středa 29. dubna 2020

Vůně do jarního šatníku

S příchodem nové sezóny nás všechny čeká to samé. Třídění šatníku a výměna za jarní/letní. Jak už jsem kdysi zmiňovala na Instagramu, sama to řeším dvěma šatnami. V horní šatně, kterou znáte z fotek, mám vše co aktuálně nosím. Ve vacích, které mám přímo ve skříních mám oblečení, které tolik neunosím, ale do dané sezóny patří. A v dolní šatně je zaklizeno vše mimo-sezónní. Tedy teď na jaře tam dávám kabáty, opravdu huňaté svetry, vlněné kalhoty, šály a podobně. Tedy vše, co přes léto 100% neunosím. Jelikož v Čechách není vždy úplné teplo, i v létě může přijít studení fronta, nějaké slabší svetry si nechávám i na léto v horní šatně.

Věci mám jinak uskladněné v plastových bednách s víkem z Ikea a v látkových vacích. Jedna z nejdůležitějších věcí při uskladnění je, přidat k oblečení i vůni, která ho nejen provoní, ale bude i chránit před návštěvou molů a hlodavců. Proto jsem vám sepsala čtyři možnosti, co k věcem přidat a dala jsem dohromady i pravidla, kterými je dobré se při uskladnění sezónních věcí řídit.





- Než oblečení uskladníte, vždy ho vyperte. Jakkoliv to zní jako samozřejmost, hodně lidí na to zapomíná. Pokud na oblečení zůstal třeba flíček od jídla či pití, kterého si nevšimnete, zůstane vám tam viditelný flek a hlavně to může nalákat hlodavce.

- Kabáty nechte před uskladněním vyčistit v čistírně. Ono se to nezdá, ale když to vyřešíte teď nebudete nikdy zaskočeni příchodem zimy. Navíc budete mít uskladněné krásně čisté a voňavé kabáty. Zvlášť ty vlněné a kašmírové pak budou díky vůni méně lákat moly.

- Všechny kožené kousky nezapomeňte vyčistit a naimpregnovat. Ať už kožené rukavice, kabáty nebo bundy.

- Oblečení by mělo být uskladněno ve tmě. Látky mají díky přímému světlu tendenci blednout.

- Velkým pomocníkem, pokud nemáte dost místa, mohou být vakuové pytle. Oblečení je v nich chráněno před vlhkostí i zápachem.


A jaké vůně do prádla i do uskladněného oblečení bych vám doporučila a jaké jsou vlastně možnosti provonění?

Vonná keramika
Keramické destičky můžete koupit buď navoněné, nebo bez vůně s tím, že je ovoníte vlastním parfémem. Keramika dokáže dobře držet aroma, ale hodí se spíš pro menší prostory, jako šuplíky s prádlem a podobně. Nedokáže provonět třeba velké vaky s kabáty.
Já jsem vybrala keramiku Laboratorio Olfattivo Ceramic Biscuit. Jedná se o malou minimalistickou destičku s vyraženým logem značky. Líbí se mi design i to, že mysleli na její případné zavěšení. Dokáže velmi dobře přijmout parfém a šíří ho po dobu několika týdnů. Výhoda je, že se dá znovu a znovu použit. Stačí jen znovu ovonět vaším parfémem.
Cena: 235,-





Vonné kartičky
Karty jsou další možností provonění menších prostor. Já zkusila karty z gumy, ale viděla jsem i dřevěné a papírové. První, které jsem zkusila jsou Mr & Mrs Fragrance White Lily. Značku je známá svými voňavými panáčky do auta, ale zaměřuje se i na provonění textilu. V balení najdete tři gumové kartičky, které můžete zastrčit do šuplíku k oblečení, nebo zavěsit do šatníku. Výrobce tvrdí, že se hodí spíš do menších prostor, ale když je pověsím do své šatny, provoní celý pokoj.  Jedna kartička vydrží zhruba 2 měsíce. Mají moc příjemnou a nevtíravou vůni, která na oblečení opravdu vydrží. Krásně provoní i uskladněné kabáty a svetry.

Vůně White Lily:
Hlava: mandarinka, bílá broskev
Srdce: růže, lilie, pivoňka
Základ: santalové dřevo, vanilka, ambra 
Cena: 289,-





Další vonná kartička kterou jsem vyzkoušela je Lacrosse White Musk. Je také z gumy a má velmi silné a pronikavé aroma. Na mě možná až moc silné. Hodí se pro větší šatníky nebo když musíte uskladnit své oblečení třeba na půdě a chcete silnou vůní odehnat případné škůdce. 
Vůně obsahuje kosatec a bílé pižmo a vydrží až tři měsíce. Mě osobně se vůně nejvíc líbila v době, kdy nebyla tak intenzivní. Dá se opět zavěsit i vložit mezi oblečení.
Cena: 125,-




Vonné sáčky
Tento typ provonění používaly už naše babičky. Stačilo usušit levanduli a naplnit jí bavlněné sáčky. Můžete si samozřejmě vytvořit svoji náplň doma, nebo vybrat z mnoha variant komerčních vůní. Já jsem si vybrala od legendární italské značky Culti, která se zabývá vůněmi do interiéru. Jako první začali používat parfumářské prvky a esence a zaměřují se i na rovnováhu surovin v nich obsažených. Najdete u nich difuzéry, parfémy i svíčky.
Zvolila jsem vůni do prádla Culti Home Thé. V malém bavlněném sáčku se ukrývají vonné granule. Můžete z nich cítit sencha čaj, guajakové dřevo, bergamot. Jedná se o krásnou a přirozenou vůni. Nic chemického. Vůně se dokáže udržet až několik měsíců a hodí se k vašim nejoblíbenějším a nejkvalitnějším svetrům. Sáček jsem po vyvonění zkoušela nastříkat i svým parfémem, ale příliš to nefungovalo. Takže je opravdu jednorázový. Culti nabízí náhradní balení granulí stejné vůně, ale musíte si k nim koupit i speciální sáček, který je znovu naplnitelný. Každopádně obojí na Notino najdete.





Kromě těchto možností můžete zvolit i vůni na prádlo ve spreji, sprej na žehlení s parfemací nebo speciální vůně do sušičky.
Můžete zkusit i domácí výrobu vlastních sáčků, nebo používat oblíbená mýdla, která k prádlu přidáte.
A jak svému oblečení dodáváte vůni vy?
Článek vznikl ve spolupráci s Notino.

1 komentář:

  1. Jeee vdaka za krásne tipy na prevonanie šatnika. Ja stále riešim tuto tematiku, dlho som používala také maličké vonave mydielka, ktoré som proste dala do šatnika. Potom som začala používat rozne vonne sačky z drogerie.. niektoré boli fajn, iné priliš aromaticke a to nemusim.
    A toto su celkom zaujimave tipy, zaujala ma ta keramicka doštička, no idem sa hned na to mrknut.
    Krasny den zelam.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.