sobota 20. prosince 2014

Módní inspirace I.


Krásný den.
Jelikož je blogosféra v tuto chvíli plná článků s vánoční atmosférou a dárky, chtěla jsem vám představit něco trošku jiného. A to svoji novou rubriku: Módní inspirace

Často čelím otázkám, na původ mojí módní inspirace.
Mám dojem, že nejvíc lidi zajímá, kdo konkrétně mě ovlivňuje a podle koho vlastně tvořím své extravagantní outfity.
Já sama se vyhýbám kopírování ikon nebo celebrit, neboť by mě to nijak nerozvíjelo a jednalo by se jen o vykrádání již existujícího.

Ráda bych vám ale v této rubrice ukázala ty osobnosti, které podle mě pro módu vykonali mnoho,  jejichž styl se mi líbí, respektuji je a nepřímo mě inspiruje.

Budu ráda, když v této rubrice najdete nějakou tvůrčí jiskru která obohatí vaše outfity nebo poznáte módní ikonu která vám zatím byla utajena.





Jako první osobnost jsem si vybrala mého oblíbence Davida Bowieho.
David zásadně ovlivnil (nejen) pánskou módu, když v 70. letech slavil úspěchy jako hvězda glam rocku. Zcela smazal hranice mezi mužskou a ženskou stránkou když se začal líčit a oblékat ženské oblečení. V podstatě přišel mezi prvními s androgynním vzhledem, jehož význam potvrdil  vytvořením svého bezpohlavního alter ega Ziggy Stardust.








David Bowie- Ziggy Stardust


Na pódia oblékal těsné overaly na tělo, kupoval si dámské šperky a jeho styl zásadně ovlivnil hnutí glam a inspiruje dodnes.

David neuznával tradiční sexuální orientaci ( v 70.letech tisku řekl že je gay)  a jako první prohlásil: 
"Nechápu, proč by se muž nemohl oblékat a líčit jako žena"
Čímž si homosexuální komunitu velmi naklonil.

V roce 2013 byl v anketě vyhlášen nejlépe oblékaným britem v historii.
Kate Moss jako poctu tomuto umělci, přišla předat cenu na udílení hudebních cen Brit Awards/( 2014) v Davidově ikonickém kostýmu z roku 1972, ve kterém jako Ziggy vystupoval.



Kate má k tomuto výstřednímu umělci velice přátelský a blízký vztah, proto se také pří focení obálky Vogue nechala inspirovat jeho nejslavnější vizáží.






Naposledy jste ho mohli vidět např. v kampani Louis Vuitton.





V jeho posledním videoklipu ( jako jeho ženská verze)vystupuje Tilda Swinton, která je svým androgyním vzhledem proslavená .



Na Davidovi je obdivuhodná jeho odvaha, schopnost předpovídat nejen hudební ale i módní trendy.
 V mnoha směrech posunul hranice které vytvořila společnost a usnadnil tak budoucím generacím jejich cestu k hledání vlastní osobnosti či sexuální orientace.
 
Co říkáte na Davida Bowieho vy?

4 komentáře:

  1. Mně aktuálně ovlivňují zahraniční trendy blogerek a pouliční móda :)
    Ino, ráda bych tě pozvala na svou FB stránku s vlasovými doplňky :)
    https://www.facebook.com/andrea.art1

    OdpovědětVymazat
  2. Jak se to říká, že !:) proti gustu žádný dišputát!
    Ino, to, co nosíš ty, bych si já na sebe asi nidky nevzala (s výjmkou některých šatů), nicméně.. tobě to tak neskutečně SEKNE! nodokážu si představit, komu víc taková extravagance sluší! kam se na Tebe hrabe gaga !:) jen tak dál, pokračuj v tom, protože právě toto naše republika potřebuje !:) uchvatna, uchvatna, uchvatna :)
    Přemýšlím, co inspiruje mě. Ale jsou asi věci, co bych si na sebe nikdy nevzala a jak se časem více a více nosí, ejhle.. mám je na sobě. Nepovažuji se za ovci, nechci to, protož to mají ostatní, jen se mit o začne postupem času líbit též. Možná proto, že to mám pořád na očích. Možná, kdybych měla stále na očích Tvou módu, chodila bych za chvíli jak ty! ikdyž já bych v tom nebyla tak božská jako naše INA <3
    před pár dny jsem začala s blogem a budu moc ráda, když mě alespoň po očku navštívíš, popř.zanecháš alespoň malý komentář :)

    OdpovědětVymazat
  3. David Bowie je dost extravagantní, ale to se mi na něm líbí a nebojí se bořit "hranice". Jeho písničky patří mezi mé oblíbené.
    Jsem zvědavá na pokračování. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.