítíte ty umrtvovací injekce. Přeci jen je to vnitřní strana stehna a čím výš ty injekce byly, tím to bylo víc nepříjemné. Ale nic hrozného. Stejně jako v noze cítíte pohyb toho laseru, ale taky to zvládnete, asi jako návštěvu zubaře.


Mě hrozně pomohlo to, že se mě doktor pořád ptal, jestli je vše ok, jestli to nebolí moc a tak dál. Nepřijdete si jako položka na seznamu a víte, že když by to bylo opravdu nepříjemně bolestivé, můžete to říct a hned se s tím začne něco dělat. U mě bylo díky štíhlé postavě nejnáročnější napíchnout laserem tu nefunkční žílu, která byla prý velmi tenká a to nakonec zabralo nejvíce času. Ale to bude mít každý trochu jinak a na druhou stranu, ta operaci trvala jen kolem 20 minut.

Hned jak bylo hotovo, tak jsem dostala kompresní punčochu a mohla jsem na pokoj. Tam jsem se převlékla, dostala od pana doktora spoustu informací a mohla jsem jet domů. Neuvěřitelná rychlost a pohoda musím říct. Přiznám se, že jsem zamířila hned na schůzku, protože jsem sice lehce cítila stehno, místo kudy šel laser, ale jinak jsem byla úplně v pohodě.



Aktuálně mám na lýtku lehkou modřinu, a naprosto miniaturní vpichy, které ani nejsou vidět. Komplikace žádné a vypadá to, že se to výborně hojí. Takže jestli něco podobného taky řešíte, doporučuji neodkládat a jako první krok zvolit kontrolu na cévním, kde vám přesně doporučí postup. U mě stačilo jedno léto, aby se nález ještě zvětšil, takže sama vidím, jak rychle se to dokáže zhoršit.
A podzim a zima je k tomu naprosto ideální, vzhledem k tomu že musíte pár dní nosit kompresní punčochu.
A nezapomínejte, že můžete mít varixy i když neodpovídáte typickému pacientovi. Tedy nadváha, sedavé zaměstnání, málo pohybu a kouření. Já neodpovídám ani jednomu, nikdy jsem nekouřila, sportuji, ale zas u mě sehrála roli genetika, takže si to budu muset hlídat, aby se po mě křečovým žílám nestýskalo a nechtěly se ty holky nezbedný vrátit:)

Článek vznikl ve spolupráci s Asklepion, kterému moc děkuji stejně jako výbornému Mudr. Šlaisovi a jeho skvělému týmu.

1 komentář:

  1. Svatá pravda Ino, nepodceňovat! Já křečové žíly mám, při porodu trombóza, následovala drobná operace a čekala jsem na odstranění žil až dokojím. Za 2 roky jsem nedokojila a už jsem zase těhotná, tak budu čekat nadále...... Dnes už bych vše řešila určitě dříve! Míša

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.