neděle 13. března 2016

Musí mít módní blogerka velikost XS?

Jak si tak nuceně ležím v posteli, vracím se v mysli k tématu, které mi dlouho vrtá hlavou. A i když je to trochu kontroverznější, myslím, že stojí za to se k němu vyjádřit a dozvědět se díky tomu i váš názor.
Začalo to někdy před rokem, kdy se mě PR jedné módní značky na večírku zeptala, jestli znám nějakou  módní blogerku oblékající velikost XL, které by navrhli spolupráci v rámci jejich plus size kolekce. Nezávisle na tom se mě o pár týdnů později na to samé zeptala jiná firma. Že by rádi zastupovali blogerku, která se pyšní velikostí XL. Došlo mi, že jim nemůžu dát žádný tip, protože jednoduše neznám žádnou blogerku, která by o sobě chtěla napsat, že se obléká v oddělení větších velikostí ať už jakékoliv značky.

Ne že bych těmto blogerkám nerozumněla. Sociální sítě, v čele s instagramem, nám dávají jasnou normu, jak má vypadat blogerka (či youtuberka). V čele s nejznámější fashion blogerkou Chiara Ferragni, která je v posledních pár letech obviňována z poruchy příjmu potravy.

Chiara 24 let


Chiara.. 28 let
 

Máme v mysli (mluvím i o sobě:) poměrně jasně danou představu, jakou postavu a míry má mít úspěšná blogerka a pokud se nějakým způsobem od této normy odlišuje, je to špatně. Je to chyba někoho konkrétního, nebo spíš obrazu který si necháváme vnucovat? Tím, že módní blogerky nosí oblečení od módních firem, bývají někdy zaměňovány s modelkami. Přece se pořád fotí, tak musí být fotogenické, umět pózovat a k tomu logicky patří atraktivní tvář a postava. V praxi to vypadá tak, ža všechny věci z showromů jsou ve velikosti XS nebo S. Pokud si pujčuji model od návrháře, je to vždy model, který byl na mole, tedy velikost modelky 34 i 32!

Ze stejného důvodu z jakého firmy vybírají na molo a do kampaní štíhlé modelky, vybírají i firmy stejně vyhlížející blogerky. Je přece logické platit blogerku s vizáží modelky a s kreditem holky od vedle, která vám vždy dobře doporučí, co si koupit, takže je navíc ještě hodna vaší důvěry.

Přiznám se, že jsem viděla spoustu hodně drsných komentářů na postavy blogerek. Většina byla anonymních a věřím, že dané blogerky hodně zranily. Ve světě je spousta XL fashion blogerek, ale v době, kdy píšu tento článek, vím u nás asi o jediné. Ve společnosti, kde se každá odchylka a nedokonalost trestá přízemním komentářem, je těžké zůstat sebevědomě svá před zraky ostatních. Na instagramu i ve světě blogů a YT už delší čas letí extremní štíhlost v čele s thigh gap ( mezera mezi stehny), který začal být trendem asi před třemi lety.




Nejbizarnější na tomto hloupém trendu je, že u určité stavby těla ani cvičením nelze dosáhnout podobných výsledků.
A zřejmě pokud se nezadaří hubnutí, nastoupí zeštíhlující aplikace do mobilu. Dřív jsem ani nevěděla, že existují, asi jsem v tomhle hrozně naivní. Až kamarádka mě upozornila, jestli jsem si všimla, jak oproti původním fotkám někdo povyrostl nebo že se mu nepřirozeně prodloužily a ztenčily nohy:) Když se na to na instagramu soustředíte, je to opravdu absurdní.
Aplikace funguje na pricipu optického zúžení celého obrázku. Včera jsem si ji stáhla a naučila se s ní asi za 20 sekund.







No není to paráda? Měla bych odhaduji kolem 185 cm a 40kg..



 Na pohled je to vtipné, ale když si vezmete, kolik dívek a žen se blogerkami inspiruje a přitom neví, že se jedná o podvrh, je to nefér. Pokud se pak své oblíbené blogerky snaží napodobit, jdou za zcela nereálnou podobou. Jak je pak snadné v touze za nereálnou podobou propadnout PPP asi není nutné zmiňovat.
Je to trochu zařarovaný kruh, jako blogerky neseme zodpovědnost za to, že jsme pro některé čtenáře příkladem, zároveň jsme vystaveny nárokům od čtenářů, anonymů ale i od sebe samých.

Myslím, že je důležité si uvědomit, že blogerka nemusí mít jen XS, že je v pořádku S,M,L,XL, XXL. Prostě cokoliv, co dané ženě či dívce vyhovuje. Kdo má právo říct, co je a není normální? Kdo určuje, jaká postava je normální? Je tu bohužel i citelný tlak ze strany společnosti. Žena má být krásná, sexy, štíhlá. A hranice štíhlosti se stále posouvají. Podívejte se třeba na starší filmy nebo reklamní kampaně. Dřívejší velikost XS je dnes posuzována jako S, z velikosti S je M a tak dále. Zvykli jsme si na extrémní štíhlost a tím že ji vidíme všude, ji považujeme za normální. Na youtube se můžete naučit, jak si líčením vytvořit štíhlejší krk, zvýraznit si kosti na hrudníku a zúžit si obličej konturováním. Pak u fotek dívky na instagramu, která sama přiznává že má anorexii, čtete nadšené komentáře u jejich fotek, jak má úžasné tělo a pevnou vůli.


Samy si vytváříme svoji realitu, tak se nenechte ovlivnit často nereálnými obrázky, které neodráží skutečnost. A bohužel přiznávám, že i my blogerky které nepoužíváme zeštíhlující aplikace, k nerálným představám pomáháme. Když se fotíme samy, vždy je to v postoji, který nám svědčí nejvíce, rovnáme se, zatahujeme břicho, máme vykročenou nohu, kabelka nebo kabát dobře kryjí nedostatky. Prostě u toho focení s námi nejste a proto, i když je ta fotka pravdivá, vždy ukazuje jen jeden úhel. Vždy jen ten nejlepší, který máme. Pro nás je to logické, nebude se přece ukazovat ve špatném světle. Ale na druhou stranu je prostě nutné vznést diskuzi a uvědomit si, že realita je trošku jiná. Vždy si u každé fotky vzpomeňte na to, že ta výsledná fotka, co se dostala na instagram či blog, byla vybrána třeba ze 40 vyfocených. Blogerka na ní často nedýchá, dost možná nesnídala, může být po střevní chřipce:) a s největší pravděpodobností balancuje v krkolomné póze, na které vypadá co nejštíhleji, jen to po dlouhé praxi dokáže zakrýt hezkým úsměvem. Prostě bych ráda, abyste se příště při prohlížení fotek na instagramu či blogu nestresovaly/i, protože ne vše je, jak vypadá.

A blogerkám bych ráda napsala, že se nemusí stresovat žádnou představou o blogerkách. Právě ta rozmanitost nás vzájemně odlišuje a je úžasná. Nikdo nejsme dokonalý a je to tak v pořádku.

Jak to cítíte vy? ovlivňjí vás fotky postavy na instagramu nebo blogu? Přemýšlely/i jste někdy nad jejich reálností?

Vaše Ina:)

74 komentářů:

  1. Já sama nosím XS a kolikrát mi i to je velké, ale jsem celkově prcek a rozhodně nevypadám vychrtle, naopak mám postavu. A klidně se podívám na fashion blogerku, která nosí větší velikost, i XL, ale umí to prodat a vypadat dobře.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ino,
    tohle je super článek, upřímně mě trochu vyděsila ta tvá fotka z fitka (i před úpravou), ale pak jsi někde psala, že máš dlouhodobě stejnou hmotnost, tak doufám, že je to holt stavbou těla, že jsi tak hubená... Vlastně by mě zajímalo, zda sama sobě připadáš příliš štíhlá nebo tak akorát? :)
    Každopádně tenhle článek je skvělý a jsem ráda, že jsi ho sepsala. Myslím, že to je taky trochu o nižším sebevědomí, že se silnější holky nepouští do blogování. Přitom stačí ta kila jen umět nosit a spoustě dalším lidem by se taková inspirace hodila. Vím taky jen o jedné blogerce, která je silnější a ta podle mě bohužel nemá ani trochu vkus :( Tak snad se ještě někdo objeví!
    Verča
    Ne hladu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i ja vim o blogerce, ktera je silnejsi a nema vkus.. to je vazne problem.. az najdu nekoho, kdo je silnejsi, ale vkusne se obleka, tak dam vedet..

      Vymazat
  3. Sama mám od střední školy velikost 34/32 a popravdě vnímám to jako komplex. Spolužačky si mě vždy dobíraly. Nikdy jsem si neuměla představit, že bych někomu s plus size velikostí řekla na jeho postavu něco ošklivého, ale na mě se přezdívky jako "kostitřas, vyzáblina" atd našly. V obchodech kolikrát nenajdu kalhoty jinde než v nekvalitním Tally Weijl a o krásně padnoucích kabátech si mohu jen zdát. Šaty na státnice si příští víkend musím přešít. Když jsem nedávno na jedné blogerské akci měla zkoušet šaty od návrháře žádné mi nebyly a byla jsem v nich jako v pytli, nemluvě o tom, že jsem si je celé focení musela přidržovat, nebo připínat. Když mi jedna z účastnic navrhla, že hledají malé modelky jako jsem já, druhá hned přispěchala s tím, že jsem ale až moc hubená...
    Asi není divu, že naopak se mi líbí holky normálních velikostí a je mi úplně jedno jestli moje oblíbená blogerka nosím M, L, nebo S.. V minulosti jsem sledovala i XL blogerku, která mi uměla předat to, co jsem vyhledávala. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, už pár let to sleduju u sebe. Když se o někom řekne, že je tlustej, jsou všichni hned na nohou a je to špatně. Přitom mně spousta lidí nemá problém říct něco jako "nažer se konečně", "ty jsi zase hubená" aniž by se jakkoli rozpakovali. Slovo "hubený" je pejorativní a za slovem "štíhlý" se každý ušklíbne, většina lidí si představí anorektický režim.

      Většinou odpovídám, ať si dotyční zkusí odsedět 18 let ve škole na kostnatým zadku.

      Většina z nás není spokojená s tím co má a chtěly bychom něco lepšího.

      Já bych si přála trochu respektu vůči druhým. To by bohatě stačilo. A zabývat se tím, co je důležité.

      Vymazat
  4. ja s clankom suhlasim :) ale zrovna u tych velkosti je to blbost, skor z M je teraz XS, oblecenie sa robi cim dalej tym vacsie, aby zeny mali pocit, ze su stihle. mam kopec veci starsich par rokov vo velkosti 38-40, ktore je mi stale dobre a neviem kedy mi v obchode naposledy bolo dobre nieco vacsie ako 36....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viero děkuji za názor. S tou velikostí jsme se nepochopily. Je to myšleno vizuálně. Tedy, že dívka s velikostí S je dnes brána jako M. V podstatě se změnilo její posuzování. Snad teď bude zřetelnější, jak jsem to myslela:)

      Vymazat
  5. Záleží na blogerce, některá může mít "luxusní" postavu, reklamní tvářičku, ale když nebude vědět co a jak kombinovat nebo naopak bude nepříjemná nebo bude špatná kvalita videí, tak ji s klidem předběhne sice silnější, ale zase usměvavá a milá slečna.
    Samozřejmě nechci tvrdit, že to bude mít /ta silnější/ lehké. Představme si třeba Teri /Blizen, proti, které NIC NEMÁM a je to pouze příklad/, je obdarována "mediální" tvářičkou - neboli je prostě dost pěkná, umí mluvit, nebála bych se říct, že má styl - ale nepřinesli, ji právě výše zmíněné předpoklady její úspěch? Bohužel si myslím, že ano a že, by nebyla takhle slavná, kdyby měla nejaké to kilčo navíc a nevypadala by tak dobře třeba v reklamě na Bubble. Je to, ale jenom můj názor a moc se těším na názory ostatních holek

    Kája





    OdpovědětVymazat
  6. Konečně se někdo k tomuhle tématu vyjádřil.. děkuju za skvělý článek! U jedné z mých oblíbených blogerek jsem se setkala s komentáři typu "nepřibrala jsi nějak?" a "máš nějaké baculatější tváře" ...což mi přišlo docela vtipné vzhledem k tomu, že jde o blogerku, která sice nemá velikost XS, ale skoro každý den tráví ve fitku (protože ji to baví) a navíc už napsala nejeden článek o tom, jak se naučila mít ráda své tělo takové, jaké je... chtělo by to víc takových blogerek, které za každou cenu neprosazují jít s davem a být co nejhubenější.. a taky víc blogerek, které otevřeně mluví/píší o tom, že hubená postava na fotkách nemusí vůbec odpovídat realitě..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář. Mě k tomu napsání vlastně dohnalo i to, že jsem četla podobné komentáře u jedné blogerky. A když začala cvičit, tak to bylo zase málo. Zas nehubla moc rychle. Co se týče lhavých, hubených fotek, vážně nechci aby se tím inspirovaly mladé dívky, které o těch aplikacích nemají vůbec povědomí.

      Vymazat
  7. Perfektní clanek, mam tvuj blog cim dal vic rada, a jsem moc rada za to jaka jsi a ze se umis odlisit :) krasnou nedeli el.

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Ino, právě si mi takhle při neděli hezky otevřela oči. Že existují tyto aplikace, jsem netušila a to si troufám říci, že nejsem žádný IT analfabet :-) Je mi jasné, že udělat hezkou fotku dá pěknou práci (já sama se musím fotit jen zleva, jinak mám nos jak po střetu s dopravní značkou), ale sakra máme toto zapotřebí? No nic, postava nepostava, ve finále to jen schránka a hodnoty by měly být někde jinde...hezký den! Mirka

    OdpovědětVymazat
  9. Stačí sa pozrieť na komentáre na niektorých blogoch a hneď je jasné prečo tu takmer žiadne xl blogerky nemáme. Ja osobne mám na blogu okamžite komentáre typu "nepribrala si?!" Alebo "v tých rifliach si hrozne stiahnutá" hneď ako preberiem dve kilá. A u jednej z mojich obľúbených blogeriek to iste, neustále komentáre o jej váhe, pričom stále vyzerá perfektne. Je to smutné. Neviem si predstaviť čo vy bolo keby som náhodou pribrala ešte viac a nosila Veľkosť M! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Představ si být blogerkou s nálepkou plus size. V naší společnosi musíš být opravdu odvážná, abys takový blog vedla. Ráda bych to alespoň trochu změnila:(

      Vymazat
  10. ahoj Ini, velmi pekny uprimny clanok. ja si myslím, ze sa máme snazit byt hlavne zdraví a vážit si zdravia. myslím si, ze normalna nie je ani vyhublost (hlavne ked vieme, ze holka predtym vyzerala jinak...), ale ani nadvaha. kazde telo potrebuje dostatok spravnych zivin, potrebujeme aj sacharidy, aby nas mozog pracoval a myslel!! cely den. ja sama nemám medzeru medzi stehnami :D,no na ig si dam len tu najkrajsiu fotku. vsetci si musíme uvedomit, ze socialne siete su maly ulomok naseho dna či života. to nie je realita! vyfotim si nadherne naaranzovane ranajky, ale neznamená to, ze mám no stres den, ucim sa potom 12 hodin, lebo je skuskove (napriklad). Alabo sa vyfotime nadherne, ked nam to hrozne sluší a pritom tak nik nevyzera kazdy den, cely den. je potrebne mat nadhlad v zivote, či skutocnom či tom obrazkovom. krasny clanok, pekny den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Simčo. Nadhled je nesmírně důležitý, ale někdy je těžké ho mít. Často je to o věku, zkušenostech. Ale vlastně ani mě by nenapadlo někoho podezírat z fake fotek na instagramu. Já se třeba obávám hlavně o ty mladší blogerky, které tomu mohou lehce podlehnut, a tam pak může jít o život:(

      Vymazat
  11. Sama mám velikost XS-S, ale upřímně - spíš mi přijde náročnější umět se dobře obléct, když je někde nějaké to kilo navíc nebo jiný nedostatek, než obléct postavu modelkovského typu, na které "vše vypadá dobře". Takže za mě si fashion bloggerka, která umí pracovat s reálnou nedokonalou postavou, zaslouží o to větší obdiv :)
    P.S. Ještě bych doplnila. Vše má své hranice. Určité velikosti už vnímám jako ukázku nezdravého životního stylu a neúcty k sama sobě.

    OdpovědětVymazat
  12. Plně s Tebou souhlasím. Mně osobně už celkem vadí ty perfektní instagramové životy, které jsou vše jen ne reálné. Já osobně bych nikdy svoje fotky neretušovala ve stylu tady si umažu kousek stehen a prodloužím si nohy. Přišlo by mi to nefér vůči čtenářům.
    Na módních blozích mě naopak baví ta rozmanitost, sleduju spoustu zahraničních plus size blogerek, i když do této kategorie nespadám. Na blogerky je sice vyvíjen velký tlak v podobě kritiky, ale pokud blogerka není vyrovnaná sama se sebou a nedokáže ten tlak ustát, neměla by se do toho vůbec pouštět.

    xxx

    CITC FASHION BLOG

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, je to hodně o vyrovnané osobnosti. Nenechat se zahnat do kouta a to jak z hlediska seběvědomí, tak i z hlediska toho, nechat se třeba čtenáři donutit do fitka. Člověk se pro to musí rozdhodnout sám. I mě rozmanitost baví a přijde mi zajimavá.

      Vymazat
  13. Skvěle popsaná problematika!!! Jen jsem se přesvědčila, že to mám snad v hlavě v pořádku. Co se týká módních blogerek, koukám hlavně na ten styl, oblečení, doplňky a celkový dojem, jak to působí, jestli sedí... Pravda je, že i té největší hubeňource to vždy nemusí slušet ve všem a naopak... Jinak je dobré, že tě napadlo o něčem takovém napsat!))

    OdpovědětVymazat
  14. Ino perfektní článek, díky za něj. Taky se snažím čtenářkam vstepovat to stejné. Internet je plný iluzí a čtenáři to vnímají jako realitu.proto občas dám i fitku kde nejsem úplně štíhlá protože takhle vypadám..

    OdpovědětVymazat
  15. Mně vždycky přišlo hrozně zvláštní, že mladé slečny opravdu tak moc ovlivňují modelky, celebrity nebo blogerky. Já když jsem vyrůstala, tak si nevybavuju, že by tohle frčelo. Samozřejmě blogy v té době nebyly, ale modelky a jiné celebrity ano a nevybavím si ani jednu kamarádku nebo spolužačku, která by řešila, zda mít velikost S jako herečka xxx je dostatečné a zda by náhodou neměla ještě zhubnout, aby se jí více podobala. Nebo že by se dokonce s někým porovnávala - zda má delší nohy, hubenější ruce. Tohle prostě neexistovalo. Celkově mi tahle doba přijde ujetá.
    Co se týče mně, tak se vyretušovaným a nastajlovaným fotkám na insta směju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to teď nedávno říkala partnerovi, že si tyhle věci ze střední taky nepamatuji. Mě přišlo, že jsme všechny prostě stejně hubené. Jediné co nás zajímalo byly prsa:D rozhodně ne mezera mezi stehny:D takže s tebou souhlasím:)

      Vymazat
  16. je to hrozna skoda, ze kvuli vsem hanlivym komentarum od zavistivych a nenavistnych lidi (a nejlip od tech, kteri maji PPP pripadne postavu diky genetice a ne cvicenim) tu zadna XL blogerka neni. pritom je dnes tolik holek, co by takovou inspiraci uvitaly, protoze s 42 si nemuzete oblect uplne vsechno co 34.
    na druhou stranu si to opravdu delame i sami - pred rokem jsem mela o 10 kilo vic a az ted v obchode mi doslo, ze se v zrcadle porad vidim stejne a ze tezko v kalhotech S muzu mit tlusty nohy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, o té jedné, jak zmińuji v článku, jsem četla v OK magazínu. Jinak taky žádnou neznám.

      Vymazat
  17. pekný článok :) no ja si myslím, že realita je aj trochu proti tým xs-s a nie len väčším číslam. také štíhle dievčatá sú tiež často pod tlakom spoločnosti, že nejedia alebo majú jednoducho dokonalý život pretože sú štíhle. no nie je to tak. keď som ja napríklad začala cvičiť pravidelne, aby som spevnila telo, tak som sa s tým neskôr radšej ani nepriznávala už pretože som sa stretla len s pohľadmi - načo však si chudá. takže ľudia dokážu rovnako odsudzovať aj tie menšie veľkosti. je to všetko len o ľuďoch a o tolerancii, myslím, že by sa mali rešpektovať všetci navzájom, či už chudší či pribratejší, pretože nikdy nevieme čo sa za tým skutočne skrýva.

    OdpovědětVymazat
  18. Musim rict, ze anorekticky vyhlizejici blogerky zamerne nesleduju. Je mi jich lito, nevim, proc bych si mela kazit den fotkama nekoho, kdo vypada jako prave propustena z Osvetimy. Blogerky anorekticky vypadaji jako veci, jsou prototypem slabe zeny, co prijala zvracenou myslenku, ze zena je jenom vec, co ma dobre vypadat. Na fotkach se vetsinou nesmejou a pokud to prece jen zkusej, je to takovej ten prazdnej, bolestivej, krecovitej usmev.

    OdpovědětVymazat
  19. Musim rict, ze anorekticky vyhlizejici blogerky zamerne nesleduju. Je mi jich lito, nevim, proc bych si mela kazit den fotkama nekoho, kdo vypada jako prave propustena z Osvetimy. Blogerky anorekticky vypadaji jako veci, jsou prototypem slabe zeny, co prijala zvracenou myslenku, ze zena je jenom vec, co ma dobre vypadat. Na fotkach se vetsinou nesmejou a pokud to prece jen zkusej, je to takovej ten prazdnej, bolestivej, krecovitej usmev.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten popis sedí. Nedobře se na to kouká a taky nerozumím tomu, kde se vzala myšlenka téhle "krásy".

      Vymazat
    2. Já zas musím nesouhlasit v tom, že anorektičky jsou prototypem slabé ženy. Anorexie je nemoc a odsuzovat jejich nositelky mi přijde nemístné. Často jde o velice silné ženy, netýká se totiž jen mladých dívek.

      Vymazat
  20. Skvělý článek Ino, konečně to někdo napsal tak, jak to je. To je ta dnešní pokroucenost světa... Blogerky, ale nejen ty, i "obyčejné" holky na instagramu se za každou cenu snaží prezentovat jako dokonalé - dokonalá postava, vlasy, make-up, život... Logicky pak některé holky touží být jako ony. Vůbec jim nedochází, že je ta dokonalost buďto falešná a nebo nemocná, jako v případě Chairy. Já jsem jí kvůli tomu přestala i sledovat, protože tohle je už dávno za hranicí.
    Mrzí mě, že blogerky s normální postavou (například France Baby) musí číst komentáře typu že je tlustá, má baculaté tváře nebo že je v těch kalhotách narvaná a podobné a přitom je to úplně normální slečna.
    Lidi, proberte se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu Táňo, sociální sítě jsou hlavně o té dokonalé prezentaci. Ale když se to týká postavy, a špatné isnpirace, může to být život ohrožující. bohužel. A právě kvůli těm blogerkám, které to pak schytávají to tak píšu:)

      Vymazat
    2. Me to take dost mrzi, tak krasna slecna jako ke Jitka furt posloucha nejaky blby kecy a lidi adoruji holky s tisicema selficek z fitka, a acai misou a zkratka efektove nastylovane fotky. Ja radeji sleduji ty, u kterych mam aspon pocit, ze jsou realne fotky a momentky ze zivota. Jinak ta zestihlujico aplikace je mazec, uz jsem si nekolikrat rikala ze jista blogerka proflakla retusi ma ted nejak podivne protahle a deformovane fotky;) to je mozna duvod.

      Vymazat
  21. Je fajn vidět, že tu máme rozumnou přední blogerku ;-)
    Co se mě týká, tak upřímně řečeno - ostatní jsou mi fuk. Když začne být módních 100 kg, hambáče kvůli tomu jíst nezačnu, stejně jako se kvůli 40 kg nevzdám dortíků. Pro mě je podstatné, že se sama sobě líbím a hlavně, že jsem zdravá a spokojená. To jsou jediné důvody, které mě nutí váhu hlídat nebo něco (ne)dělat. A komu se to nelíbí, ať si... :-)
    Kdyby se každý staral jen o sebe, tak vlastně tohle téma nemusíme vůbec řešit. Svým způsobem je zvrácený celý tenhle virtuální svět. Nevnímám to tolik u těch velikostí, ale spíš jak všichni pořád prezentují ty svoje dokonalé životy. Občas se tomu musím smát.
    Jak píše Sedmikráska výše, taky si nepamatuju za svých mladých let, že by kdokoliv jakkoliv řešil váhu... teda některé robustnější slečny myslím trochu ano, ale důvodem, proč být "třídní looser" váha zrovna nebyla. Nechtěla bych být v kůži dnešní mládeže a sama si nedovedu představit výchovu svých dětí v tomhle virtuálním světě. Přece jen člověk jim to zakázat nemůže, aby nebyli úplně out. Ale představa, že moje 14ti letá dcera si bude myslet, že je normální letět 2x za rok do USA a denně jíst v restauracích a zároveň mít 40 kg/180 cm, tak to teda nevim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký názor. Jen musím říct, že každý vnímá tu dokonalost jinak. Já vlastně žiji podle mne dokonalý a spokojený život, protože jsem si to tak zařídila, i když to na IG tak může, ale nemusí vypadat. Důležité je být zdravý a spokojený. S výchovou to docela jde, musím to jako matka jen usměrňovat a vysvětlovat ;-)

      Vymazat
  22. Moc hezký článek, na který si dovolím reagovat právě z pohledu XL dívky... Je super, že mají i některé firmy zájem spolupracovat s blogerkami plnějších tvarů, nicméně by si měly v prvé řadě uvědomit, proč blogerky plnějších tvarů v našich končinách neseženou. Z mého pohledu je to hlavně tím, že většina oděvních značek běžně dostupných v nákupních centrech pro tyto dámy prostě a jednoduše módu nenabízí. Zastaví se na velikosti 40 nebo označení L a dál nic. O nějaké módě XL či XXL si můžeme nechat ve většině případů zdát. Určitě se najdou i oděvní řetězce, které se na XL módu specializují, nicméně z mé zkušenosti to je většinou móda pro věkovou kategorii 40+ a my mladší ročníky máme smůlu.

    Proč se módní návhrháři někdy nevydají do ulic aby viděli, že po světě neběhají jen lidé s velikostmi 32-38? Že v reálném světě je čím dál více plnoštíhlých lidí, kteří se chtějí také hezky oblékat, ale málokde jim do umožní?

    Navíc nejednotnost označení mě neskutečným způsobem štve a mate zároveň. Jak je možné, že se u některých značek vlezu do označení 40/42 a u jiných značek, které vyšší číslování jednoduše nemají, ne?

    Osobně si nemyslím, že bych byla nějak extra tlustá, to vůbec ne. Ale jít nakupovat oblečení je pro mě osobně noční můrou. Ráda bych šla někdy na nákup jinam, než do obchodů 4 značek u kterých vím, že na sebe vždycky něco seženu. Ráda bych si kupovala věci, které nevypadají jako pytel a mé postavě lichotí. Ráda bych si koupila skvěle padnoucí džíny, nicméně mám pocit, že čím větší velikost, tím víc musíme přidat i na délce, takže mi je většina kalhot a džínsů dlouhá???

    Každý den potkávám mnohem mladší i stejně staré (i starší) slečny a dámy, které jsou mnohem silnější než já a každý den se ptám sama sebe kde nakupují!

    Mě osobně by móda opravdu velmi zajímala a kolikrát když vidím ty úžasné kombinace, tak se nad nimi rozplývám. Ale jen do té doby než si všimnu, že stojím před výlohou obchodu, kde na mě prostě nic nemají. A kolikrát mi to prodavačky svými pohledy dávají dost jasně najevo a já si pak přijdu vedle slečen, které z obchodů vycházejí s plnými nákupními taškami naprosto méněcenná.

    Nemyslím si, že musí mít módní blogerka velikost XS, nicméně dnešní zvrácený svět plný naoko dokonalých, vyretušovaných a vyfiltrovaných slečen z Instagramu a jiných sociálních sítí dává všem jasně najevo, co je in a co ne. A pokud se tento pohled na svět nezmění, tak se obávám, že plnoštíhlé fashion blogerky nebudou. Protože i když spousta lidí tvrdí, že by nikdy nikomu neřekli nic špatného ohledně jeho postavy, tak všichni víme, že se vždycky najde někdo, kdo to udělá, byť anonymně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, ale nebylo by snazší něco dělat? Kdybych se nevešla do konfekce, tak bych začala bít na poplach. A teď se nebavim o vel.S. Ale chápu, že je asi snadsi kopat kolem sebe.

      Vymazat
    2. Musím říct, že tenhle článek se mě velmi dotkl. V dobrém slova smyslu. Je podle mě fajn, když někdo jako jsi Ty, ukáže obyčejným holkám, že instragram a celkově sociální média nejsou realita. Za mě jednoznačně palec nahoru a to nejen proto, že se moje velikost pohybuje mezi L-XL ;)

      Vymazat
    3. Bo Kenzi: Děkuji za dlouhý komentář. Ukázala si nám zase praktickou stránku a pohled na věc. Mě šlo hlavně o to, ukázat, že sociální média neodráží vždy skutečnost. A snad článek bude někomu nápomocen:)

      Vymazat
    4. Po přečtení tvého komentáře jsem se vydala za svou známou, která pracuje v jednom módním řetězci a prohodila s ní několik slov o prodávaných velikostech. Velikosti L, XL a výš mizí z pultů závratnou rychlostí a chodí jich nejméně. Nejčastěji jim údajně zbývají velikosti XS a S, které pak dlouhodobě visí na výprodejových stojanech.

      Vymazat
  23. Zajímavý článek! Líbí se mi, že umíš psát i o takových tématech. Mne to ani nenapadne. Ve svém věku už to neřeším nebo spíš tolik nevnímám. Na druhou stranu se nedivím, že tu není blogerka XL, protože já při mé velikosti 36/38 a malé výšce si občas vyslechnu komentáře, že jsem tlustá. Musím se tomu smát, když vím, jaké mám výsledky na InBody. Prostě normální ženská postava s hanáckým zadkem :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím a volně navážu :-) XL fashion blogerka tu není také proto, že obléci se chic s tím, co nabízí české obchody je pro někoho od vel. 46 výše prakticky nemožné. Ta nabídka v těchto velikostech je naprosto příšerná, takže zbývají pokusy s ASOS a občas ZOOT, když k tomu máte navíc velkou nožku (42), tak zkuste sehnat pěkné botky... Bára

      Vymazat
    2. Rozhodně souhlasím. Mám velikost 42 a sehnat něco co je šik a přitom v tom vypadám hezky, je skoro nemožné.

      Vymazat
    3. Vím, vím. To máte pravdu. Moje nejlepší kamarádka má nyní velikost 42, ale mívala 50. Ovšem vždy byla elegantně oblečená, protože si sama šije. S botama větších velikostí je problém. Kamarádka má boty vel. 39, takže má víc jak 100 párů bot. Ty nakupovala víc, jak šaty. Ty si šila.

      Vymazat
  24. Jo! Konečně nějaký text, co stojí za to číst :-)
    Z pozice "pamětníka,veterána" vzpomínám na nevyhlášený souboj Sandra Leopardová versus Teruna (která pod vlivem blogu dost hodně zhubla a z normální holky byla hubená). Taky si pamatuju na jednu podobně úspěšnou bloggerku, která nosila velikost 40 a pak (cvičení, fitnessrexie) zhubla na 36 a nemohli jsme ji poznat. Dost holek přestalo za ty roky blogovat protože už je nebavilo držet linii nebo upravovat fotky. A i sama "matka" Nika Chic se přiznává k retuším své postavy. Přitom když má někdo dvě děti a nad třicet, tak rozhodně není povinen být hubený....

    Jasně že bloggerka musí být hubená a ideálně i vysoká. Objektiv přidává kila. Moderní oblečení / vrstvení, avantgardní tvary/ přidává kila. Bez optimálních foto podmínek bude holka s velikostí 38 vypadat na fotce tlustá. Tak to prostě je. Na fotce vypadá lépe matná pleť, proto makeup. Když jde o obličej, je lepší světlá, ale u celého těla... to chce opálení, kvůli kontrastu. Bloggerky jsou v zásadě jenom figuríny a výstavní skříně, které jsou ale levnější než modelky, protože se samy oblečou, samy nastylují a samy propagují. (Modelku a nebo plastovou figurínu musí někdo obléknout.) Proto jsou na ně - zvláště když jde o profesionálky - kladeny stejné požadavky, jako na figuríny. Je třeba maximálně standardizovaný nosič reklamního sdělení.

    A že to zní příliš krutě? Každý člověk, který se prezentuje pouze jako vizuál musí pochopit, že bude považován jenom za vizuál. Na fotce není vidět vysokoškolský titul, inteligence, dobré srdce ani úžasná osobnost. Bloggerka která se jenom fotí sama sebe redukuje na figurínu. Proto jsem ráda za tenhle článek. Děkuji. Více takových.

    OdpovědětVymazat
  25. Milá Inuško, moc hezky napsaný článek. Já jsem nikdy velikost XS ani S neměla. Vždy jsem byla spíš holka, která má prsa, zadek i boky. A poměrně dlouho jsem se odhodlávala vůbec nafotit svůj první outfit a s velkými obavami jsem čekala na reakce. Před otěhotněním jsem nosila nejčastěji velikost 40. Teď jsem v 29tt a těžko říct, jakou velikost budu nosit po porodu ( i když jsem prozatím zaplaťpámbů tolik nenabrala).
    Je skvělé, že firmy chtějí spolupracovat i s blogerkami, které mají větší velikost, než XS.
    Ještě jednou musím napsat - moc hezký článek a díky za něj!!! :) Veru

    http://lifewithveronica.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  26. Pěkný článek, kéž by bylo více koček typu:
    http://taneshaawasthi.com/

    :)

    OdpovědětVymazat
  27. Skvěle napsano.ja sem blog založila a toužím po tom ,aby mi to šlo, ale nosi m vel.xl.mam se jit zakopat? Ha ha
    Sem Váš velký fanda

    OdpovědětVymazat
  28. Páči sa mi, že aj keď sama patríš k tým najštíhlejším, tak máš takýto reálny pohľad na vec. Úplne súhlasím, že aj keď je tlak zo strany spoločnosti a určovanie, čo je krásne a ako by mal človek vyzerať naozaj silný, tak by si mali ľudia zachovať svoj výzor taký, aký im je prirodzený a ako sa oni cítia najlepšie. A práve to by bolo tou správnou inšpiráciou ostatným.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Právě to, že i se svoji postavou musím čelit tlaku byl jedním z důvodů článek sepsat. Není v pořádku že štíhlé blogerky používají fake fotky a dělají to ještě horší ostatním blogerkam. Někde se to přece musí zastavit. A já chci aby mě čtenářky věděly kde je pravda a jaká je realita:)

      Vymazat
  29. Co Lucka ze Svet podle Lu https://www.youtube.com/results?search_query=svetpodlelu ?

    OdpovědětVymazat
  30. hezky! zajímavý post!
    moc dobře si pamatuju všechny ty komentáře na mojí postavu v době když jsem se ještě na blog pravidelně fotila a ne nikdy jsem nebyla XS... no bylo to docela složitý! ale tenhle přístup že pokud nejsi hubená a sportovní tak se nemáš co ukazovat je prostě hroznej a to ve všech oblastech...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alice, obávám se, že spousta blogerek kvůli těm komentářům skončila a některé se zas vrhly na šílené cvíčení pod dohledem anonymů. Ani jedno nemá smysl. Každá s tou otevřenou myslí asi musíme začit u sebe:)

      Vymazat
  31. Ino, strašně moc děkuji za článek. Včera jsem ti ho komentovala na instagramu, ale teprve dnes jsem měla čas si ho přečíst. Dobře jsi to napsala a já si ho dovolím sdílet na svém FB, protože tohle by se mělo tesat do kamene. Od puberty bojuju s váhou a velikost "S" mít nikdy nebudu. Myslím, že "dokonalých" holek na nás odevšad kouká spoustu, televize, časopisy, internet. O upravených fotkách už nemluvím vůbec. I to byl jeden z důvodů, proč jsem založila svůj blog. Chci ukázat, že i s nedokonalou postavou se člověk může oblékat zajímavě. Bohužel už jsem obdržela komentář o tom, že bych měla zhubnout, protože vypadám jako šašek. Příjemné to není, ale nevzdám to. :) Takže ještě jednou děkuju za tvůj článek. Hodně štěstí! ellasharlota.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč mi neodpovíš? E.

      Vymazat
    2. Ino, proč mi neodpovíš? Ellasharlota

      Vymazat
    3. Ino, proč mi neodpovíš? Ellasharlota

      Vymazat
    4. Ino, proč mi neodpovíš? Elasharlota

      Vymazat
    5. Od puberty bojuju s váhou a velikost "S" mít nikdy nebudu....Odpovědět !!!!!!!!

      Vymazat
    6. Ino, s blogováním jsem přestala, já bych na takové svinstvo taky neměla žaludek.

      Vymazat
  32. Ino, toto je perfektní článek, moc pěkně napsaný :) já do teď o těchto aplikacích nevěděla. Já vždy stojím za tím, ať si každý dělá, co chce, ale jiné je to u lidí, kteří se stávají vzorem tisíců fanoušků....tlak dnešní doby je hrozný a podle mě i ideál krásy je už dost teď nevím, jak to vyjádřit, ale prostě hrozný...vždyť taková Miluška Bitnerová je krásná žena, podle mě je u žen hlavní, že se umí smát :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc Niky, samozřejmě když se upravuje slečna co má 30 followers tak to nemá žádný dopad, oproti slečně která má 200K. Zvlášť když inspiruje hodně mladé dívky. Snad alespoň diskuze trochu pomůže rozvýřit tohle téma

      Vymazat
    2. Ježiš teda zrovna Bitnerová je jedna z nejošklivějších žen, které jsem kdy viděla

      Vymazat
  33. Nechci nijak zlehčovat rizika anorexie ale přijde mi že se dnes, kdy ma podle poslednich pruzkumu 60% obyvatelstva nadváhu a 25% je obézní, až moc pozornosti venuje hubenosti. A anorexie v řádech jednotek procent. V dnesní dobe je hubenost zadana jelikoz odrazi zdraví, zajem o sport a zdravý zivotní styl. Nezalezi ani jestli to tak skutecne je, tvrdit to ale muze, ztimco blogerce XXL nikdo neuveri ze ma rada beh a jeji nejoblibenejsi jidlo je losos se zeleninou. Tloustka je spojovana s lenosti, prejidanim a celkove nezdravym zivotnim stylem. Cele je to o poptávce ve spolecnosti. Az budou nejprodávanejsi magaziny s XL modelkami a miliony followers na instagramu nebude mit Cara Delevigne a Chiara Ferragni ale XL blogerka nebo modelka, pak prestane byt hubenost v mode.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám za to že hubenost nebude nikdy out, ale i štíhlost má svoje hranice. Chtěla jsem hlavně ukázat tu nereálnost upravených fotek, které nejsou znakem zdravého životního stylu ale podlehnutí tlaku společnosti. A na druhou stranu, ani obezita samozřejmě není v pořádku. Je to z extrému do extrému.

      Vymazat
  34. Vždy som bola veľmi chudulinká a drobná. Mohli za to aj zdravotné problémy ale to ľudia nevedeli a obviňovali ma z anorexie. Popravde, ja som veľkosťou XS trpela, nevedela som na seba zohnať oblečenie. To v takých malých veľkostiach začali robiť len pár rokov dozadu. Problémy však pominuli a mne sa podarilo pribrať. A konečne sa cítim dobre, mám veľkosť M a aj keď by som teraz chcela trošku spevniť svaly, chudnúť neplánujem. Konečne vyzerám ako žena a nie ako vešiak.

    NITA

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj Ino,
    sledujem Tvoj blog už nejakú dobu - chodím si k Tebe po inšpiráciu, alebo sa len tak pokochať. Myslím, že Tvoj štýl je originálny a že mnohým imponuje práve preto, lebo sa nebojíš ukázať nám, že človek je najkrajší vtedy, keď je sám sebou. Možno to znie príliš jednoducho, ale nájsť sa a nezabúdať, kým sme, je v dnešnej dobe jednou z najťažších vecí vôbec. Téma, ktorú si otvorila,je dôkazom, že sa vyvíjaš nielen ako fashion blogerka, ale aj ako osobnosť. Opäť si sa raz nebála "obliecť sa" do niečoho, čo sa príliš "nenosí", a opäť Ti to raz veľmi veľmi pristane :) Way to go!
    So

    OdpovědětVymazat
  36. Ahoj Ino,
    sem tam k tobě zavítám a dneska jsem měla radost, když jsem narazila na tento článek.
    Sama se neřadím mezi štíhlice. Jídlo miluju, užívám si ho, ráda vařím a peču a největší radost mám, když lidem kolem mě chutná. Na druhou stranu ale cvičím, hodně chodím pěšky, plavu a snažím se nezakrnět.
    Taky jsem kdysi zvažovala, že bych třeba mohla nějaký blog pro pořádný holky vytvořit. Ale přítel mě varoval a ptal se mě, jestli jsem připravená na hodně ošklivou kritiku, odporný komentáře a vůbec to všechno, co anonymové tak rádi dělají. A asi nejsem.
    A řekla bych, že nejsem sama. Ono totiž jít s kůží na trh je těžká věc. Jsme národ rejpalů, nic nám není dobrý a místo toho, abychom našli jednu fajn věc, hledáme deset těch, co nás štvou. A to v případě baculatýho blogu by bylo stěžejní. A že je se kam trefovat ;-)
    Přítel navíc vcelku trefně poznamenal, že tohle všechno se děje primárně v dívčí blogosféře. Chlapi prostě tohle neřeší. Tak si říkám, že mít baculatej blog by byla vlastně trochu medvědí služba...A najde se tu někdo takovej, kdo by šel dobrovolně na pranýř?
    Jestli nějakej takovej blog znáte, tak mi dejte vědět, protože by mě to fakt zajímalo. Třeba jednou seberu odvahu, zatím jen píšu o tom, co mě cvrnkne do nosu ;-)

    OdpovědětVymazat
  37. Zajímavý článek. Osobně mě šokoje představa toho, co jsou lidé schopní udělat pro pár "lajků" nebo srdíček. A věřím, že tvorba různých zeštíhlujících a podobných programů a aplikací musí být dobrý byznys.

    Jednu dobu jsem sledovala blogeru, která primárně psala o kosmetice, ale občas přišla i s fotočlánkem s outfity. Z mého pohledu měla postavu tak akorát (max. velikost L), uměla se hezky obléct, měla cit pro barvy a doplňky. Jednou se objevil pod jedním z článků anonymní komentář typu že je tlustá a měla by začít se sebou něco dělat a už to jelo. Podobných komentářů přibývalo a začaly se objevovat i pod články vyloženě kosmetickými, kde jen představovala produkt, ani neměla nafocenou tvář.

    Ani se jí nedivím, že s blogováním přestala, já bych na takové svinstvo v komentářích taky neměla žaludek. Nemyslím si, že náctiletým holkám přidá na sebevědomí to, když do nich někdo začne anonymně rýt o tom, jak jsou tlusté a podobně.

    Jo, a momentální "papírová challenge" tomu asi taky zrovna dvakrát nepomáhá...

    OdpovědětVymazat
  38. Dobrý článek :-) Mě osobně se skutečně moc nelíbí vychrtlé postavy. Žena má sportovat a má mít pevný - větší a kulatý zadeček. Ne rovnou nic neříkající placku, že ani není poznat kde je zadek. Líbí se mi ženské, sportovní postavy. Upřímně hodně štíhle ženy většinou vypadají nemocně a vyžile, většinou starší než jsou a není na nich jednoduše nic sexy. Podle mě třeba vynikající postavu má Blake Lively :-)

    OdpovědětVymazat
  39. Je to smutný a přitom se všude pořád propaguje, jak se člověk má cítit dobře ve své vlastní kůži... Já rozhodně žádný diety nedržím a ani nehodlám, jedině pokud to nebude nutné.

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  40. Ahojda Ino, o tomto tématu jsem už také dlouho přemýšlela a jsem ráda, že si napsala o tom článek a souhlasím s tím. Jsem holka z druhe "polokoule", která je XL. Dříve jsem byla hubenější, ale nemoc a velký stres na vejšce se na mě podepsal, ale tím si nestěžuji. Paradoxně se cítím lépe, ikdyž mnoho lidí v mím okolí na mě kouká nechápavě a i posměšně, ale je mi to už jedno. Cítím se dobře a dokonce jsem dostala i větší sebevědomí a myslím si, že se oblíkat umím. Jen mě mrzí, že naše společnost je jinak postavená a já svým vzhledem jaksi nezapadám do měřítka. A to at už svou postavou či oblíkáním. Už jen to klišé, že silnější holky musí chodit v černém a ve volném oblečení. Tím také nechci tady říkat, že hubené holčiny jsou ošklivé neb tak něco. Třeba ty Ino, jsi můj pravý opak a přesto tě obdivuji a jsi moje nejoblíbenější blogerka. Každá máme jinou váhu a přesto mě inspiruješ v modě. Pro mnohé je tato věta asi nepochopitelná, ale je to tak. Myslím si, že pokud má člověk trochu smysl pro modu, tak se dokaže oblíknout v jekékoliv velikosti. Je pravda, že mnoho značek tlačí spíše na menší velikosti nebo větší velikosti nemá vůbec, ale i tak se dá najít pěkné slušívé oblečení a pokud to hlka xl umí zkombinovat a prodat, tak proč ne. :)

    Děkuji za velkou inspiraci Ino! :)

    www.coryinsvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.