sobota 27. dubna 2019

Můj parfémový vývoj

Krásný den všem.
S jarem přichází ideální doba pro změny v šatníku, líčení, ale i pro pořízení nového parfému. Právě vůně může být vaší zcela originální vizitkou. Není na první pohled tak jednoznačná, jako třeba outftit, ale o to působivější dojem v ostatních zanechává. Tedy v případě, že ji opravdu dobře vyberete, protože psát o originální vůni je jedna věc a dokázat pro sebe vybrat tu pravou je věc zcela jiná. A právě když jsem si objednávala svůj poslední parfém, zamyslela jsem se nad svým "parfémovým" vývojem.





Pamatujete si vůbec, jaký byl váš první parfém a podle čeho jste si ho vybrali?
Co si vybavuji, tak jsem už na základní škole mámě chodila na Elizabeth Arden Green Tea. Tenkrát šlo o novinku, vzhledem k tomu, že vyšla v roce 1999, a mě naprosto dostala svojí lehkostí a svěžestí. Do té doby jsem parfémy vnímala jako něco těžkého a dusivého. Oproti tomu byl Grean Tea super lehký, svěží a energický. Kombinace bergamotu, jasmínu či pomerančové a citronové kůry se hodila i pro mládě, jako jsem byla já. Takže mi ho máma nakonec koupila.

První vůně, kterou jsem si koupila sama byla Hugo Boss Woman a to v prváku na střední. Byla to jen toaletní voda, ale já na ní byla úplně závislá. Když jsem se náhodou zapomněla navonět, byla jsem úplně nesvá, takže jsem ji nakonec pořad tahala sebou v batohu. V mojí tehdejší vůni byste našli jasmín, cedrové a santalové dřevo, broskve či dubový mech. A právě jasmín a dřeviny mi zůstaly v oblibě do dnes. Až do vysoké jsem byla značce Hugo Boss věrná a jen jsem obměňovala řady. Po škole jsem zas byla roky zaměřená na vůně Marc Jacobs a nekupovala jsem nic jiného. Hodně jsem se zaměřovala na lehké a sladké, nekomplikované vůně.

Bohužel jsem často byla schopná vybírat vůni jen podle líbivého a dobře fotogenického obalu. Navíc musím přiznat, že když si něco oblíbím, ať už parfém nebo dekorativku, jsem schopná u ní zůstat roky. A to se právě u parfémů nedoporučuje, protože by měly reflektovat váš vývoj. Přeci jen, se pro každý věk ženy hodí trochu jiná vůně, která by se navíc měla měnit podle ročního období a také události.



Já si aktuálně držím několik značek parfémů (Jo Malone, RBR), které střídám a vrstvím podle nálady a do tohoto základu si pořizuji už jen takové radůstky, třeba limitky, kterým nemůžu odolat nebo naopak úplnou klasiku, o které dlouze přemýšlím. Takovou klasikou je rozhodně i Chanel Coco. Pokukovala jsem po Chanel parfémech dlouho a musím uznat, že jsem k nim musela dospět. Dřív mi přišly moc těžké a pro usedlejší ženy, ale nakonec jsme k sobě našly cestu. Nenechte se zmást, stále si kupuji i niche parfémy, ale Chanel jsem prostě chtěla mít ve sbírce.



A jaká vlastně Coco je?
Je to kořeněný, dřevitý parfém ve kterém se zároveň mísí vůně květin, pomerančů i koriandru. Na každém bude trochu jiná. Na mě vystupuje hlavně vůně vanilky, jasmínu a mimózy. Parfém vznikl v roce 1984 a byl prý inspirován Benátkami, i když na mě působí o něco víc orientálně. Vůně je to velmi silná a intenzivní. Vydrží s vámi celý den, aniž byste ji museli obnovovat. Nemám ráda, když se použití vůní vymezuje jen na určité události či outfity, ale uznávám, že se hodí k elegantnějšímu oblečení a na večer. V této kombinaci totiž vyzní naprosto nejsilněji a každý vám ji bude chválit.

Chanel Coco

Hlava
květ pomerančovníku, mandarinka
Srdce
jasmín, mimóza, růže, ylang-ylang
Základ
pačuli, somálský opoponax, tonka fazole
Druh vůně
kořenitá, orientální


Pokud sháníte nový parfém do sbírky, nebo potřebujete změnu, mrkněte na Notino. Mají na parfémy různé akce a velký výběr.
Mimochodem, na jaro se doporučují pořizovat svěží, lehké, květinové a ovocné vůně. Ty vás totiž dokáží povzbudit a dodat energii při boji s jarní únavou.
Takže jestli se chystáte na parfémový upgrade, právě teď je ten nejlepší čas na změnu.

Článek vznikl ve spolupráci s Notino.

6 komentářů:

  1. Úplne sa stotožňujem s tým, že do Chanel parfémov treba dozrieť. :) Momentálne môjmu nosu od tejto značky nič nevonia, ale myslím, že by sa to v budúcnosti mohlo zmeniť. ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, mám to hodně podobné....čím to asi bude, že i tím věkem :-), díky za prima článek.
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek. Jo Malone i Chanel mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  4. Parfémy Chanel sú naozaj úžasné a naozaj do nich treba dorásť.
    Dlho som používala Coco Mademoiselle, ale už ju má hrozne veľa žien, takže budem hľadať niečo iné

    OdpovědětVymazat
  5. Můj první byl Puma Flowing, v 6. třídě a měla jsem z něj takovou radost, že jsem ho hrozně šetřila a vydržel mi snad až do 20 let, kdy jsem ho už konečně vyhodila :-D :-D Bohužel už ho tuším přestali vyrábět :(

    Chanel (Chance) jsem zkusila v parfumce a šíleně jsem se po něm osypala :(

    OdpovědětVymazat
  6. I dugg a few of you actually publish as I cogitated
    they happen to be very useful excellent

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.