neděle 7. června 2015

Ateliér Design oděvu a obuvi - Projekt Modfolk

Hezký den.
Minulý týden jsem měla vzácnou možnost zúčastnit se konzultací klauzurních prací v ateliéru Design oděvu a obuvi na Umprum, pod vedenim doc. Liběny Rochové. Studenti se s doc. Rochovou radili o vývoji svých modelů v rámci nového projektu Modfolk - Modernita v lidovém.
Transformace folkloru a lidových technik je téma kterému se designérka Liběna Rochová věnuje už od 80.let ( např.úspěšná spolupráce s Úluvem) a ráda se k němu vrací i se svými studenty.
Modfolk navazuje na dva úspěšné projekty:  „Reflexe tradic“ a „Simply for Simple, Bohemia Collection“.

Podnět pro zpracování tématu tradice ateliéru poskytla historička umění z pražské UMPRUM a vedoucí kurátorka Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně Lada Hubatová Vacková.
Studentům totiž nabídla prostor vily D. S. Jurkoviče, jedné z nejvýznamnějších architektonických
památek počátku 20. století v Brně. Zde proběhne i výstava vybraných studentských prací, což je skvělá zpráva pro všechny milovníky módy z okolí Brna.

Modfolk vychází z principů lidového oděvu, stavitelství, řemesel a celkové střihové jednoduchosti. Každý student se snažil do kolekce přetavit své pocity a dojmy z lidového kroje, ze svých ( či rodinných) zkušeností s folklorem, lidových příběhů nebo lidové ornamentiky. Tím, že součástí konceptu je i zmíněné jednoduché střihové řešení, byly modely vyrobeny z přírodních režných materiálů jako len, plsť či bavlna.

Celý projekt vyvrcholí módní přehlídkou, a já bych vás na ní moc ráda pozvala.
Koná se 9.6 . 2015 v Praze, v klášteře sv. Anežky České, od 17 hodin.

.
Na konzultacích jsem vám nafotila malou ochutnávku z modelů a doufám, že vás to navnadí k návštěvě přehlídky studentů Umprum.





L. Rochová : „S radostí pozoruji změnu. Při prvním projektu se studenti s naší
lidovou kulturou a tradicí ostýchali pracovat. U Bohemie už prozřeli a vznikla
krásná kolekce a nyní jsme ještě o krok dál,“















Součástí přehlídky je i prezentace semestrálních prací nazvané Adler. Paní Rochová studenty vede ke spolupráci s průmyslovými podniky, a právě Adler věnoval studentům své výrobky. Studenty je měly recyklovat a transformovat do nové oděvní formy

Následující den po přehlídce, ve středu 10. 6. v 19 hodin se na UMPRUM uskuteční vernisáž Artsemestru. Výstava bude přístupná od čtvrtka 11. 6. do pondělí 15. 6. 2015.
Na Artsemestr naváže výstava Modfolk v Moravské galerii v Brně. Výstava bude v Jurkovičově vile k vidění od 25. 6. do 25. 10. 2015. K výstavě vyjde publikace v nakladatelství UMPRUM
(ed. Lada Hubatová Vacková) s úvodním textem vymezujícím koncepci kolekce v historických souvislostech, rozhovorem s Liběnou Rochovou a anotacemi studentských projektů.





6 komentářů:

  1. Tohle je zkrátka něco pro mě, protože v tomhle oboru bych chtěla teď po střední škole pokračovat. Škoda, že to bude v Brně :-)
    www.bokattyna.blogspot.cz
    Katty

    OdpovědětVymazat
  2. Uplne tomu nerozumim. Je to tak, ze se studenti nejprve uci s takovymi nepoddajnymi, ne prilis hezkymi a nelichotivymi materialy, aby zvladli urcite techniky a pak mohli tvorit nositelne odevy? Ten model je vhodny jen na fotografie. Nedovedu si predstavit v tom jit na beznou (ne modni) akci. Dekuji za objasneni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, omezeni materiálu vzhledem ke složení a jeho barevnosti vzešlo od vedoucí ateliéru doc. Rochové. A to z toho důvodu, aby se studenti soustředili na střih, koncept a oděvní formu.

      Vymazat
    2. Tak jsem to odhadla dobře. Aha, to dává smysl, takhle se naučí a nespoléhají se na krásu materiálu. To ostatní lidi (ty nezajímající se o módu) už vůbec nemají šanci pochopit :-)

      Prima článek! Díky za něj i za odpověď. Bohužel jsem nikdy neměla šanci tím projít. Jsem samoouk a tak nějak na koleni tvořím ty své "modely."

      Vymazat
  3. Nechápu, k čemu nám tohle je.

    OdpovědětVymazat
  4. Mila Ina, libi se mi to, o cem pises, hlavne o mode. Je to jiny pohled. Sice obcas nemusim tu reklamu na jine znacky, ale to je zas neco jineho. Myslim, ze kazdy blogger to dela, bud vic nebo mene. Ale rada bych se Te zeptala, co jsi vystudovala, jestli treba mas za sebou nejake zajimave kurzy, napr. v mode nebo stylingu. Mozna jsi jiz o tom v nejakem ze svych clanku psala, ale neprochazela jsem si je vsechny dopodrobna. Tak pokud mne na nektery odkazes, budu moc rada :-). Sofi

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.