úterý 6. listopadu 2018

Vůně do interiéru

Krásný den, milé čtenářky.
Konečně jsem se dostala k tématu interiérových vůní, což mi přijde zvláště teď na podzim aktuální.
Útulný domov totiž nedělá jen jeho vybavení, ale i příjemná vůně, která dotvoří jeho atmosféru. Mě samotnou vůně vždycky silně ovlivňovaly a je dokonce vědecky dokázáno, že je čichová paměť silnější, než ta zraková. Toho využívají i obchody, hotely či nákupní centra, která využívají vůně jako marketingový nástroj. Tzv. Scent marketing zkoumá silný vliv čichu na chování spotřebitele. Takové profesionální provonění obchodu dokonce vede k prodloužení doby nákupu, zlepšení prožitku z nákupu a hlavně zvýšení tržeb.

Vůně přesahují naše racionální chování a působí přímo na emoce, vyvolávají naše vzpomínky.  Sama si přesně dokážu vybavit jak na Floridě voní obchod s oblečením Abercrombie&Fitch, jak voněly chodby a pokoj v hotelu Four Season v New Yorku, nebo jak voní ložnice mojí babičky, která používá levandulové polštáře.

Článek vznikl ve spolupráci s Notino.



jak vůbec vybrat vůni do interiéru?
Vybírejte podle velikosti vašeho bydlení, podle ročního období, stylu vašeho interiéru a samozřejmě podle toho, co vám voní nejvíce. Pokud milujete lehké citrusové vůně, nemá smysl nutit se do těžkého kořeněného parfému a naopak. Lehké svěží vůně vám byt dokáže "zvětšit" (alespoň budete mít takový dojem) a těžší kořeněná vůně ho udělá útulnějším s intimnější atmosférou.

Jaký typ vůně zvolit?
Na trhu je aktuálně obří množství variant. Vyberete voňavé krystaly, aroma lampu, difuzér či klasickou svíčku? Nejjednodušší je opět vybírat podle vašeho prostoru a představ o provonění. Jednoknotová svíčka vám dvoupatrový dům neprovoní a velká katalytická lampa je na malý byt zase moc silná. Krystaly a difuzér se třeba výborně hodí do míst, kde chcete stálou vůni, ale nechcete hlídat hořící knot. např. do chodeb či koupelen. Svíčka se zas hodí pro navození atmosféry a relaxace.

Já doma kombinuji všechny zmíněné možnosti. V obou koupelnách máme krystaly, v chodbě mám aroma-difuzér, v obyváku i ložnici zase pálím svíčky. Většinou kupuji stále stejné značky svíček a difuzérů. Dříve jsem to více měnila, ale dnes už jdu hlavně po kvalitě a dobré zkušenosti.

Klasické svíčky
U svíček mám kromě jiných značek ráda Woodwick. Jednou mi ji dala kamarádka k Vánocům od té doby jsem pravidelným zákazníkem. Jsou zajimavé tím, že jejich speciální knot při hoření práská jako dřevo v krbu. Svíčka vám díky tomu vytvoří opravdu romantickou a příjemnou atmosféru. Jejich vůně je velmi intenzivní a mají i rozmanitý výběr. Svíčka má příměs sojového vosku (takže hoří déle než klasická parafínová), je vyráběna ručně a obsahuje esenciální oleje. Teď na zimu jsem od nich vybrala vůni Woodwick Wood Smoke (kouř z hořícího cedrového dřeva), což se do našeho domu výborně hodí a pokud máte rádi vůni dřeva, tak si ji zamilujete.

Pokud chcete kvalitní svíčku, hlídejte si její složení i vzhled knotu. Jak jsem psala výše, svíčka by měla mít aspoň příměs sojového, včelího či palmového vosku. Na kvalitu svíčky a jejího hoření má vliv i knot. Pokud bude příliš slabý, nikdy vám vosk nevytvoří klasické jezírko a nevyhoří tedy celá. Pokud je zas moc tlustý, svíčka vyhoří moc rychle.



Jinak osobně preferuji vůně dřevité, kořeněné, těžší. Miluji i vůni vanilky, skořice, mandlí, santalu a cedru. V létě zkouším lehčí vůně, jako např. Linen (vůně čerstvě vypraného prádla), Island Coconut či Evening Onyx (jasmín, santalové dřevo, kadidlo). Nemám ráda citrusové a hodně květinové vůně. Stejně jako příliš umělé aroma, s čímž jsem se u svíček a difuzérů také setkala.



Bytový sprej
Pokud chci rychleji provonět prostor, mám ještě v zásobě bytový sprej Body & Bath Works Almond , který kombinuje vůni mandlí, koriandru a jalovce a ihned provoní menší pokoj. Na sprej je vůně velice přirozená a příjemně sladká. Dá se aplikovat i na bytový textil, např. závěsy, polštáře či sedačku. Vůně se vám tak uvolňuje dlouhodobě. Jen ho raději stříkněte z větší vzdálenosti, aby vám na textilu neudělal skvrny. Pokud si chcete provonět komodu, stačí vůni nastříkat na bavlněnou látku a vložit do šuplíku.

Aroma Difuzér
Difuzér je tvořen skleněnou lahvičkou v níž je přírodní esence, která vzlíná po bambusových či ratanový tyčinkách. Vtip je v tom, že si intenzitu vůně regulujete pomocí zmíněných tyčinek. Čím více jich máte uvnitř, tím je vůně silnější. Mě obvykle stačí dvě až tři a vůně je pak i pro větší pokoj akorát. Esence vydrží v nádobě 10 měsíců až rok, ale voňavé tyčinky určitě nevyhazujte. Dají se použít na provonění šuplíků s ložním prádlem či do šatníku. Já jsem si vybrala Ashleigh & Burwood London Artistry Collection vůni Frosted snow. Je to úžasná zimní vůně plná kašmírového pižma a sladké vanilky. 


Na zimu a Vánoce určitě doporučuji vše s vůní skořice, vanilky, jedle, jmelí a koření. Nebo si zkuste vzpomenout, co u vás doma na svátky vonělo, když jste byli malí. Byl u vás zapálený františek (směs kadidla a uhlí), nebo to byla spíš vůně perníkového koření a vanilky? Když vyberete vůni, která se u vás používala na Vánoce, když jste ještě byly děti, připomenete si spoustu malých vzpomínek, které dokážou vyvolat jen vůně:) Je to jednoduchý způsob, jak si udělat krásně nostalgický večer:)

A jaké jsou vaše oblíbené vůně do interiéru? A který způsob provonění používáte nejčastěji?

Článek vznikl ve spolupráci s Notino

3 komentáře:

  1. Dřív jsem kupovala jen levné svíčky, ale teď nedám dopustit na Yankee Candle. Jsem úplný zavislák a nejvíc pálím vonné vosky. A co se týče typů vůně, tak ty vánoční mám taky moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek a už se moc těším na fotky vánoční výzdoby.

    OdpovědětVymazat
  3. Nedávno jsem se vrátila z výletu z Kodaně. Bydlela jsem v hotelu First nedaleko vlakového nádraží. V recepci to neskutečně nádherně vonělo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.