čtvrtek 27. října 2016

Jak sociální média ovlivňují naše vnímání ženské krásy?

Hezký den moje milé čtenářky.

Před pár dny jsem na facebooku psala příspěvek o Kylie Jenner (její obrovské změně vzhledu) a jelikož se debata rozproudila zajímavým směrem a tohle téma vás evidentně zajímá, rozhodla jsem se věnovat mu článek na blogu.
Pro ty, kdo fb příspěvek neviděli, bych ho ráda shrnula v pár větách. Pozastavovala jsem se nad tím, jak se za dva roky změnila vizáž Kylie Jenner (sestra Kim Kardashion).
Nešlo mi o to soudit plastické operace nebo samotnou Kylie, ale ukázat svým čtenářům, že ne vše, co se ukazuje na instagramu, je reálné nebo opravdové. 
Jeden článek věnovaný programům na zeštíhlování jsem vám již sepsala. Najdete ho zde.




Trend štíhlosti je na sociálních sítích stále a já navíc velmi silně vnímám i tlak na tzv. ideální vzhled. Jasně daná měřítka krásy tu byla vždycky, ale nikdy nebyla na ženy vyvíjena tak silná mediální masáž. Možná to necítíte na vědomé úrovni, ale podprahově na nás útočí obrovské množství informací. Jak máme vypadat, co máme kupovat, jak se máme líčit a oblékat.
 Instagram je dokonale útočící reklamou. 
Působí daleko lépe na naše smysly, protože za něj neplatíme, narozdíl od časopisů, takže se nám zdá reálnější. Právě proto že se nacházím v oku hurikánu, tedy jsem módní blogerka, cítím vyloženě povinost, poukazovat na to, že věci často nejsou takové, jak se na sociálních sítích prezentují a navíc na vás vytvářejí tlak.

Neumím si představit, že by mě v pubertě obklopovalo médium, které by mi jasně ukazovalo, jak mám vypadat a co si mám kupovat. 
V jednu chvíli mi došlo, že většina profilů, které mi nabízí instagram,  vypadá vlastně stejně. Stejné výrazy, pózy a rysy v obličeji. 
Jako nejlepší příklad se mi pak zdál právě vývoj Kylie Jenner. Z krásné holky se nechala přetvořit v osobu, která se své původní verzi podobá jen vzdáleně. 
Ty největši změny provedla mezi 17-19 rokem, což je období, kdy většina z nás chce něco změnit na svém vzhledu. Naštěstí většina z nás nemá přístup k plastickým chirurgům, takže jsme si svá unáhledná rozhodnutí mohly dobře promyslet a později nelitovat. 

Jak jsem psala na fb, představa těch 77 mil. followerů, které Kylie má a inspiruje, je děsivá. Místo aby si díky svému vzoru řekly, jsem krásná taková jaká jsem, tak jim svým příkladem dát najevo, že jsou jasné mantinely krásy. Natolik se necítila ve svém přirozeném vzhledu dobře, že ho raději naprosto změnila.

Brookelle Mckenzie
Triky s photoshopem


Otázka je nakolik je sama Kylie ovlivněna světem, ve kterém žije, kde všechny její sestry účinkují v reality show a nejstarší sestra Kim Kardashian je královnou selfie. Možná měla dojem, že ve své rodině nebo ve světě neobstojí, pokud nezapadne do určitých měřítek. 
Podobnými pocity v pubertě prochází většina z nás, možná všechny
Necítíme se dostatečně krásné/hubené/vysoké/, doplňte si samy:)
Porovnáváme se s kamarádkami a přijde nám, že nemáme tak dlouhé řasy/ malý nos/ plné rty/ hezké vlasy.
Mně např. na střední stále předhazovali, že jsem úplně plochá. To jsem, ale patří to k mé postavě a teď v mých 30 letech za to dokážu být i dost vděčná a neměnila bych. Ale na úplně maličkou chvíli mě asi v 16 letech napadlo, jestli bych někdy neměla jít na operaci, abych se líbila klukům a měla tedy ten správný vzhled. Hodně rychle mě to samozřejmě přešlo. 
Že se klukům budu chtít zalíbit jen díky hrudníku, jsem si naštěstí myslela jen dva dny:D


Vnímání vlastního těla a vzhledu je důležitou součástí identity a to nakolik nás dokážou ovlivnit sociální sítě a nereálný svět, který prezentují, je zarážející.
Proto je důležité uvědomit si hodnotu vlastního originálního vzhledu a cenit si toho, co příroda dala jen vám. Nikdy na světě nevypadá přesně jako vy, proč se tedy pokoušet vypadat jako někdo jiný, kdo sám prošel operacemi, aby umělého vzhledu docílil. 


Není jen jeden "dokonalý" - správný vzhled. 
Je milion subjektivních variant krásy a i když vám to teď možná přijde automatické, je nutné si to připomínat. 
Je důležité si cenit svých zvláštností, protože i když vám to třeba nebylo řečeno nahlas, byla to první věc, díky které si vás někdo všiml nebo to na vás obdivuje. Pevně doufám, že po zemi jednou nebudou chodit jen ženy s extrémním poprsím, napíchanými rty, neexistujícími nosy a implantáty v hýždích. Na druhou stranu, kdo si zachová svoji integritu a sebevědomí, bude pro ostatní vyjímečný.
 A to má být i hlavním sdělením článku. Važme si toho, co je na nás jiné a originální a nepodléhejme tlaku trendů, protože přece nechceme vypadat jak tisíce dalších holek.
Abych přinesla nějakou pozitivní inspiraci o kterou jste si psali, tak tady jsou fotky pro mě, zajimavých žen.  Jsou to ženy které nepodlehly diktátu módy a trendů a naopak dokázaly svoje odlišnosti zúročit:) 

A kdo je váš vzor krásy? Vnímáte tlak sociálních medií nebo vás míjí?
Moc se těším na vaše názory

Tilda Swinton

Björk

Alicia Keys

Samožřejmě Audrey


37 komentářů:

  1. Veľmi dobrý článok a všetko, čo píšeš, je pravda. Popravde som sa ale nad tým doteraz nikdy nepozastavila, ako sú všetky tie insta účty doslova rovnaké... Je to podľa mňa veľmi smutné, ale čo je ešte smutnejšie, že koľko ľudí považuje za pekné len tamto, to ultradokonalé, neprirodzené a uniformné, čo vidia na fotkách týchto účtov...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář Candy.Jsem moc ráda, že to neni jen můj pohled a i moji čtenáři se nad tímhle tématem zamýšlí:)

      Vymazat
  2. Díky za velice krásný článek! T.
    P.S.: Tilda je skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý článek, na těch příkladech "inspirativních žen" je vidět, že mnohem výraznější i zapamatovatelnější je člověk, který zvýrazní to, čím je odlišný, než ten, kdo se to snaží napravit. Napadla mě ještě PJ Harvey :)
    No a ta Kylie Jenner je dobré téma k diskuzi, já si třeba nemyslím, že by teď vypadala vyloženě blbě, ale ukazovat to jako příklad určitě není dobré. A dřív to byla krásná holka :)
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komenář. PJ Harvey je skvělý tip. díky:) Kylie nevypadá blbě, ale už to není ona. Je škoda, že šla do plastik tak brzy, nenechala se ani dospět a rozkvést:/

      Vymazat
  4. Veľmi dobrý článok. Presne ako píšeš, tým že je IG zadarmo, tak to vnímame ako niečo prirodzené, z bežného života a tí, čo si neuvedomujú umelosť týchto účtov môžu mať pocit, aký je ten ich život nudný, akí sú škaredí atď. Je veľká škoda, že sa v dnešnej dobe viac nevyzdvihuje prirodzená krása a jedinečnosť, ale naopak tak veľmi sú prezentované práve ženy tohto jedného "dokonalého" typu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za tvůj názor. Máš pravdu, instagram je skvělé místo pro vytváření určité image a povrchního dojmu. Je nutné brát ho stále s rezervou.

      Vymazat
  5. Články normálně nečtu ale tvoje tedy vždy a tenhle je super. Vše je pravdivé a v dnešní době je těžké si uvědomit kdo jsem a jaká jsem. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Lucie. Souhlasím, zvláště v dnešní době je težké udržet si vlastní identitu když na nás útočí tolik trendů, které bychom "měly" následovat.

      Vymazat
  6. Tak si mě zase donutila nad něčím přemýšlet. Hodně zajimavé téma a je fakt, že mě instagram ovlivňuje v hodně věcech. Asi se na ten vliv zkusím podívat i z tohoto úhlu. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za komentář a za čas, který článku věnuješ:)

      Vymazat
  7. Ach Tilda.. Je jako mimozemšťan. Na první pohled mi připadala ošklivá, ale teď, když už mám pubertu za sebou,si užívám pohled na tak zvláštní lidi jako je ona. Je to celkem osvěžující. A Bjork je taky zajímavá.
    Jinak máš ve článku pravdu a trochu mě to děsí. Ale, je to bohužel tak. Mladší ségra (20) má naštěstí svoje rty velký asi jako Brookelle, ale bělidlo na zuby používá stejný a tuny make-upu její tvář neminou.. Mě tohle nějak nebere...

    OdpovědětVymazat
  8. Mě třeba Kylie i Brookelle přijdou krásný. Dala bych nevím co, abych vypadala takhle.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky tvému Facebooku vím, kdo je Kylie. Netušila jsem, že tyhle dvě (viz první fotka) jsou jedna osoba. Neuvěřitelný. A pokud jde o ty zásahy do vzhledu - nejde jen o extrémní plastiky a zvětšování rtů, ale taky o extrémní kreslení rtů a obočí. Kreslí si rty normálně několik milimetrů za hranu rtů a to samé s obočím. Je to děs. A dělá to i hodně holek z mého okolí. Nevypadají vůbec jako ve skutečnosti.

    Když jdu fotit do ateliéru nebo klidně i ven s fotografem, tak nikdy nechci, aby mi něco upravoval, obzvlášť nos a další mé "vady".

    OdpovědětVymazat
  10. Hezký článek Ino :) věřím, že spousta dívek ve věku kolem těch 15 to musí mít opravdu těžké když jim téměř všude ukazují photoshopem upravený "ideál" krásy. Určitě každá žena se občas porovná s nějakou jinou, to tak asi bude vždy. Ale nemělo by to dojít k tomu, že díky plastikám úplně změníme "tu" osobu a je to najednou někdo jiný, cizí.

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělý článek. Jsem vděčná, že nevídám na tvém blogu články typu: můj příběh anorexie ( dle mého je to jen návod pro ostatní dívky).
    Dokázala jsi to napsat srozumitelně a myslím, že si tím ani nikoho neovlivnila k tomu, aby si tu plastiku pořídil. Hodně lidí totiž nepoužívá přesná slova, a tak se ostatní dostanou do problému z důvodu neporozumění pointy.
    Dokonce jsi otevřela oči i mně, nedávno jsem se přistihla při srovnávání s dívkou, která byla o hlavu vyšší a pár kilo lehčí, chvíli jsem si pomyslela, proč to nejsem já..Každopádně jsem ráda, že jsem narazila na tvůj článek a nepodlehla jsem tlaku okolí. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář Marie. Přiznám se, že jsem tohle téma v hlavě řešila hodně dlouho. Jde to pojmout z tolika směrů a jít do hloubky, ale nakonec jsem si sedla k počítači a článek byl za 20 minut na světě. Něříkám, že jsem zcela spokojena, protože je tam tolik úhlu pohledu, že to lze zpracovat na několik stran, ale to by ten článek pro jeho délku už nikdo nečetl a vyšlo by to vniveč. Já pevně věřím že zrovna moje čtenářky jsou silné ženy, které se mají rády takové, jaké jsou. Ale třeba si sem najde cestu slečna, které to pomůže:)

      Vymazat
  12. Ahoj Ina, nesmierne si vážim, že píšeš aj o takýchto témach, pretože ako úspešná blogerka máš vplyv na ženy a dievcata ako v Cesku, tak aj na Slovensku. Páči sa mi to hlaveň preto, že blogerky takúto osvetu nerobia. Sama som písala bakalársku na tému mediálneho diktátu krásy, a bolo mi zle z toho, co nám servírujú ženské magazíny. Len tak ďalej, velka podpora z mojej strany v tomto. Pre mna je originálnou a krásnou ženou herecka Gwendoline Christie, ktorá sa objavila aj v jednej z minulych kampani Vivienne Westwood :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc Vivien. Beru jako svoji povinnost, zvlášť když se v tomto světě pohybuji, ukázat jeho nereálnou tvář a špatný vliv. Nechtěla by si mi tvoji práci poslat na email? Moc ráda bych si ji přečetla:)A Gwendoline je rozhodně u za mě velmi zajimavá žena:)

      Vymazat
  13. Milá Ino, musím jedině souhlasit s tím, co jsi tu popsala. Je to opravdu zarážející,jak je člověk ochoten se změnit jen kvůli jiným lidem, aby se jim líbil, aby byl v limitu "ideální krasy". I když to částečně dělají i pro sebe, myslím, že mnohem více to dělají právě pro okolí aniž by si to uvědomovali. Upřímně, vůbec se mi to nelíbí, jsem také pro přirozenost a i když mám nedostatky,jako každý, neměnila bych. Člověk musí ocenit své kvality a naučit se mít rád sám sebe. Bohužel, tlak z médií je opravdu veliký a mladé dívky mu lehce podléhají. I já jsem měla několik mindraků, naštěstí jsem měla rozumnou mamku, která mi vše vysvětlila a podporovala mou přirozenou krásu. Každý člověk je jiný, jedinečný, a tak by to i mělo zůstat. Každému se líbí něco jiného. Pokud budeme vypadat vsechny stejně, podle čeho si nás vlastně partneři zamilují? Myslím, že většina mužů miluje své ženy právě kvůli tomu, jak jsou jiné, unikátní a kvůli jejich "nedostatkům". U Brookelle nedokážu ani říct, jaká je barva jejich očí nebo jak vlastně doopravdy vypadá, protože vše je skryto pod velkou vrstvou make-upu. Přijde mi to až vulgární. Děkuji za to, že ty, která má v Čechách na plno mladych dívek také vliv, zůstáváš svá a přirozená a že se takovému téma věnuješ. Jsi také vzor a jsem ráda, že si to takto uvědomuješ a bereš to zodpovědně.

    Kamila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tvůj komentář Kamilo. Vystihla si přesně můj názor v rámci vlivu rodiny. Jse ráda, že tě můj článek zaujal. Mohu jen doufat, že někomu opravdu pomůže:)

      Vymazat
  14. Skvělý článek, Ino!! :)) Musím ve všem naprosto souhlasit. Byla jsem vždy plochá,hubená...na základce jsem poslouchala jen,jak bych si měla udělat prsa, že mě žádný kluk nebude chtít atd. .. hodně dlouho jsem říkala, že si je nechám udělat a teď,kdy bych si je mohla nechat udělat jsem si začala vážit sama sebe a nakonec jsem hrdá na to,že žádná prsa nemám :) ... jsem hrdá na to, že jsem přirozená:)) už teď je to vzácnost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář. Jsem moc ráda, že to vidíš stejně:)

      Vymazat
  15. Super článek :). Já Kylie nesleduju, takže jsem ani nevěděla, jak vypadala dříve. Ale celá jejich rodino jde trochu mimo mé chápání, takže to radši neřešit :D. Jak jsi psala o tom plochém hrudníku, jsem na tom stejně jako ty. A už dávno jsem si všimla, že to neřešíš a nehroutíš se z toho a to se mi právě líbí. Bereš se taková, jaká jsi a máš se tak ráda :).

    OdpovědětVymazat
  16. Souhlasím, tento článek by si měly přečíst všechny dívky, jejichž cílem je právě takovéhoto vzhledu docílit - aniž by se zamyslely nad svojí jedinečností a aniž by se samy pokoušely najít svoji originalitu a svůj vlastní styl. Asi všechny jsme kdysi měly stejné pocity, že nejsme dostatečně krásné apod., ale ve skutečnosti je to jenom o tom se naučit vnímat svoji vlastní krásu. Jsem ráda, že jsi o tom sepsala článek, s tím, kolik lidí tvůj blog sleduje, snad splní svůj účel.

    OdpovědětVymazat
  17. Díky, super článek! Já sem celý život méně či více oplácaná, ale v podstatě mi to nikdy v ničem nevadilo, takže sem vlastně šťastná jak sem, a spousta lidí mi říká, že mám obrovský šmrnc a energii, takže se mám vlastně moc ráda.
    Shoppersmiky.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  18. Veľmi dobrý článok :) za seba musím povedať, že na mňa tento tlak médii nejak nepôsobí, príde mi, že bez ohľadu na čo všetko je propagované ľudia by mali mať svoj vlastný názor, čo je však pravda, že dnes sú ľudia tak ľahko ovplyvniteľní, bez vlastného názoru, teda veľká časť je doslova ako ovce, davové správanie - niečo urobí jeden tak poďme všetci, absolútne žiadne premýšľanie, žiadne kritické myslenie...nič a to bez ohľadu či ide o nejaké vzory propagované na internete, kupovanie výrobkov alebo celkovo len vlastné názory. Je to smutné.

    OdpovědětVymazat
  19. veľmi rozumne napísané a so všetkým sa stotožňujem aj ja sama :) médiá a v súčasnosti hlavne sociálne siete neskutočne vymývajú mozgy a čo je na tom najhoršie, tak presne takým (ne)vtieravým spôsobom, že si to ľudia ani neuvedomujú... oceňujem inak spomenutie Tildy Swinton, ktorá je pre mňa jedna prekrásna žena a nesmierne ju obdivujem, že ostala verná sama sebe vo svete, kde je to naozaj nesmierne ťažké :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala si to přesně, Tilda zůstala věrná sama sobě ačkoliv to muselo být zvlášť ve filmovém průmyslu extra těžké. O to víc si ji cením:) Děkuji za komentář:)

      Vymazat
  20. Inuško, takhle piš častěji! Pokud se to dostane i třeba jen k jedné nerozumné holce, tak i tak to bude skvělé - jestliže jí to otevře oči dřív, než bude zle...

    OdpovědětVymazat
  21. Děkuji Mišice, jednou za čas se snažím vyjádřit k tématům, která jsou pro mě důležitá, a čím víc je komentujete, tím víc mě to utvrzuje v tom, že to má smysl:) Díky moc

    OdpovědětVymazat
  22. Ino, doufám, že si tohle přečetlo hodně mladých děvčat, teď jen zbývá věřit, že si některá uvědomí, že největší síla je v jedinečnosti každé z nás.
    K těm "jinak" krásným ženám - velmi obdivuju Sigourney Weaver, to je pro mě naprosto nádherná bytost. Dále pak
    Cate Blanchett, z českých Tereza Maxová... Mohla bych jmenovat další a další ;-) Pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  23. Krásný článek a lépe bych to neřekla. Doufám, že si jej přečte co nejvíc dívek a žen! Pro mě je ideálem krásy Adina Mandlová.

    OdpovědětVymazat
  24. Hezky napsané. Každá máme nedostatky, každá máme něco hezkého.

    OdpovědětVymazat
  25. Super článek a máš pravdu na každé ženě nebo dívce je něco krásného

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.