pondělí 3. srpna 2020

Čištění štětců na make-up

Krásný den.
O čištění štětců plánuji napsat článek už dlouho. Uznávám, není to moje nejoblíbenější činnost, musím se k tomu nutit. Ale po drobných problémech s pletí se ukázalo, že to bez pravidelného čištění nepůjde. Všechny samozřejmě víme, že je máme pravidelně čistit (doporučuje se jednou týdně!), ale ruku na srdce, kdo z vás to stíhá a nezapomíná na to. Já jsem se o dost zlepšila až potom, co jsem řešila často osypané čelo a postupně vyloučila jako důvod všechny používané produkty. Ono to tak většinou je, člověk hledá původ vyrážky spíš v kosmetice, ale může to být právě v našich štětcích, na kterých ulpívá make-up, maz, prach a další špína.

Pravidelným mytím (make-up štětec by měl být při každém použití čistý) se navíc prodlužuje i životnost, tedy v případě, že je čištění prováděno správně. V opačném případě se může štětec mytím i zcela zničit.

Jaké jsou tedy způsoby čištění a jaké produkty a metody mám vyzkoušené?




Na doma:

Čistící šampony
Tato metoda patří do důkladného čištění a já ji mám radši něž nějaké expres metody. Jde mi především o to, aby se čistící přípravek dostal až hluboko ke štětinám, kde ulpívá špína. Někdo tuhle metodu nerad dělá kvůli možnosti zničení štětců. Jistě, nesmí se moc máčet, aby se nerozleptalo lepidlo u rukojeti. Ale hloubkové čištění je podle mě jistota, že bude štětec opravdu čistý.
Já mám v oblibě antibakteriální šampon Sigma Beauty SigMagic. Zbavuje štětce i houbičky líčidel, dezinfikuje je a čistí velmi rychle. Na mě možná trochu zbytečně moc pění. Výhoda je, že na povrchu štětců zanechává jemný povlak, díky čemuž podle mě špína tolik neulpívá a čím déle produkt používáte tím snadněji se štětec i čistí. Co se týče složení, obsahuje palmový a kokosový olej z ekologického zemědělství.



Samotné použití je vlastně na vás. Někdo si dá do dlaně šampón a trochu vody a štětcem krouží v dlani. Já osobně raději používám čistící podložky, u kterých mám jistotu, že zbaví štětiny veškerých zbytků produktu. Aktuálně používám podložku Sigma Beauty PALMAT. Ta má tři druhy povrchů, takže se na ní dobře čistí malé i velké štětce. Dá se přichytit k umyvadlu díky přísavkám a nebo ji můžete navléknout na dlaň. Někdo podložky vůbec nepoužívá ale já je mám moc ráda.



Kromě štětců se čistí samozřejmě i houbičky. Na ty můžete koupit speciální produkt
beautyblender® cleanser. Stačí dát do mísy vodu, přidat tento čistič a houbičky jednoduše vykoupat a jemně vyždímat. Já sama ho používám i na štětce a čistí rychlostí světla. Stačí jen malinké množství, to pronikne až do hloubky štětin a ve vteřině je make-up pryč. Za mě skvělý produkt a moc ho doporučuji. Ve složení má obsah soli z mrtvého moře a aktivní látky z kokosu.



Na cesty:
Vzhledem k tomu, jak často by se měly štětce čistit, se nám jejich dezinfekce nevyhne ani na dovolené, proto jsem vybrala dva malé produkty, které se hodí i do kufru a nezaberou moc místa. 
První je opravdu miniaturní balení da Vinci Cleaning and Care. Jedná o mini balení mýdla v plechové dózičce. Mýdlo je příjemně ovoněné citronovou vůní a čistí dobře. Jen mi tekuté čističe přijdou rychlejší. A trochu mi vadí, že není mýdlo v dóze na pevno, ale vyndává se z ní. Napevno by mi to totiž bylo pohodlnější. Složení je vegan a nejdete v něm organické oleje. Navíc má rekondiční efekt, kdy pomáhá prodloužit životnost štětin. To zatím asi nemohu potvrdit, protože moje štětce jsou zatím v pořádku a nevidím nějaký rozdíl v jejich kvalitě. Jinak na cesty je úplně perfektní. Vejde se i do malé kapsičky a to nejnutnější s tím vyčistíte. Takže se nemusíte bát, že se na dovolené osypete ze špinavého štětce.


Druhým cestovním produktem je Real Techniques Cleanse. Jedná se o kompaktní čistič v kulaté krabičce, ve které naleznete i čistící podložku. Mýdlo je v balení upevněno, takže si nemusíte špinit ruce a podložku si můžete vyndat na umyvadlo, nebo ho mít ve víčku krabičky. Baví mě, že se snažili dát vše do jednoho balení a že sebou netaháte víc produktů. Čistič jako takový je účinný, zbavuje štětce i houbičky make-upu. A čištění je velmi pohodlné. Produkty vám navíc vydrží opravdu dlouho a při cestování se nemusíte bát, že vytečou.




Na závěr, každém mytí, by se štětce měly zavěsit chlupy dolů, aby neuschly do špatné tvaru a nezůstala v nich voda, která by rozleptala lepidlo. Já některé štětce dávám na ručník tak, aby na nich štětiny nikdy neležely a byly ve vzduchu. Ale to dělám spíše u těch menších, jinak hrozí plíseň.

Co se týče dalších technik čištění, existují i čistící ubrousky a taky dezinfekční spreje. Řekla bych ale, že se hodí jen pro výjimečné příležitosti (MUR, které nemohou použít mokré čištění), kdy chcete štětec jen dezinfikovat na povrchu.  A navíc se ví, že spreje obsahují alkohol a štětce vysušují. Proto nejsou vhodné pro stálé čištění, kterým navíc nevyřeší ty hluboké nečistoty. Někdo používá šampón, někdo mycí gel na nádobí. Nechávám to na každém. Já jsem moc spokojená s těmito produkty, které mi práci ulehčují a mohu je jen doporučit dál. 

A jak často a jakou metodou čistíte štětce vy?

2 komentáře:

  1. Da Vinci mydlo jsem ted spotrebovala, podle me bozsky vonelo, jako zlute Bonpari :-) podle me je vyndavaci schvalne, protoze ta plechovka po castem kontaktu s vodou zrezne, coz je skoda. RT cistic na me aktualne ceka v koupelne jeste neotevreny, tak jsem zvedava. A prosim, cti si po sobe text, nez ho vypustis do sveta, u cloveka, co se tim zivi, je to ostuda. Voda lepidlo opravdu nerozlepta, maximalne rozpusti ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak uvidíte, jak budete s RT čističem spokojená. Mě vyhovuje více než Da Vinci. Co se týče vaší kritiky:) Význam rozleptat je rozložit či rozrušit povrch něčeho. Tedy použito je zcela správně. Ale chyby se prostě stávají, tak se tím netrapte. Čistým štětcům zdar:)

      Vymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.