pondělí 6. června 2016

Projekt Umprum - Japonsko klidná síla

Krásné pondělí všem.
Opět jsem dostala pozvání k návštěvě Atelieru Design oděvu a obuvi UMPRUM, abych si prohlédla práce studentů a vývoj jejich kolekcí. Atelier aktuálně dokončuje roční projekt, který vyvrcholí zítřejší módní performance. Zadané téma bylo Japonsko- klidná síla, na jejímž základě měli studenti vystavět kolekci, která hluboce vystihne zadání.
 Protože je ale dlouhodobým cílem vedoucí ateliéru Liběny Rochové, aby její svěřenci byli orientování ve fashion bussinesu museli studenti ke kolekci vytvořit ceník, visačky, lookbook, tiskovou zprávu i logo své značky. Vytvoření vlastního labelu má studentům pomoci komunikovat s potencionálním zákazníkem a naučí je postavit reálnou cenu za svoji práci
Kolekce zahrnuje minimálně 8 modelů plus doplňky a to i z toho důvodu, aby byla myšlenka tématu rozvíjena ve všech modelech a postupně se vyvíjela. Studenti také museli řešit jak postavit dramaturgii kolekce tak, aby při přehlídce gradovala a měla smysl.
 

„Kolekce musí být
připravená do té míry, aby byla schopná obstát v reálném světě a jít třeba hned po obhajobě do
prodeje,“ dodává Liběna Rochová.
 „Tak se tomu v minulosti také stalo například s projektem Narnish
Sáry Beránkové a Karolínky Karpíškové, kterou si na základě veřejné přehlídky klauzurních prací odebrala do prodeje pražská Debut Gallery
,“ upřesňuje Rochová.




Samotný projekt započal při cestě ateliéru do Japonska, kde Liběna Rochová se studenty prezentovala loňskou kolekci Ikonická recyklace, o které jsem vám psala Tady. Jejich přehlídka v Tokijské Bunka akademy byla velmi úspěšná a vedení školy projevilo zájem, navázat s pražským ateliérem spolupráci. Právě tato nabídka inspirovala Liběnu Rochovu k vytvoření tématu Japonsko - klidná síla, které se bude začátkem příštího roku prezentovat na studentském, ale velmi prestižním fashion weeku v Tokyu, který má velkou pozornost médií.

Pro vznik každé ucelené módní kolekce je zásadní teoretická příprava. Proto jsme v ateliéru
uspořádali přednášky předních japanologů věnované náboženství, umění, literatuře a kultuře země
vycházejícího slunce. Chtěla jsem, aby studenti získali vhled do japonské identity a kolekce tak byly
osobitou reflexí této fascinující a Evropanovi vzdálené kultury
,“ říká Rochová.


Pokud se vám to zítra hodí, tak přijměte pozvání na veřejnou módní přehlídku klauzurních prací s tématem Japonsko klidná síla, která se koná
v 19 hodin v NG – Palác Kinských, Staroměstské náměstí 12, Praha 1

Klauzurní kolekce budou poté k vidění v rámci výstavy Artsemestr v budově UMPRUM, náměstí Jana
Palacha 80, Praha 1.














Foceno Olympus PEN

12 komentářů:

  1. Úžasnéé, fascinujúce...fashionorgasm...keby bývam v Prahe, som hneď tam :) škoda, že si v článku nevytvorila odkaz na "Ikonickú recykláciu":)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Pravda, odkaz jsem už dodala;) jsem ráda, ze tě článek nadchnul;) jsem moc ráda, ze vám můžu přinášet fotky doslova z "backstage" kam se kazdy nedostane;)

      Vymazat
    3. ďakujem krásne, aj to je super dokumentácia z ateliéru plná inšpirácie, ja milujem takéto články a budem im moc fandiť, pripomína mi to totiž nostalgiu, keď som aj ja študovala na strednej, samozrejme, ateliér pani Rochovej je na inej úrovni, je to všetko profesionálne, extravagantnejšie, premakanejšie, skrátka, iný level. Na tej našej strednej umeleckej sme recyklovali kúsky zo sekáča, kdežto tu sa recykluje Gaultier a spol. :D ale aj tak na to rada spomínam, hneď by som sa tam vrátila :)

      Vymazat
  2. Po prečítaní si rozhovoru v aktuálnom čísle časopisu Reflex a aj podľa tohto Vášho článku je vidieť, ako si pani Rochová váži myšlienky, že rôzne národy majú rôzne kultúry, o svoju kultúru sa bojí a zároveň ju nestavia do nadradenej role, ale vyjadruje obdiv aj k iným. Je mi to sympatické jednak v súvislosti s tým, čo sa dnes v Európe deje, ale hlavne že nabúráva dva stereotypy: obhájca vlastnej kultúry = nacionalista a umelec = lavicový multikulturalista. Veľmi sa mi páčia kreatívny ľudia ako je paní Rochová, ktorý majú skúsenosť i s klasickým masovým trhom, takže si prešli akýmsi obdobím v živote, kedy sa skúsili prispôsobiť obchodu, zistisli, aká cesta pre ne nie je tá vhodná, ale zároveň si tou cestou skutočne prešli a to im podľa mňa dáva nielen nadhľad, ale aj to správne umelecké naladenie bez nejakej intelektuálnej naivity. Takže Vám ďakujem za články s touto zaujímavou osobnosťou.

    OdpovědětVymazat
  3. To musí být náročné celé to dát dohromady. Líbí se mi zlatá látka (ty rukávy jsou božské) a samozřejmě růžová chlupatice.

    Pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
  4. Ty pantoflíčky jsou úžasné! :-) Úplně studentům závidím, tohle by mě bavilo :-) Byť věřím, že je to dost náročné.

    Moc se těším na další report!:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Prober se vždyť jsi v čechach tady to je nenositelné!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Prober se vždyť jsi v čechach tady to je nenositelné!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.