neděle 1. listopadu 2015

Třídění šatníku:)

Krásný den.
Téma dnešního článku jsem vám už nastínila na mém instagramu.
Jako full time blogger některé věci dostávám, a spoustu věcí si kupuji. Někdy v začátcích blogu jsem si věci kupovala jen protože jsem měla vizi, jak je využiji na focení a nakonec je na sobě měla jen jednou na fotku. Dnes se snažim nakupovat neukvapeně a s rozmyslem, ale co vám budu povídat, taky se někdy jednoduše urvu ze řetězu. Takové úlety mě nejčastěji potkávají u mamky v Usa, kde mi při dovolené asi vypína centrum mozku které ovládá příčetnost, a některé z koupených věcí jsem nakonec nikdy ani nevytáhla. 
Jednou za čas se tedy vrhnu na třídění šatny. Tentokrát jsem byla docela tvrdá a snažila jsem se vytřídit oblečení, které jsem zhruba rok a víc neměla na sobě. Dávala jsem stranou i oblečení, které mám spojeno s nějakou hezkou vzpomínkou, ale myšlenka, že si je někdo jiný spojí s novým, doufám pěkným zážitkem, pro mě byla přednější. 






Už nějaký ten rok věci z mého šatníku vozím do dětského domova. 
Každá blogerka ať si to řeší podle svého, respektuji každého rozhodnutí. 
Já sama jsem nikdy neprodávala oblečení, které jsem ze spolupráce dostala, přišlo by mi to jako okrádat vlastní čtenářky, zvlášť, když jsem to dostala zadarmo.Přijde mi to vůči vám prostě neetické.
I do DD jsem vezla v podstatě jen oblečení, které jsem si v posledních pár letech nakoupila, protože když už s nějakou firmou spolupracuji, velmi dobře si vybírám věci které si od nich mám vzít. 
Musí to být přesně můj styl a musí mi vyhovovat.



Nestavím se proti blogerským bazarům, je to každého věc.
Naopak se mi třeba líbí, že mi Nikol z Blogesek říkala že jejich příští bazar bude mít i výtěžek pro azylové domy.
 Jen je dobré si uvědomit, že musíme umět nejen brát, ale i dávat. Ne ze všeho je potřeba vytřískat zisk. Něco můžeme udělat (darovat), prostě jen tak, z dobré vůle. 
O dětských domovech koluje spousta hoax zpráv. Že jsou tam děti rozmazlené dary a mají značkových věcí a elektroniky nad hlavu. Já si informace vždy ráda ověřuji sama. Ano, stát se o děti v domovech samozřejmě finančně stará, a spousta věcí si domovy snaží obstarat samy, ale oblečení je opravdu nejmenší priorita. Natož nějaké značkové, aktuální apod. Ano, souhlasím že je to ta nejmenší starost, kterou ty děti mají, ale proč jim alespoň trochu neulehčit, od toho od čeho můžu. V 18 letech, kdy děti musí domov opustit a osamostatnit se, začinají s malou výbavou, kterou z DD dostávají. Jako povlečení, trocha nádobí apod.
Proto jsou DD nadšeni i z ložního prádla nebo věcí do kuchyně. 


Nic z toho vám nepíšu, abych se tu nějak hrdě bila do hrudi, trvalo mi, než jsem k tomu postoji sama došla, a jestli tento článek inspiruje jen jednoho člověka, budu naprosto nadšená. 
Já sama jsem kdysi do DD prostě zavolala a zeptala se, jestli se jim hodí to, co jim chci přivést. 
Nemusíte darovat ani celou tašku, stačí jen pár kousků. Když budete mít jakýkoliv dotaz, nebo s tím budete chtít třeba poradit, stačí mi jen napsat do komentáře nebo emailu.

Vidím to jako cestu nejen skrz solidárnost či charitu, ale i udržitelnost. Moje oblečení teď bude žít dál, jen jiným příběhem. Nic se nevyhodilo, jen to udělalo šťastné další dívky, jak doufám.

Pokud budete chtít cokoliv darovat, třeba boty, pár triček, nebo cokoliv vás napadne, a budete to chtít se mnou sdílet stačí použít můj hashtag na instagramu
 #darujsInouobleceni

 Třeba společně inspirujeme další:)





30 komentářů:

  1. to je pořádná nadílka oblečení :) rozhodně se mi tvůj přístup líbí, že nechceš na blogerských spoluprácích vydělávat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě zajímalo do jakého domova daruješ, pokud to není tajné. Možná by bylo fajn udělat vyloženě nějakou blogerskou sbírku toho co už nepotřebujeme, protože já osobně vůbec nevím kde by to oblečení chtěli, všude kde jsem si to zjišťovala mi řekli že toho mají dost, tak pokud víš o některých kteří by to uvítali tak dej vědět :)

    OdpovědětVymazat
  3. A které domovy si zkoušela obvolat? Společně by ta sbírka šla těžko udělat. Určitě to zvládneme každá darovat sama. Kde bydlíš? kouknu se ti na DD které máš kolem:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono už je to třeba 2/2.5 roku z5 a abch byla upřímná už si to nepamatuju, když mě odmítli dál sem to neřešila. Ale bydlím na Praze 10.

      Vymazat
    2. Podívám se co je kolem. Ale už je to dlouho, co si to zkoušela. Nevzdávej to. Dám ti vědět jaký dětský domov jsem nejblíž našla. Zkus se jim klidně i sama znovu ozvat.

      Vymazat
    3. Já se na to mrknu a uvidím, právě že jsem tehda měla fakt super oblečení a nakonec jsem ho teda nacpala do kontejneru na textil. Bohužel po mě už nemá kdo dědit a nebylo to kam dát, tak mě to tehdá fakt mrzelo. Teď sem zase třídila a tak mi to tu leží a nevím co s tím... tak snad by to třeba někde tentokrát chtěli :-)

      Vymazat
  4. Do těch tašek by se vešlo všechno moje oblečení :D i to je vlastně důvod, že nedám dohromady ani jednu igelitku ze svý skříně, většinu věcí co třeba přestanu nosit dám rovnou ségře, ale toho je minimum, mě do skříně jaksi oblečení moc nepřibývá.. :) jinak je to od Tebe hezký, já se chystám před vánoci do útulků :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mé se tenhle přístup moc líbí a obdivuji tě Ino. Je to od tebe opravdu moc pěkné. Já ještě prozatím své oblečení prodávám, na většinu oblečení jsem si totiž ze svého kapesného našetřila, a když už ho prostě nechci tak ho předávám dál a vydělávám si pár drobných kaček, které našetřím zase na něco jiného :-)
    Určitě si mě ale inspirovala do budoucna, až budu mít nějakou stálou práci s normálním příjmem, budu starší věci posílat pro dobrou činnost :-)

    www.bokattyna.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Jsi fakt skvělá. Velký vzor a obrovská osobnost, navíc úplně jiná než všechny blogerky. Prohrabu skříně a fakt se pokusím něco darovat. Nevěděla bys o nějakém domově kolem Kutné Hory? Děkuji ze to že jsi. Missull

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Missull moc děkuji za krásný komentář. Krásně se to čte a je to odměna za moji práci:)
      Jinak jsem koukala na oblast kolem KH a našla jsem DD v Nová Ves u Chotěboře. web: www.ddnv.cz
      telefon: 569626422
      Snad ti to pomůže:)

      Vymazat
  7. Inuš, jak jsem psala na instagramu. Jsi fakt jedna z milionu. Tohle jsem u nikoho jineho neviděla. Jak píšeš, nejen brat ale i davat. Jsi dospela zena ktera si jde opravdu vlastni cestou. Na blogersky bazar bych uz nikdy nesla. Je to tahání penez z nás ctenarek coz je na tom fak tragikomicky. Videla jsem jak jedna blogerky veci na miste i zdrazovala protoze videla ze je o ne zajem. Kéž by se tebou inspirovaly nejen ctenarky ale hlavne blogerky, zvlast u nekterých je az smesne ze mají potrebu veci prodavat. trochu jak strycek skrblik. Asi nemaji takovou uroven jak se snazi delat ze maji. Palec nahoru. Jdu do toho kazdopadne s tebou

    OdpovědětVymazat
  8. Me se chce vzdy zaplakat, kdyz vidim, co blogerky dostavaji a pak to prodavaji dal:)
    Je videt, ze jsi opravdu "jina" a vubec, tomu se rika charakter...
    Ps.Nedavno jsem Te videla v Tv a moc Ti to sluselo, bylo fajn si k Tobe priradit i hlas.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Ino,běžně dávám oblečení na charitu, ale darovat ho přímo nějakému dětskému domovu mě nikdy nenapadlo. Díky za tip. Jsem také z HK, bydlím za rohem, co jsi dělala tyto fotky:D. Uvítám radu, kam věci dovézt. Ráda sleduju tvůj blog:). Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Lucko, zkus třeba DD v Pardubicích, Nechanicích nebo Dvůr Králové. Určitě někde budou mít zájem:)

      Vymazat
  10. Tvuj pristup je opravdu dkvely,ja sama obleceni ,ktere nenosim daruji do bazaru,ostatnim se to treba bude hodi,kdyz mne uz ne.
    www.pimpleworld.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Dávám oblečení do kontejneru na textil ( ale jen jeden a ověřený - ne ten bílý!) a taky dělám dobrý skutek. Jen se tím nechlubím a beru to jako samozřejmost. Nechci rýpat, ale myslíš že holky v DD mají tak titěrnou postavu jako ty? Vždyt ty jsi jak párátko.Vlezla by jsi se do té tašky, která je mimochodem super a brala bych ji.... ahoj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vezla jsem jen velikosti XS a S, ale i tak věřím, že to několika slečnám určitě padne. Já s tou velikostí nic nenadělám:)

      Vymazat
  12. Za tohoe mas u me dalsi obrovske plus! My jsme do DD vzdycky vozili hory plysaku a ted alespon kupujeme vanocni darky :) no a obleceni naopak vozime do nasi mestske diakonie:) je toho min, nez toho tveho a neni to vsechno znackove, verim ale, ze t nekomu udela radost i tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee ty hračky jsou taky super, a o značky vůbec nejde. Určitě to někomu udělá radost:)

      Vymazat
  13. Co vysilas,prijimas :)
    Fakt to funguje.
    Jsi báječná!
    Taky nikdy nic neprodavam.Věci po dětech posilam dal.Všechno.Kočárky,hračky,oblečení.
    Dělá mi to radost.Vnímám to stejně.Ta věc má svůj vlastní příběh. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělé Evo, je fakt že věcí na dětí musí mít opravdu málo. To prodává snad každá maminka. Je to od tebe opravdu moc pěkné!!!

      Vymazat
  14. Psala jsem to už jednou a napíši to znovu! Lidí jako ty si opravdu vážím, pracuji v dětském domově již 4 roky, sama našim holčinám vozím svoje oblečení a zapojují se i kamarádky. Je to príma když vidím, že to holkám udělá radost. A je fajn, že člověk, který píše blog se snaží lidi takto namotivovat k tomu, aby i oni udělali něco hezkého pro děti z dětských domovů :) Jsi skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, komentář od někoho kdo přímo v DD pracuje mě hrozně těší. Kdyby se ti chtělo, klidně ještě do komentáře napiš, co se obvykle do DD hodí přivést. Co nejvíce chybí. Moc děkuji za tvůj komentář. opravdu mě hrozně moc potěšil:)

      Vymazat
  15. Já jsem z toho nadšená a moc se mi to líbí. Ani mi to nepřijde, že by ses nějak hrdě bila do prsou a předváděla se. Já mám všeobecně problém, kam dát oblečení a dětské domovy mě sice napadly ale nějak jsem to nezkoušela. Zatím to vždy skončí u holčiček mamčiny kamarádky. Zaujala mě ale možnost darovat i nádobí atd. máme toho doma hromady a občas si říkám co s tím jednou budeme se vším dělat (zatím to střeží mamka a nechce se vzdát jediného hrnečku, ale nevím, proč já mám mít na domácnost o třech lidech 100 hrnků, když to někde jinde může pomoci někomu jinému do nového startu!)
    A s tím prodejem oblečení za spolupráce. Smutná realita, ale děje se to všude. Asi za to blogerky ani neodsuzuji, ale je to takové zvláštní. Není mi to sympatické!

    Pokračuj takhle dál určitě jsi mě inspirovala na příští úklid skříně :)
    Kačka
    http://katiebutterfly.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já se chystám odvést nádobí:) to s tím předváděním je dvousečné. Samozřejmě bych to mohla odvést a nic neřešit a nepsat o tom, ale vzhledem k množství mých čtenářů, mi přijde jako samozřejmost, předat tu informaci co nejvíce lidem a třeba tak někoho opravdu inspirovat. Přijde mi to jako povinost, nepsat jen o tom hezkém, ale zkusit blogem i pomáhat. A děkuji ti moc za komentář:)

      Vymazat
  16. Máš opravdu velké srdce! Moc se mi líbí tvůj přístup blogerky. Je vidět,že nejsi člověk který umí jen brát,ale i dávat. Máš můj velký obdiv!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi děkuji, neskutečně si mě potěšila. Myslím, že je přes blog někdy těžké ukázat opravdovou osobnost, ale snažím se o to čím dál více:)

      Vymazat
  17. Přiznám se, že jsem na Vás narazila úplně náhodou po přečtení rozhovoru s Vámi a musím říct, že jste mne velmi zaujala v pozitivním slova smyslu. Já osobně se příliš o módu nezajímám, nosím co je mi příjemné a moc neřeším co tomu lidé u nás na malém městě řeknou - a popravdě už si na mě zvykli - propadla jsem módě 50. let ;) Každopádně bych Vám chtěla sklonit poklonu za Váš blog (který jsem si zatím nestačila projít celý) a především za tento článek, kterým jsme mne absolutně dostala! Jste skvělá a moc Vám fandím ;) Mějte se krásně

    OdpovědětVymazat
  18. Nosim občas oblečení do azyláku. Jsou to někdy věci, který jsem ani neměla na sobě. A vždycky udělám radost :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.