neděle 23. února 2014

Vybírání svatebních šatů II.


Moje milé čtenářky, 
vracím se k vám s druhým dílem článku o tom, jak vybírat svatební šaty.
 Minule jsme se zaměřovali na styl svatby, místo a dnes se mrknem na konkrétní typy šatů.
Nad těmito články jsem hodně přemýšlela a je to tak rozsáhlé téma že by se na tom dal vystavět celý svatební blog:)
Ale nějak jsem tom pojmout musela. tak doufám. že si tam ty zásadní informace najdete:)
U několika střihů jsem vám rovnou dala fotky sestry focené v salonu, aby jste šaty viděli téměř naživo:)
Tak jdeme na to:)

Ps: na konci se mlžete těšit na pohled do rodinného alba..na svatební šaty mojí maminky


 Svatební šaty podle barvy:
Když přijdete do svatebního salónu nabídka šatů je rozdělena na bílé šaty a šampaň či béžové. 
Mnohé nevěsty samozřejmě uvažují i nad jinými barvami. 
Viděla jsem i černé a červené.
 Nechávám na názoru každého, jestli by byl i pro takové extravagantnější varianty, ale ta možnost tam prostě je:)

Vždy musíte volit podle vašeho typu. Já jsem bílá jako stěna, takže i kdyby se mi sebevíce líbila nějaké šaty v barvě šampaň, nemůžu si je prostě dovolit. Proto světlé typy musí volit zářivě, čistě bílé šaty.

 Jak vybrat šaty podle postavy:
Znáte to, vidíte šaty na modelce na internetu, a řeknete si, to přesně chci, to je ono. Modelka má samozřejmě úplně jinou postavu a navíc je vše dotaženo ve photoshopu. Vždy vybírejte podle vašeho typu postavy, ne podle toho co slušelo kamarádce na modelce v časopise. A jaké jso vlastně nejčastější střihy šatů ze kterých můžete vybírat?

Mořská panna
Velice oblíbený střih. Hodí se ovšem pro vyšší a hlavně štíhlejší postavy, jelikož  podrthuje ženské křivky. Dá se doporučit chlapeckým postavám, jelikož zvýrazní boky.  Střih připomíná ocas mořské panny( proto ten název) a existuje mnoho různých variant výšky, odkud se spodní část rozšiřuje. Někdy je to od lýtek, jindy od půli stehen. I to ovlivňuje jak vaše postava bude působit.




 Princesss
Je střih s širokou sukní. Jsou to šaty pro milovnice střihů jako z pohádky. Dají se do nich perfektně schovat širší boky a díky korzetu i větší bříško. Jsou vhodné o pro nesouměrnou postavu, kdy máte širší ramena a potřebujete vyvážit spodní část, dodat ji objem. Sukně je od pasu nabíraná, a pokud si vyberete správné provedení tohoto střihu, může vám efektně prodloužit trup a zúžit pas






Empírový střih

Tyto šaty jsou pod prsy přestřižené, a volně se rozšiřující směrem k zemi. Hodí se pro širší boky a často si je vybírají těhotné nevěsty. Díky ozdobám a štrasu se pozornost přitáhne k horní části těla.

 



Áčkový střih
Tento střih se rozšiřuje postupně a sukně není tak nabíraná. Linie postavy tak přípomíná písmeno A.
 Hodí se pro ženské postavy,širší boky tahle sukně v pohodě zakryje. Oproti empírovému střihu tyto šaty upozorňují na pas.



Retro střihy

Ne každý chce klasické dlouhé střihy svatebních šatů. Proč na svatbě nevypadat jako Audrey Hepburn, zvlášť pokud chystáte svatbu v retro stylu 50.let.
Tyto šaty vypadají nejlépe s objemnou spodničkou a délkou pod kolena, či pro vysoké nevěsty do půli lýtek či těsně nad kotníky. Krásně vypadají s krátkým či 3/4 rukávkem.
 A dá se vyhrát i s mnoha detaily.
 U krátkých šatů můžete předvést krásné střevíčky, které by u těch klasických nebyly vidět.







Detaily na šatech

U svatebncíh šatů nejsem zastáncem velkých výstřihů, podle mého názoru se to prostě nehodí. O to více si ale můžete vyhrát s detaily na různých šatech. Já osobně bych se na tyhle zdánlivé drobnosti hodně zaměřila protože ty vás pak odliší od ostatních.


Mě osobně se strašně líbily tyto šaty ze salónu Adina. Nádherný detail na zadní části šatů tvořený z drobných bílých knoflíčků vedený až ke konci vlečky. Je to krásný retro prvek, a líbil by se mi i na rukávech, pokud by je šaty měly:)



 Všímejte si zpracování krajky na šatech, aby nepůsobily levně, musí být kvalitně vyvedené. Stejně jako přišití kamínků či štrasu.



Čím dál víc mě oslovují tylové výstřihy i s rukávkem. 
Šaty nejsou tak odhalené a pro mě jsou orginálnější než s obyčejným výstřihem.









Raději odhalená záda než li dekolt.

Doplňky + jak se sladit se ženichem

Jednoduché šaty lže osvěžit zajimavými doplňky. Ať už se jedná o kloboučky, fascinátory, rukavičky či závoje, které jsou podle mě znovu do módy.









Jak sladit nevěstu a ženicha
Právě v detailech lze sladit pár dohromady. Ženich může mít v barvě nevěstiných šatů či kytice vázanku, detaily na vestě či kapeníček. Já osobně nejsem pro sladění za každou cenu, kdy mají oba například nějaký proužkovaný detail. Přijde mi to trošku zastaralé stejně jako staré módní pravidlo, že musíte mít boty a kabelku ve stejné barvě.


Za mě ne-e

Šaty pro družičky
Družičky známe hlavně z Amerických filmů, ale proč by jste i vy v Čr nemohla mít svoje kamarádky za družičky když si to přejete. Měly by mít všechny stejné šaty, obvykle jednodušší verze nevěstiných šatů v podobném odstínu či v barvě ve kterém se nese výzdoba svatby(většinou pastelové odstíny). Družičky by měly být svobodné a nevěstě před svatbou pomáhat. 
U nás jsou běžnější dětské družičky, které například směrem k oltáři rozhazují okvětní lístky. Dětské šaty se dají vypujčit ve svatebních salónech, a měly by být podobné nevěstiným či sladěné detaily.





Originální šaty
Minule jsem vám psala jen o možnostech zapujčení šatů. Samozřejmě je tu i možnost ušití šatů na míru, která zabezpečuje určité množství originality. Můžete si nechat ušít kopii šatů které se vám líbily na netu nebo na nějaké celebritě. Nebo si nechte ušít róbu od renomovaných návrhářů kteří tuto službu nabízejí, a pokud na stránkách nepíšou o této službě, sama bych je oslovila, jestli by mi šaty ušili. 

Zatím vím, že šaty šijí Helena Mertlová, Lenka Štěpánková, Marie Zelená( pokud se vám její šaty líbí). Pokud víte o jiných známých návrhářích, klidně napiště.
U této varianty nemusíte řešit, že vypadáte jako všechny vaše kamarádky, že jsou šaty z půjčovny použité a je na nich nošení vidět. Na druhou stranu, co si budeme povídat, tato volba bude určitě o něco finančně náročnější, a šaty vám zůstanou i když si je pravděpodobně už nikdy nevezmete na sebe. Což je pro někoho,  kdo si je chce nechat na památku výhodou.

Šaty Helena Mertlová


No a jeden můj ryze osobní typ. .já osobně bych se obrátila na budoir Lazy Eye. A nechala bych si ušít šaty dle dobových střihů z 40. a 50. let na míru.




 A teď něco ryze osobního:) za odměnu že jste dočetli až sem:)

 Aby jste věděli..po kom mám svojí módní zatíženost a touhu po originalitě.

Mamce bylo 20 let když se vdávala. Koupila si látku v tuzexu a nechala si podle svého návrhu ušít šaty u švadleny. Na hlavě má tzv. bonbonek, který se mi strašně líbí, a já bych ho nosila i teď. Šaty mají nabírané rukávky, v pase mašli, která není díky kytce vidět, a malý stojáček u krku. Šaty jsou v reálu světle růžové.





Snad se vám článek líbil a informace někdy využijete, samozřejmě budu moc ráda. pokud mi napíšete svůj náhled na problematiku svatebních šatů:)



25 komentářů:

  1. Super článek, akorát jsem se nějak nedozvěděla, který střih nejlíp sedí menším postavám s klasickými mírami :)

    http://estrella-2012.blogspot.cz/2014/02/giveaway-insta-post-2.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to vždy o vyzkoušení Luci, já si myslím že když máš klasické míry..můžeš mít ačkové, empír i princess.a mořskou pannu třeba s podpatky, zaleželo by v jakém místě se začíná rozšiřovat aby te nezkracovala. taky je dobré koukat po označení petite

      Vymazat
  2. mně se moc líbí empírový střih. nejen u svatebních šatů, ale celkově. měla jsem v tomto stylu i šaty na maturitní ples, a cítila jsem se v nich - i s mou menší postavou - dobře. moc se mi líbí třeba i mořská panna nebo klasická princezna, ale s mou výškou by mi to prostě neslušelo (ve všem bych vypadala jako skřet). přijde mi hrozné, když se nevěsty za každou cenu cpou do něčeho, co jim absolutně nesluší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naty mě se taky hrozně líbí empírový střih..a máš pravdu..je to problém hodně svateb..že se nevěsty tlačí do něčeho co se jim líbí..ale není to pro ně správný střih

      Vymazat
  3. Tak já mám vysněné princess a zvolila jsem dobře! Přesně jak říkám, mám široké boky, šaty a'lá mořská panna mít nemohu :D :) .. .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě přijde že mořská panna zbytečně přidává :(

      Vymazat
  4. Super článok!! Ja som jednoznačne zástancom princess :))) alebo taká kombinácia morksej panny a princess - teda ten korzetík trošičku pod zadok, aj tak som to videla :) Erika's Life

    OdpovědětVymazat
  5. Bonbonek se závojem je dokonalý. Chci si ho pořídit v nějaké barvičce, teda poprosit moji maminku. Šaty jsem já měla princess, protože vyváží ramena a zakryjí boky, přesně jak píšeš. Krásný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti a nebudeš dávat na blog článek o svoji svatbě?

      Vymazat
  6. Krásné šaty, vybrala bych si :-). Ty retro jsou prďácké!

    OdpovědětVymazat
  7. Inuš prosím tě z jakého salonu jsou šaty, které jsou uloženy pod názvem detail7? Ty se mi strašně líbí, alespoň to co vidím :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Našla jsem je na netu..bohužel nevím, kde je sehnat:(

      Vymazat
    2. škoda, vypadají krásně. Já se sice zatím nevdávám, ale moji hlavní favorité jsou tyhle šaty(je jich samozřejmě mnohem více, ale to bych tu byla věčnost :D) : http://www.1-svatebni-saty.cz/svatebni-saty-sonata/ a http://www.nuance.cz/svatebni-saty/282_pronovias-urdiel/

      Vymazat
    3. Oboje vypadají moc krásně:) dobrý výběr:)

      Vymazat
    4. Jestli jsou tím myšleny ty s mašlí tak ty jsou z obchodu http://www.unique-vintage.com/ ;o) Já jsem své svatební jsem měla podobné ;o) Win.

      Vymazat
  8. jéééé já už se chci vdávat! :)
    mamince to sekne, je krásná. a šikovná!

    OdpovědětVymazat
  9. Jsou to moc krásné fotky.:-)Nejvíce se mi líbí střih mořská panna.:-) Odhalená záda a tylový výstřih vypadají taky moc zajímavě.Závoje jsem si zamilovala,ale ty pořadně dlouhé.:-)

    OdpovědětVymazat
  10. no,nevim,jestli je mamka nejlepsi, ale fakt je,ze puvodne chtela tu horni cast prusvitnou,jenze v hluboke minulosti proste takovy material nebyl k sehnani.Jinak je zcela zrejme,po kom ma Ina evidentni nechut k svatebnim obradum.S pozdravem z Floridy pro vsechny ctenarky Mama

    OdpovědětVymazat
  11. Opět úžasný článek.
    Já osobně jsem zastánec Princess šatů, ale i ty Retro vypadají skvěle!! :)
    A co se týče doplňků, jsem jednoznačně pro staré dobré závoje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas..staré dobré závoje se zase vrací a udělají velkou službu:)

      Vymazat
  12. Ahojky Ino,
    musím říct, že velmi zajímavý článek a maminka měla super nápad a opravdu jí to v těch šatech slušelo.
    Moje mamka je vyučená švadlena a když si brala našeho taťku, tak si právě koupila látku a šla si ušít šaty (dokonce ty samé ušila i pro panenku na auto). V podobném stylu, jako tvoje maminka, jen bez kloboučku a tak "výrazného" zdobení kolem prsou (je prsatá).

    A právě díky tomu musím říct, že já trpím na to, že kdybych se někdy v budoucnu vdávala, že si šaty prostě odmítám půjčit. Protože když se to správně zvolí a budou jemně zdobené, tak nevidím problém, proč bych je nemusela nosit i na jiné akce, připadně schovat do skříně.

    Akorát, že já jsem krev a mléko a i když mám 54kg, tak při 162cm působím jako ženská krev a mléko a mám spíše nevýrazný pas. Takže asi budu mít problém se správně zvoleným střihem :-)

    Ale už se těším na další článek a jdu tě odebírat :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Skvěle propracovanej článek!

    OdpovědětVymazat
  14. Minulý rok jsem vybírala svatební šaty se svou kamarádkou a byla to teda fuška, naštěstí jsme vybrali už v prvním salonu, ale i tam vyzkoušela asi milion šatů. Nejlepší je tam jít už s konkrétní představou, jinak se z toho zblázníte:) Co mě zaujalo jsou jakoby stuhy, které se zaváží do pasu, různých barev i zdobení, zdůrazní linii a oživí jednoduché šaty... Nevěsta nakonec měla empírové šaty a na svatbu v opravdu horkém létě to bylo skvělé řešení:)) Družičky jsme měly za úkol šaty v odstínech růžové...bylo nás asi 8 a na fotkách to vypadá skvěle.

    Plánovat mě to baví, ale musí to být cizí svatba a ne moje:))

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.