středa 16. srpna 2017

Jak si zařídit šatnu?



Vždycky jsem chtěla mít pořádnou šatnu, kde bych měla přehledně uspořádané kabelky a oblíbené kousky oblečení. Záměrně nepíšu, že by to byl můj sen, protože to není nic nedostupného nebo vzdáleného realitě. Chce to jen vědět, jak přesně chcete, aby vypadala, co je pro vás při ukládání oblečení důležité, a pak si ji jen sestavit podle svých potřeb. Já jsem ji původně chtěla nechat zhotovit u truhláře, ale vzhledem k tomu, jak dlouho bych musela čekat, jsem se rozhodla pro Ikea. Bohužel když něco musím mít, tak samozřejmě ihned, jako malé děcko:). Takže jsem šla najisto, protože jsem věděla, že tenhle systém v Ikea mají. Byl to pro mě opožděný dárek k Vánocům. Na místo byla usazena někdy v lednu a od té doby mi dělá opravdu radost. Samozřejmě mě mrzí, že jsem si nepočkala na originální nábytek na míru od truhláře, bylo by to přeci jenom kvalitnější, ale třeba až budu chtít vyměnit tuhle, tak na truhláře zase přijde řada:)

Baví mě, že si jednoduše vyberete skříně a do nich zásuvky, police či jiné elementy. Je na vás, jestli chcete mít i botník, což já nechtěla, nebo naopak jen tyče na oblečení.

Já zvolila kombinaci zásuvek a šatních tyčí. Přece jen oblečení v šuplících je nejvíce chraněné před prachem a pokoj tak vždy vypadá pěkně uklizený a upravený, než když jsou všude police plné nedokonalých komínků.
 V úzké skříni mám také věšák na kalhoty, který mi v této velikosti bohatě stačí. Zbytek kalhot mám v šuplíku a navíc ještě malou zásuvku na šperky. Já jsem si do ní dala ještě brýle, které teď nejvíc nosím, a oblíbené šperky.

Šatnu jakožto pokoj jsem celý ladila do světlých tónů. Tapetu i podlahu znáte. Chtěla jsem opravdu velmi světlé místo a za tu dobu, co mám ty nejdůležitejší kousky nábytku jako křeslo a toaletní stůl, měním hlavně jejich polohu. Díky tomu, že je jedna strana pokoje zabraná šatníkem, se ty pozice celkem vyjasnily, a mám teď asi nejlepší světlo na práci i na čtení. Před šatní skříň jsem ještě dokoupila koberec, protože když před skříní vybíráte tak dlouho jako já, tak už vás začnou zebat nožky:D

Pokud si plánujete pořídit šatnu, doporučuji se soustředit na prostor, ve kterém ji plánujete. Já původně chtěla rohovou šatnu, ale tu místnost by to úplně zabilo. Takhle mi ještě zůstala relaxační část s křeslem a podnožkou. Taky promyslete, jak rádi své oblečení ukládáte a uklízíte. Samotné tyče a vše pověšené mi připomíná sekáč a hodně polic s komínky se zase špatně udržuje. Já chtěla tento otevřený systém, abych měla přehled a zároveň se dal snadno udržovat v pořádku. Sezónní věci mám nahoře v uzavřených krabicích a ještě na chodbě, kde jsou kabáty a a svetry. Aranžérská figurína je už pomerně běžně k sehnání. Před pár lety jsem ji měla v pokoji jen jako dekoraci, ale nakonec na ni dávám šperky, oblečení, které nechci aby se zmačkalo, a dobře se na ni dají steamovat dlouhé šaty, takže má u mě nakonec velké využití:)

Snad se vám moje šatna líbí a budu moc ráda, když mi napíšete, jak si chcete svoji šatnu zařídit vy a co v ní nesmí chybět.













20 komentářů:

  1. Ty máš môj šatník snov! :D Určite by som chcela aby môj šatník vyzeral nejak takto, o rok sa plánujem sťahovať do vlastného a určite budem hľadať priestory aby som si tam mohla vybudovať takúto moju oázu :)
    www.danycuks.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je ideální vybírat byt tak, aby se ti tam šatna vešla, nebudeš pak muset řešit komplikace s nedostatkem místa;) držím palce;)

      Vymazat
  2. Tak na tenhle článek jsem se hodně těšila a konečně je tu:) A šatna nezklamala. Je to fakt krása. Vše v bílé, to je můj sen. Ale jak se to udržuje? Není tam hodně vidět prach? Hned bych se k tobě přestěhovala. Krása.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář. Řekla bych, že se udržuje naprosto v pohodě. V pokoji se mi moc nepráší a stejně docela často vysávám kvůli pejskovi. Takže pohoda;)

      Vymazat
  3. Šatna je úžasná, vždy se kochám. Jen teda ty zapálené svíčky u oblečení nějak nemůžu pochopit. To jako fakt? Nebo je to jen na efekt fotky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejde ani tak o efekt fotky ale o to, že s předměty po pokoji volně pohybuji. Svíčky zapaluji na toaletním stolky, ale zároveň je mám jako dekoraci, takže je dávám všude možně. Já netušila, že někoho napadne, že si dobrovolně podpaluji šatník;D

      Vymazat
  4. Je to moc krásné. Nejvíc se mi líbí ta praktičnost šatny. Máš zde vše co potřebuješ- oblečení, velké zrcadlo, stolek na malování, kosmetiku, doplňky... Člověk nemusí lítat po celém bytě, máš vše uspořádáné v jedné místnosti. Když vyjdeš z šatny, tak vyjdeš jako jiný člověk:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně Blani, jen vlasy si spíš češu v koupelně, protože tam mám všechny vlasové produkty co potřebuji:)

      Vymazat
  5. Už z dřívějších detailů jsem tušila, že to dohromady bude vypadat nádherně! Krásně čisté :) Co ale musím říct - obdivuju, že tam máš tak málo věcí! I když nevidím tam třeba žádné šaty a ty přitom nosíš často, takže určitě máš další skříň ještě někde jinde... Mě by se právě na šatně líbilo to, že bych tam mohla mít naráz úplně vše, abych se jen rozhlédla dokola a mohla začít svobodně kombinovat, ale začínám tušit, že se to snadno řekne a asi bych se tam spíš zbláznila. Musím se k tomu už odhodlat, začít třídit a více jak poloviny svých věcí se zbavit. Nevýhodou klasické skříně normálních rozměrů pro mě bylo, že tam nemůžu mít všechno, a pak točím jen určité věci, protože ty, na které dobře nevidím, zapomenu, že vůbec mám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, máš právdu. Mám skříně ještě na chodbě. Zároveň při koupi nového kousku vyřazuji jeden starý. A tím že dávám oblečení do dětského domova, tak se mi třídí velmi lehce. Není pro mě težké věci ze šatníku vyřadit, když vím, že udělají radost někomu kdo by si ty věci koupit nemohl.

      Vymazat
  6. Ahoj Ino,
    tvá šatna, jak jsem už několikrát psala, je opravdu dokonalá! Jako z pohádky a myslím si, že taková šatna by byla splněným snem ne jedené ženy :) Já bych takovou brala všemi deseti (i dvaceti :D ). Je vidět, že máš vkus a cit na detaily a vše je perfektní. Moc se mi líbí koutek s křeslem a toaletním stolkem a abych pravdu řekla, tak z té šatky bych se nehla :D Trávila bych tam asi hodně času a relaxovala :D To místo na mě tak vyloženě působí. Taková oáza klidu :)

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, děkuji moc. To jsem fakt ráda, že se ti můj styl líbí:) Já bych tam sice už zase změnila dvacet věcí, ale to už je mojí povahou:D

      Vymazat
  7. Mám doma stejný systém z Ikey, akorát já mám teda i dveře. Nejsem až takový perfekcionista na rovnání komínků a stajlování přihrádek a taky jsem ráda, že se mi do těch věcí nepráší :). Ten vnitřní úložný systém je fakt vymakaný a navíc si ho můžu sestavit jak chci. Nejvíc je za mně ten výsuvný modul na šperky. Brzo se budeme stěhovat a do nového bytu budeme dělat skříně na míru, tak se trochu bojím, že mi tak vymakaný vnitřní systém už nikdo nevyrobí. Tamara

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě i na míru bude možné vyrobit šíkovný systém. Všechno si vymyslíš podle svých potřeb:)

      Vymazat
  8. Ridiculous story there. What happened after?
    Take care!

    OdpovědětVymazat
  9. Jak já ti jen závidím. Asi před třemi lety jsme se k sobě s přítelem nastěhovali. Máme celkem velký domeček, ale peníze jsou pořád jinam, než do nového nábytku. Jde znát, že je to starý dům a ta rekonstrukce je prostě nutná. Proto máme dohromady dvě skříně, které mi prostě nestačí.
    Ironicky má mnohem víc věcí přítel. Dělá historický šerm, takže má hodně kostýmů. Dost místa zaberou i jeho věci do práce. Malou skříňku máme vyhrazenou na věci na sport, povlečení apod. věci a potom máme každý dva fochy. Naštěstí je trochu místa mezi jeho kostýmy, takže si mám kam pověsit šaty, které prostě nechci muchlat do komínků, ale toho místa je prostě málo.
    Mým snem je mít vestavěnou skříň, kde bude hodně místa na zavěšení oblečení, ale to je pro nás zatím spíš hudba budoucnosti. Ale kdo ví, třeba už se brzy dočkám.

    Tvoje šatna se mi líbí moc. Hlavně tím, jak ji máš světlou a přehlednou. Je to takové čisté a pěkné. Mám podobný styl moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  10. Ta šatna je moc pěkná, máte to krásně uspořádané a prostorné..

    OdpovědětVymazat
  11. Ježiši Kriste, ta je dokonalá! <33

    OdpovědětVymazat
  12. MIla Ino, odkud mas prosim ty obrovskou pletenou deku? Vyrabi ji nekdo i tady v cesku? Moc dekuji!

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.