čtvrtek 17. září 2015

MBPFW - shrnutí


Krásný den.
Poslední článek o MBPFW je právě před vámi.
Poprvé od začátku konání fashion weeku jsem vám k přehlídkám nepsala vlastní názor, ale chtěla jsem abyste si vytvořili vlastní názory bez jakéhokoliv ovlivňování.
Jelikož jsou všechny přehlídky za námi, ráda vám teď představím své nejoblíbenější kolekce. 
Mě nejvíce nadchli návrháři Spilka, Denisa Nová, Jakub Polanka, Daniela Pešková či Chatty.
Rozhodně bych si vybrala několik kousků u Markéty Martíškové, Maroše Barana, Tiqe, Karolíny Juříkové a Moniky Krobové a Martiny Špetlové.
Na fotkách pro vás mám ještě kolekce Pietro Filipi by Designers a London College of Fashion.






Obrovským úspěchem je, že Chatty, Daniela Pešková a Martina Špetlová byly W magazinem zařazeny mezi nejlepší navrháře z letošního MBPFW. Chatty slavily úspěch u zahraničních nákupčích, čímž se opět naplnila praktická stránka fashion weeku, který díky Lukáši Loskotovi a jím připraveným změnám nabírá na důležitosti a přibližuje se světovým weekům.
Kolekcí Daniely Peškové byl zase nadšen Alessandro Buzzi z Vogue Italia, který fotku z její přehlídky sdílel na svém instagramovém účtu. Pozváním zahraničních redaktorů, nákupčích a street style fotografů se vyplňuje celý smysl Fashion weeku, kdy se prezentovaná móda dostává z mola do celého světa, min. díky fotkám a domluveným nákupům kolekcí.

Když už jsem zmínila street style, ráda bych se u tématu na chvíli zastavila. I když by to dalo na celý článek, zkusím to shrnout do pár vět a trochu to spojit se záměry mého blogu. Otázku ohledně mého názoru na oblékání jsem dostala ještě před konáním FW v rozhovoru do online magazínu. Díky pozvání známých street style fotografů bylo očividné, že se návštěvníci snaží obléci co nejlépe podle svých možností i vkusu. 
Já kvituji sebemenší snahu nepřijít v džínách a tričku a z mnoha modelů jsem byla nadšená. Na druhou stranu se z ulice stal mnohdy cirkus neslučitelného. Úporná snaha zaujmout se stala jediným konceptem některých outfitů, i když vidíte že pro danou osobu jeho nošení vlastně není vůbec příjemné a na samotnou pozornost, kterou vyvolává, ani není zvyklý. Pak se obávám, že jsme zahraničním fotografům neukázali styl, ale jen snahu o aktuální trendy a absenci vlastního názoru a pojetí.
Já sama si na fashion weeky už pár let zapujčuji modely českých návrhářů. Vybírám si je podle toho, aby pasovaly k mé osobnosti a souznily s mým stylem. Bývám označována za extravagantní, ale výstřední modely na mě vídáte nejen na Fashion weeku a jiných přehlídkách. Můžete mě v nich jednoduše potkat. Nosím je i proto, abych ostatním dodala odvahu a lehce posunula hranice našeho vnímání. Ale určitě bych nerada, aby se mnou někdo inspiroval a tím popřel vlastní osobnost. Raději budu na přehlídkách vídat zástup černých minimalistických monolitů, který každý jeho nositel pojme jinak, bude se v něm cítit a já budu vědět, že se jedná o jeho vlastní osobitý styl.

Neměli bychom chtít být jen ramínky modelů. Musí nám jednoduše sedět fyzicky i duševně, jinak se to celé projeví zvenčí.
Cítíte nesourodost modelu s jeho nositelem a tím pádem zamýšlená podpora např. českého autora vynášeného outfitu přichází stejně nazmar.

Jsem pro veškeré hry s módou, pro kombinování nekombinovatelného, pro výstřednost i extravaganci. Ale vždy s osobitostí, bez kopírování trendů z časopisů nebo slepého následování zahraničních bloggerů.
Já hlavně chci, abyste si veškeré outfity, které vám na blogu ukazuji, přizpůsobili sami pro sebe a dodali jim vaší jedinečnost a osobitost.

Toť v kostce můj názor. Snad jsem ho podala pochopitelně, a jsem zvědavá jestli se mnou budete souhlasit, nebo to cítíte jinak.
Celý fashion week byl jinak důkazem, že i u nás lze pořádat módní akce světové úrovně a baví mě s každým rokem sledovat progres v organizaci, která byla letos bez nejmenší chybičky a zaváhání. Vše působilo jako by šlo hladce jako po másle a buď to tak opravdu bylo, nebo se všechny problémy prostě profesionálně zvládly. Jediné co mě lehce nevyhovovalo byl rozčleněný prostor do tří místností, ale chápu že vzhledem k vysokému zájmu o přehlídky z řad diváků to jinak udělat nešlo.

Přidávám ještě fotky mého posledního outfitu z FW.
Zvolila jsem šaty od talentovaného Lukáše Spilky, který je ten den ráno prezentoval při přehlídkách studentského bloku.








17 komentářů:

  1. Woooow :) Tento se mi moc líbí (a připomíná mi trochu Maleficient :)).

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně napsané,klidně bych se pod tento názor podepsala.Sama jsem sice šedá myška co nejraději nosí černou ,ale myslím si ,že každý se má oblékat podle toho co má rád ,místo toho aby se jen ukázal.Jak již jsem psala na insta ,tento outfit je pro mě nej.
    P.S.:Ta předposlední fotka je bezkonkurenční!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni, děkuji za názor. Jsem moc ráda, že se ti tento model líbí.

      Vymazat
  3. mnohem zajímavější by bylo, kdybys na fashion weeku předvedla oblečení ze svého šatníku a ne modely zapůjčené účelově pro tu akci..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já podporuji české návrháře a tím že jsem focena v jejich modelech se jim snažím dělat reklamu. Jelikož mám v šatníku modely od studentů Umprum i od paní Rochové, pujčit si od nich model mi přijde jako naprosto logický krok. Důležité je také fakt, že když se moje fotky někde objeví, vyfocené šaty už bohužel nemám šanci někam vzít.

      Vymazat
  4. Pietro Filipi opravdu můžu. Čtvrtá fotka s bílými šaty je skvělá.

    OdpovědětVymazat
  5. Asi jsem se špatně dívala, ale nikoho, kdo by se ve svém outfitu cítil nesvý, jsem neviděla. Každý přišel tak, jak chodí obvykle, a tím myslím i ty extravagantní. Z toho, jak dlouho se s nimi náhodně potkávám vím, že pokud by na to měli finance, všechno půjčené by sami nosili i mimo week. Špatný pocit má člověk jen z toho, jak ho všichni pořád pozorují a hodnotí, jestli je dost fashion, nebo ne, jestli je dost svůj, nebo ne, jestli tam patří, nebo ne. Ještě díkybohu, že na afterparty bylo tolik dobrého vína, že cizí outfity už fakt nikdo neřešil. Byl to po třech dnech zasloužený relax.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je úplně v pořádku že to každá vidíme jinak:) Na to mame kazdy právo a je to tak správně. Hlavně jestli sis MBPFW pořádně užila:)

      Vymazat
    2. S tymto nesuhlasim. Spoznam vela ludi, ktori boli medzi navstevnikmi a na MBPFW prisli obleceni uplne inak, nez je pre ne typicke v beznom zivote. Farby sa vytratili, zrazu na sebe mali all black, oversize, slnecne okuliare, aj ked bolo pod mrakom a pod. A presne tito su tiez na "streetstyle" fotkach.

      A keby na to mali financie - nechutny alibizmus. Nemam na to, tak to nenosim.

      Publikum na MBPFW sa predviedlo v tom najhorsom svetle, prinieslo na prehliadky pohrebnu atmosferu a kazdy mal potrebu sa s nasadenymi slnecnymi okuliarmi a/alebo utrpnym vyrazom stylizovat do Anny Wintour.

      Ale mas pravdu, konecne je po vsetkom a clovek si moze uzivat zasluzeny relax. Minimalne do marca.

      Peter

      Vymazat
  6. I já jsem byla z návštěvníků zklamaná. Nejčastěji jsem potkávala šílené ruskem zavánějící rádoby extravagantní splácaniny a k tomu šílený sluneční brejle a pohřební, děsně vážný výrazy. I lidi se kterýma spolupracuju v modní branži se oblíkly prostě jinak. Chtělli ze sebe udělat něco víc? přijdou si málo zajimavý? Nevím. Já šla v tom, v čem bežně chodím do práce, jen jsem to trochu vylepšila doplňky. Tyhle šaty se mi líbily ale ty barevné dlouhé jsem si oblíbila víc. Alča

    OdpovědětVymazat
  7. tyhle šaty jsou hrozně krásný. Asi nikomu jinému by tak neslušely, jako tobě! =))

    OdpovědětVymazat
  8. Mě zase překvapuje to jak to přitahuje stylare. Ano, přesně, když se kolem mne přehnala princezna koloběžka, říkal waw,není to už moc. Není, když chce cirkus,má ho mít. Srovnavat můžu s pařížským fashion weekem, kde jsem byl třikrát na Céline show a vesměs to samé: všichni hosté v pohodlném svém a samozřejmě v Céline, a do toho venku (myslím že dovnitř ani nedošli ) tak 30-40 kreací. Trochu rej masek. Ale beru to k tomu a tak mě překvapilo,že tito kreativci už jsou v Praze. Kolik jste jich viděli před 3 rokama v září? Prostě to jde (konečně ) nahoru..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si právě nejsem jistá jestli je takové od osobnění oblékání kvůli vyfocení od streetstyle fotografa nějakým posunem. Nehledě na to, že to při troše sledování zahaničních FW na to nepotřebují ani invenci. Ale na druhou stranu jsem viděla i pár velmi kvalitních, stylových outfitů a třeba ty a Verča mě taky nikde nezklamete:D

      Vymazat
  9. Ino,citim to podobne jako ty. Libi se mi,ze podporujes ceske navrhare a delas jim reklamu. Oni jsou totiz vyborni a srovnatelni se svetem. Jen se o nich mene vi. Diky Fashion Weeku se povedomi o nich a o Praze zvysuje a to me velmi tesi.
    Nemam rada splyvani s davem. Nosim to,v cem se citim dobre. Nekdy je to na Prahu moc:-). Ale nosim to dal.

    Za me nej Jakub Polanka a Chatty. Par kousku od nich nosim i v beznem zivote tak proto se mi asi nejvic libili:-).

    PS: saty od Libeny Rochove co jsi mela na Polankovi jsem si na tobe musela (pro sebe) vyfotit,jsou NEJ!!!!

    At se Ti dari!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tvůj názor. Jakubovu tvorbu mám taky moc ráda. A opravdu sis mě fotila jen tak pro sebe? to mě hrozně těší. Přesně takto by dobrý streetstyle měl působit. takže mám velkou radost. Díky!!

      Vymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.