středa 7. března 2018

Vše, co jste chtěli vědět o pořízení pomeraniana


Krásný den.
Už dlouho vám slibuji článek o Taspirovi. Denně mi chodí spousta otázek ohledně plemene Pomeranian. Jak ho vybrat, jak se o něj starat a podobně. Navíc bych článkem opravdu ráda varovala před množírnami psů:( Vzhledem k tomu, že je pomeranian "módní" plemeno, je potřeba dát si opravdu pozor a nepodporovat šílené podmínky v množírnách. Jedná se samozřejmě jen o můj pohled a mé zkušenosti. Nejsem žádný chovatel:)  Budu se snažit zodpovědět vaše dotazy, tak jak dorazily a pokud jsem na něco zapomněla, stačí vaší otázku napsat do komentáře.
PS: Taspira můžete sledovat na jeho Instagramu: Taspir_The_Pom 





Co ja Taspir za rasu a proč si se pro něj rozhodla?
Taspir je pomeranian a poprvé jsem o jeho koupi začala uvažovat cca před 7-9 lety. Viděla jsem ho na internetu, nadchla se pro něj a začala jsem zjišťovat informace o plemeni a možnostech koupě v Čr. Tenkrát byly ceny opravdu astronomické a stanice které jsem našla, prodávala štěňata jen do chovu. Pár let jsem tedy jen procházela stránky, zjišťovala všechny dostupné informace a sledovala stanice, které mi přišly na úrovni.


Z jaké je chovné stanice a jak dobrou stanici vybrat?
Ohledně původu Taspira mi chodí asi nejvíc otázek. Poslední půl rok odpovídám stále stejně. Nechci uvádět přímo jméno stanice a to z prostého důvodu. Pokud se o plemeno opravdu zajímáte, musíte si ty stanice objet. Musíte vidět, jak se tam k pejskům chovají, jaky typ pomeraniana mají, jak vypadají rodiče, prarodiče, sourozenci. Nemůžu vám dát jednoduchý návod, koupě psa je závazek a rozhodnutí, které musíte dobře promyslet. Každý pejsek nakonec vypadá jinak. I sourozenci Taspira se od sebe liší. Takže i kdybych vám napsala jméno konkrétní stanice, nikdo vám nezaručí, že váš pejsek bude vypadat stejně. Kdo se o to opravdu zajímá a nechce jen trendy psa, ten si ty stanice vyhledá a osobně navštíví. To je podle mě jediné řešení, jak vybrat stanici a pejska správně.



Dá se koupit pomeranian bez PP? Je přece levnější.
Nic jako pomeranian bez PP neexistuje. Nebudu vás zahlcovat informace ohledně toho, že je v Čr pomeranian přidružen k trpasličím německým špicům i když má přes sto let chovu zásadně odlišný vzhled. V papírech z chovné stanice tedy máme Pomeranian/německý trpasličí špic. Ačkoliv chovatelé dlouhodobě důrazně protestují a zasazují se o to, aby to bylo samostatné plemeno jako ve světě. Tím se chci jen dostat k tomu, že mnoho necharakterních prodejců (ani nepíšu chovatelů) tuhle problematiku využívá a vydává špice za pomeraniana. Proto sama doporučuji vyhledat si na internetu chovné stanice, kteří se chovem pomeranianů věnují co nejdéle a stanici osobně navštívit. Jednoduše řečeno, německý trpasličí špic a německý trpasličí špic nikdy nezplodí pomeranina.

Proč je tak důležité vybrat kvalitní stanici?
Každé štěně je roztomilé, ale pokud jste si zamilovali vzhled pomeraniana, chcete aby měl své klasické rysy. Pomeranian je typický svojí hustou srstí, krátkým čumákem a celkově medvídkovským vzezřením. Těch znaků je velké množství a vše si můžete najít na internetu. Pomíků je i několik typů, dle země vývoje. A vy si musíte ujasnit, který typ je vám nejblíže.

Kolik stojí pomík?
Otázek na cenu, jsem od pořízení Taspira dostala už tolik, že jsem je už přestala počítat. Zcela upřímně, pokud se mě někdo úplně cizí zeptá na ulici nebo v obchodě, přijde mi to opravdu nevychované a já sama bych se na to nikdy nikoho nezeptala. Cenu chci zmínit jen kvůli tomu, že chápu, že vás zajímá, pokud si chcete pejska koupit. A příliš nízká cena vám taky často napoví, že prodejce může být množitel psů. Obecně se píše, že vás pomeranian, který není určen do chovu vyjde od 35 000,-. Nemohu tvrdit, že to tak má každá chovná stanice. Ale to číslo se zhruba takto opravdu pohybuje. Jedná se o pejska, který není vhodný na výstavy a má tzv. vadu (např.neuzavřená fontanela), která ho ovšem neohrožuje na životě. Výstavní jedinci se prodávají zhruba od 55 000,-
Ale opět podotýkám, že to nemusí všude platit. Byl by nabízen i pejsek nevhodný svojí velikostí do chovu za 150 000,- Čím víc kvalitních stanic navštívíte, tím lepší obrázek si uděláte. Chápu, že pro někoho se taková cena může zdát přemršťená, ale nechte si od chovatelů vysvětlit, kolik stáli třeba rodiče štěněte, odkud jsou importování atd atd. 



Na co dát pozor při koupi Pomeraniana?
Nikdy se nenechte přemluvit prodejcem, že se sejdete třeba někde na pumpě, kde vám pejska ukáže, protože to u něj doma zrovna není možné. Vždycky chtějte vidět rodiče pejska a místo, kde vyrůstá. Jen tak se vyhnete množírnám. Slyšela jsem i o podezřelých prodejcích, kteří tvrdili, že si koupili drahého pejska s PP, ale zrovna se jim narodilo dítě, na pejska nemají čas a tak ho narychlo a strašně levně dávají pryč. Předání opět někde na pumpě. Vždy vyžadujte návštěvu chovné stanice.

Pelech i misky od BeCyDog

Co říkáš na střih Boo?
Jsem zásadně proti stříhání pomíků na tento střih. Pár lidí se mě ptalo, jestli takto Taspira ostříhám. Rozhodně ne. Psala jsem o tom už na IG. Pomíci mají specifickou dvojitou srst s podsadou, která se takto zásadním stříháním, nebo dokonce holením nenávratně zničí. Nejde jen o to, že pom už nebude mít svoji typickou hustou srst. Ale co je důležitější, srst s podsadou ho v létě chrání před horkem a v zimě před chladem. Pes je tedy rozhodně ohrožen i na zdraví a s tím nemohu souhlasit.


Jakou mají pomíci povahu?
Všeobecně se tvrdí, že jsou přátelští, milují rodinu, společnost a děti. Ale samozřejmě je to i výchovou. Viděla jsem velké množství strašně uštěkaných pomů, ale my se snažíme aby Taspir takhle neštěkal. Jinak opravdu miluje lidi, strašně rád se mazlí a je neskutečně hravý. Nejvíc je fixovaný na mě, protože se mnou tráví hodně času. Díky jeho velikosti, si ho můžu vzít téměř na každou akci, do restaurace atd. Tráví tak se mnou opravdu téměř veškerý čas. Miluje jízdu autem a když ho vezmu mezi hodně lidí, kde ví, že bude budit pozornost.
Pro koho je Pom vhodný?
Podle mé zkušenosti pro někoho, kdo má na něj opravdu čas a není tedy od rána do večera v práci. Nejlépe, když si ho třeba můžete vzít do kanceláře, nebo máte často home office. Pom potřebuje společnost, takže vím o lidech, co mu prostě pořídí druhého poma jako parťáka a tím to vyřeší.

Jak je srst náročná na údržbu?
Pokud ji někdo nevhodně neostříhá, tak srst tak náročná není. Respektive, jsme to čekali náročnější. Díky podsadě patří jejich srst k tzv. samočisticím. Díky dvojité srsti se ke kůži pejska nedostane špína a většinou špínu jen vyčešete. Něco jiného je samozřejmě příprava na výstavy, kde se řeší střih a vyčesávání.

Jak dlouho si čekala na Taspira?
Na Taspira, resp. na štěně barvy creme sable jsme čekali kolem dvou let u námi vybrané stanice. Kdysi mi někdo psal, že je strašně povrchní, čekat vyloženě na barvu štěněte. Za mě je to úplně stejné, jako si vědomě vybrat plemeno, které chcete. I tohle je o výběru. Typický pomeranian je oranžový a já prostě chtěla pomíka krémového. Je to to samé, jako když si někdo řekne, že chce jezevčíka. Taky si ''povrchně" vybírá, co se mu líbí.

 Taspir druhý zleva:)

Kdy jsme si Taspira vzali domů?
Poprvé jsme ho viděli v jeho 4 týdnech. Chovatelka přinesla do místnosti 4 štěňata (což je poměrně dost, na jeden vrh). Všechny se držely u sebe, jen jeden se odvážně vydal přímo ke mě. Seděla jsem na zemi a ten malej pucl si to štrádoval přímo k mým nohám, aby se u mě uvelebil. To už byl pro nás dávno zamluvený, ale přišlo mi hezký, že si nás takhle sám vybral.  Odvézt jsme si ho mohli v jeho zhruba 3.5 měsících. Ale museli jsme to odložit, protože nám umřel pejsek, pro kterého měl být Taspir kamarádem a společníkem. Myšákovi bylo 18, byl z útulku a jeho odchod nás i přes ten věk vlastně hrozně překvapil a sebral. Říkali jsme si, že pro něj bude Taspir takovým rozptýlením, že mu zase dodá energii. To se bohužel nestalo. Pár dní před tím, než jsme měli dovézt štěně, náš Myšák odešel. Měla jsem ho od základní školy, a vážně nás to dost sebralo, takže jsme poprosili chovatelku, jestli u ní Taspir může o 14 dní déle zůstat, aby z nás Taspir necítil ten smutek a my se s tím trochu srovnali.



Jak jsme přišli na jméno Taspir Tirion?
Od chovatelky jsme věděli, že štěně bude mít v papírech dvě jména od T. První je vrh a druhé označení barvy. Domluvili jsme se tedy, že obě jména vymyslíme, abychom ty papírová opravdu používali a pes neměl jméno navíc, jako to dělá spousta lidí a já se jim samozřejmě nedivím. Taspir je jméno planety ze Star Wars, které milujeme a Tirion je z Hry o trůny. Chtěli jsme prostě jména, která nám budou něčím blízká.



Proč si se nakonec rozhodla jezdit na výstavy?
Od začátku jsem psala, že máme Taspira jako člena rodiny a společníka. Výstavy jsem opravdu neměla v plánu, ale chovatelka nám už při předání řekla, že zatím vypadá jako nadějný představitel plemene a měli bychom ho uchovnit, řekli jsme si, že výstavu zkusíme jen kvůli němu. Jestli ho bude bavit. Pomíci jsou velmi společenské plemeno a někteří si ty výstavy a předvádění vyloženě užívají. Zkusili jsme tedy první klubovou výstavu a protože vyhrál svoji kategorii a je to velký extrovert, jeli jsme i na světovou výstavu do Brna. I tady vyhrál svoji skupinu a nebudu zastírat, že nám to udělalo opravdu radost. Začali se o nás zajímat další chovatelé, kteří by Taspira chtěli na nakrytí a my se po bonitaci rozhodneme, jak to dál uděláme. Já bych ale štěňata od Taspira určitě ráda. Bylo by super, kdyby se jeho geny mohly úspěšně šířit dál.




Máš profesionálního vodiče na výstavy?
Nemám, Taspira vodí Václav, protože já jsem moc soutěživá, nevysílám zrovna dobré emoce a pes byl ze mě lehce nervózní. Vendy je oproti mě naprostý kliďas a nic ho nerozhází.




6 komentářů:

  1. Pěkný článek❤
    Zajímalo by mě, proč je cena pomeranianů "tak vysoká" a jestli je to dočasná situace (protože jich u nás zatím moc není a je to opravdu momentálně "módní plemeno") nebo je takhle nastavena dlouhodobě a celosvětově)

    OdpovědětVymazat
  2. Taspir je fakt miláček. Jsem ráda, že si přidala i fotky kde je jako štěně. Je tam hrozně roztomilý.

    OdpovědětVymazat
  3. hoci si psa kupovať neplánujem, článok ma ozaj zaujal :) Taspir je rozkošný a verím, že je ako člen rodiny ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  4. Článek je moc hezký, dozvěděla jsem se spoustu nových věcí. A cena mě nepřekvapuje, přeci jen je to vzácnější plemeno. Kéž by se podařilo bezpapírové množení psů vymýtit úplně (a to i v případě dobrých podmínek pro psy, je to prostě špatně od základu, ale lidi si to budou pořád obhajovat, jen aby nemuseli za pejska moc platit). Mimochodem - opravdu máte v papírech napsáno Tirion? Nebyl v GoT Tyrion s ,, tvrdým"? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den prosím potřeboval bych poradit můžete mi prosím poslat vaš meil děkuji balintovaj@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.