sobota 13. května 2017

O čem je módní reality show The Way?

 

Hezký den milé čtenářky.
Nedávno se na TV Očko spustila nová reality show The Way, a pokud jste o ní ještě neslyšely, tak bych vám ji ráda představila. Celý projekt dává šanci mladým návrhářům, kteří mezi sebou bojují o částku milion korun na rozjetí vlastní značky.

Zatím jste mohly vidět dvě epizody. V první dílu byl představen princip soutěže, porotci a soutěžící, kteří rovnou dostali zadání své práce.
Úkolem pro soutěžící je vytvořit dámskou, pánskou nebo unisex kolekci, která respektuje principy udržitelnosti, tedy je vytvořená z recyklovaných materiálů. Navíc je dostatečně nositelná a komerční, aby zaujala běžného zakázníka obchodního centra. Proč zrovna obchodního centra? Protože právě OC Chodov a jeho nová nákupní galerie, kde se modely budou prezentovat a prodávat, tuhle soutěž přináší. Vítěznou kolekci si tedy budete moct koupit už na podzim 2017 v Designer Gallery Centra Chodov.





Kdo jsou vlastně soutěžící a jak byli do soutěže vybráni? 


Soutěžící se mohli přihlásit on-line během letošního března. Ze stovky přihlášených si porota vybrala 8 finalistů. V každé epizodě, kromě úvodní, bude jeden z nich vyřazen.

Tereza Rozálie Kladošová
Absolventka UMPRUM je známá svojí specializací na pleteniny. Jistě si vybavíte její svetry z Designbloku, ve kterých zdařile mixuje retro a nadsázku.

„Rozhodla jsem se přihlásit proto, že to prostě byla výzva. Přijde mi to jako skvělá šance.” 

 


Vendula Niklová

Studentka UMPRUM, která má vášeň pro módu už od dětsví, kdy vyrůstála v domě plném látek. Její kolekci jste mohly vidět ve studentské sekci na zářiovém MBPFW.

„Tahle soutěž mi připadá jako skvělá příležitost se zviditelnit. 
Pro mě, jako pro studenta, je složité se prosadit.”

 

 Lay Sedláková
Slovenská designérka, absolventka modní tvorby na UMPRUM, která několik let navrhovala kolekce i pro Pietro Filipi. Ve své vlastní tvorbě se specializuje především na velmi sofistikované modely, vhodné na červený koberec a společenské události. Prošla stážemi u návrhářky haute couture Yiqing Yin a francouzského tvůrce Maxima Simoense.

„Do soutěže jsem se přihlásila proto, že mám na to čas a je to fajn příležitost se rychleji dostat tam, kam se snažím dostat přirozeně.”




Denisa Dovalová

Absolventka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a také stážistka holandské návrhářky Iris Van Herpen. Zvítězila také v návrhářské soutěži Black Card a svoji kolekci navrhovala i pro značku ALAE.

„Rozhodla jsem se přihlásit proto, že každý designér potřebuje pro rozjezd své značky finance a tohle je perfektní příležitost ukázat svoji tvorbu veřejnosti.”

 

Pavel Berky

 Slovenský návrhář, tvořící převážně v Londýně, je vítězem americké souteže pro návrháře Exalt Fashion Show, díky níž bude letos svoji kolekce prezentovat i na fashion weeku v New Yorku. Jeho kolekce jste mohly vidět i na MBPFW.


„Do soutěže jsem se přihlásil proto, že mi tenhle projekt přišel jako dobrý nápad. Když se tak velký sponzor, jakým je Centrum Chodov, rozhodne spojit tvorbu mladých lidí se širokou veřejností, tak to je dobrý začátek. Chtěl jsem tomu přispět.”

 

Jiří Kalfař

Původně tanečník a úspěšný model se rozhodl zužitkovat své zkušenosti z módního průmyslu a dát prostor své kreativitě. Jeho modely se objevily v Harpers Bazaar, v italském Vogue a prezentuje je na fashion show v Budapešti, Miláně či Kyjevě

„Do soutěže jsem se rozhodl přihlásit, protože je to výzva a koncept, který v Čechách jestě nikdo neudělal, a je to pro mě i zábava.”



Miro Sabo
Absolvent UMPRUM má za sebou stáž u Rafa Simonse i práci asistenta v Peclers Paris. Od roku 2012 prezentuje pod svojí autorskou značkou a jeho tvorbu můžete pravidelně vídat na MBPFW

Pro mě je soutěž fantastická možnost, jak opravdu posunout dál moji značku i můj busines.



Vladimír Staněk
 Absolvent UMPRUM, který již několik let navrhuje pánskou sekci pro Pietro Filipi. Má i svoji vlastní značku Stinak, pod kterou tvoří pánské kolekce a doplňky. Časopisem Forbes byl zařazen do žebříčku 30 pod 30.

„Mohl by to být super projekt, který by mohl kultivovat povědomí o českých návrhářích i o tom, jak je fashion business náročný.

 

Téma kolekce, které pro designery vybrali porotci, je Heritage (dědictví). A je samozřejmě na každém z návrhářů, jak se společného tématu zhostí. Co mají návrháři společné je to, že jejich práce musí projít stejným vývojem a určitými kroky, které vyžaduje porota. Prvním úkolem pro designery je tedy vytvořit moodboard. Koláž obrazků, která má vystihnout náladu kolekce, její inspiraci a směr.
Soutěžící byli zařazeni do dvojic a v každé epizodě vypadne na základě hodnocení moodboardu jeden účastník. V druhém díle bohužel vypadl Vladimír Staněk, který byl posuzován s Pavlem Berky. Dnes je na Óčko TV další díl, tak jsem zvědavá, koho vybere porota jako dalšího postupujícího.

A když jsme u toho, kdo je vlastně onou porotou, která na konci vybere vítěze jednoho milionu?

 

Porota se skládá ze tří osobností, ke kterým se v každém díle přidá hostující porotce.

Předsedkyní poroty ja Katarína Král, která má dlouholeté zkušenosti s retailem a marketingem. Spoluzaložila úspěšnou značku PBL Prague, která byla nominovaná na Czech Grand Design.




Lucie Robinson je úspěšnou fotografkou, která má za sebou např. focení kampaně pro Lous Vuitton či editorialy pro Elle, Vogue a Harpers Bazaar.


Bára Nesvadbová je šéfredaktorkou módního časopisu Harpers Bazaar, ale také úspěšná autorka několika bestsellerů, které byly následně zfilmovány.




Snad jsem vám projekt co nejvíce přiblížila. Musím přiznat, že se těším na každou epizodu. Ačkoliv mám možnost vidět vývoj kolekcí u Liběny Rochové či v jejím atelieru na UMPRUM, zřejmě mě to nikdy nepřestane fascinovat. Proto si myslím, že vás to, jako moje čtenářky, také zaujme a budete společně se mnou vyhlížet každou další epizodu a držet palce svému favoritovi. Nehledě na to, že celý projekt vyvrcholí prodejem vítězné kolekce, takže si můžete dopředu vyhlédnout svůj kousek. Já osobně opravdu kvituji každou snahu, která podpoří české návrháře, zvlášť když má smysl a výsledkem je prodejní kolekce a podpora brandu. Proběhlé epizody a další informace najdete zde.
Napište mi váš názor na projekt. Už jste ho viděly na Očko TV?
Máte nějakého favorita? Nový díl uvidíte každou v sobotu v 9:30


9 komentářů:

  1. Super, to se kouknu jen proc to davaji v sobotu dopoledne? Hned bych si to pustila vecer misto tech stale se opakujicich filmu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to zas ráda dávám k snídani:) Ale stačí si to pouštět z archivu:) Já bych to zase brala delší i častěji:)

      Vymazat
  2. Tohle jsem potřebovala! Přijde mi, že v Česku není příliš možností, jak se mohou návrháři prosadit a tohle je určitě super možnost! Budu sledovat! <3
    JORIES

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu. Takový projekt tu ještě nebyl a já jsem z něj taky nadšená:)

      Vymazat
  3. Hned jsem všechny díly zkoukla v archivu. Díky za upozornění. Ani jednoho návrháře sice neznám, ale těším se co předvedou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký je představují již v prvním díle. Taky jsem zvědavá, jak se bude soutěž vyvíjet. A děkuji za komentář:)

      Vymazat
  4. Začala jsem na to koukat díky tobě a moc se mi to líbí. Jak se na konci zvolí vítěz? Nebudou třeba spolu-rozhodovat diváci? to by se mi líbilo. A jsem dost zvědavá na ceny té kolekce. Jestli bych si z toho fakt mohla něco pořídit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Missu, pokus vím, tak bude rozhodovat jen porota, ale bylo by fajn, moct do rozhodnutí zasáhnout:) Na kolekce i ceny jsem taky moc zvědavá:)

      Vymazat
  5. To zní zajímavě. Určitě se podívám. Docela malá porota na 1 milion.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.