středa 17. července 2013

Bezplatné darování krve:)

Krásný den..
Dnes mám pro vás hodně nezvyklý článek který se na módní blog asi vůbec nehodí..
ale já nikdy nejela podle nějakých pravidel..:)
 A na blogu by se měla odrážet celá autorova osobnost se vším všudy..co ho zajímá:)

Dnes tedy o bezplatném dárcoství krve..

Myslím že vůbec nemusím psát..proč je důležité darovat bezplatně krev..Stačí pokud jste u někoho z blízkých zažili vážné zranění nebo např. leukémii a uvědomíte si jak je důležité nekomu pomoct tímto způsobem.
S mým mužem darujeme krev od roku 2006 a budu ráda když se třeba po mém obsáhlém článku rozhodnete také pro bezplatné dárcoství..Vím že někdy člověk pro to, aby se rozhodl, potřebuje jen více informací:)

Budu strašně ráda, když mi napíšete, vaše zkušenosti s dárcovstvím nebo váš názor



A darovat krev je strašně jednoduchá možnost pomoci.
Ráda bych vám tedy proces dárcoství popsala..a třeba bude jednodušší se pro něj rozhodnout..
Já byla darovat zrovna dnes..tak jsem vám to i nafotila..i když jen mobilem:)

Prvním bodem je objednání se na vaši nejbližší transfuzní stanici v nemocnici. Hned když přijdete na stanici,, přeštete si poučení dárce krve a  vyplňujete dotazník..Kroužkujete odpovědi ohledně vašeho zdravotního stavu a vaší anamnézy.




Potom pokračujete do šatny..kde vám vezmou botky a dají pantofle:( 
Navíc dostanete číslo podle kterého jste ten den evidováni.
Přesouváte se do kartotéky, kde stálíí dárci jen ukážou kartičku dárce a prvodárci dostávají kartičku.




Potom si vás podle evidenčního čísla volají do laboratoře, kde vám provedou odběr kvůli krevnímu obrazu ( prvodárci většinou ze žíly, pravidelnému už jen z prstu). A změří teplotu.

Poté putujete do ordinace doktora, který zhodnotí váš vyplnění dotazník, zkoukne hodnoty krevního obrazu a zváží vás..Dárce nesmí vážit méně než 50kg..Jde o to že vám odeberou stejné množstvé krve..
Ať jste stokilový chlap nebo 50 kilové pískle:)
 A je jasné že při nízké váze to na vás musí zapůsobit.

Při každém odběru mám s tímhle omezením trošku problém..ale i když mě dnes doktorka kvůli tomu nechtěla moc pustit..nakonec jsem ji přesvědčila že jsem zdravá a ta váha u mě nebude žádný problém. Hlavně proto že jsem u všech předchozích odběrů vážila stejně. 
Proto si myslím, že i když máte mírně pod 50 kg, tak vás neodmítnou:)

Čekárna a evidenční a vyvolávací systém na obrazovce

Po úspěšném absolvování lékařské prohlídky se přesouváte do čekárny na odběr kde se můžete nasnídat, pokud jste to nestihli doma a ještě se pořádně napít.
Pak si vás zavolájí z místnosti odběru, kterou jsem vám bohužel nevyfotila, protože jsem měla moc práce:) Zeptají se vás na to, z které ruky chcete mít proveden odběr..pro řidičky aut doporučuji levou ruku..při řazení vás ta pravá bude nepříjemně bolet:)



Odběr se provádí na lehátku vleže či pololeže. a vpich téměř vůbec nebolí..Při odběru mačkáte měkký míček..krev tak lépe teče. Obvykle se odebírá 450 ml krve a tento odběr by neměl trvat déle než 10 minut..mě to teda vždy trvá déle:).




.Potom dokončení odběru můžete do čekárny, kde dostanete za odběr stravenku v hodnotě 75kč a čokoládu nebo kafe. Měli by jste ještě chvíli posedět a odpočinout si..



Poté vám doporučuji zařídit si den jako jsem měla já:)
Hned po odběru jsme zašli na skvělou snídani do Cross café..která nám teda pořádně bodla:)



Střední snídaně s croisantem, jogurtem a střední moccou:)


Velká snídaně s obloženým croisantem, velkým espressem a fresh juice


Po příjezdu domů jsem celý den prospala..zítra bych už měla být o.k..

Důležité informace ohledně dárcoství dle mých zkušeností:
- Na odběr jděte najedení - doporučuje se tmavé pečivo a neslazený čaj( den před odběrem by jste měli dodržet dietnější stravu, nepít a nekouřit)

- Den před odběrem se snažte hodně pít a moc se nenamáhat. Na odběr chodím s termohrnkem a snažím se toho ještě co nejvíc vypít.

- Na den odběru si neplánujte žádnou aktivitu..můžete být malátní a trošku mimo..



Základní informace k odběru:
Věk: 18- 60 let
Váha: min. 50kg
Pracující mají nárok na pracovní volno - tzn. v den odběru už nejdete do práce
Ve většině případů vám proplatí parkování v nemocnici a dopravu.
Občerstvení před a po odběru.

Co vás může z odběru dočasně vyřadit?
- Nachlazení......2 týdny
- Chřipka.....1 měsíc
- Léčba antibiotiky......1 měsíc
- očkování......1 měsíc
- přisáté klíště......1 měsíc
- tetování piercing......6 měsíců
- operace, úrazy......6 měsíců
- pobyt v tropech......6 měsíců

Po prvním odběru si vás transfuzní stanice bude sama zvát, když vás bude potřebovat. Provádí se 4 odběry v roce po třech měsících .

58 komentářů:

  1. Mám piercigy, tetování, kouřím a piju a hrůzu z jehel. Zní to divně, ale i očkování je pro mě dost traumatická záležitost. Je krásná věc, když je někdo dobrovolným dárcem, ale nemyslím si, že je to zrovna pro mě..
    J*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle nás všechny moc zajímalo, díky moc a až se zas budeš potřebovat s něčím svěřit, neváhej ;-)

      Vymazat
  2. Já bych dodala, že podmínky se v drobnostech liší, podle transfúzní stanice. Všichni nežijeme v Praze a tak dost pravděpodobně můžeme jít jinam. Někde ti dají jen stravenku a čaj/kávu, jinde ti dají jídlo a nedají stravenku. Někde tě budou honit na plazmu, i když na to nemáš kila (nad 65 kg), to se stalo třeba mně. Každopádně pro toho, kdo tam jde poprvé, je dobrý si ten dotazník dárce přečíst předem, omezení je tam docela dost, spíš ve smyslu pauz po určitých věcech. U nás berou různé množství krve různým lidem, takže se dost divím, že ti i při váze pod 50 kg vezmou tolik, respektive, že tě vůbec vezmou. Ony ty limity mají přece jen nějaký význam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj..ty omezení jsem už dopsala..s přesným časovým obdobím..Jinak na ten odběr mě vzali..protože daruji krev už 7 let..a mám stále stejnou váhu..tak jsem prostě stavěná..a s odběrem jsem nikdy problém neměla..navíc jsem dospělá žena..tak dokážu říct co zvládnu:) a podmínky se určitě lišit mohou..myslím že ve větších městech to bude podobné:)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj :) to je zvláštní, jak se ty odběry můžou město do města lišit :) já teda byla zatím jen jednou (Brno), ale plánuju jít opět tak do konce léta, a tam bylo zakázáno před odběrem něco jíst, právě všechny co se doma nasnídali, tak vyhodili :( a s těma botama, to je zajímavé, to třeba v tom Brně nikdo nevyžaduje, zvláštní jak se to liší :)
    jinak já si myslim, že darování krve zadarmo je super věc, sama jsem se pro to rozhodla, protože jsem zdravá, odběry mi nedělají vůbec problém, a když mi před 2 lety odvezli kamarádku do nemocnice a dostávala infuze, tak byla ráda, že takoví lidi co můžou darovat krev existují :) (ona darovat nemůže, má špatné žíly, a neteče to).
    Ten pocit že to může někomu pomoct je super. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vždycky jsem chtěla darovat krev,ale do padesáti kil mám ještě daleko. Je skvělý,že darujete :)

    OdpovědětVymazat
  6. Velmi krásné a záslužné, taky jsem dárce krve:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Já chodím darovat krev pět let a musím říct, že dřív to bylo příjemnější. Špatně snáším ten odběr krve z prstu. Mohli by mi brát z obou ruk současně, ale jak se mi přiblíží k prstu, je to moje noční můra :D Jezdím do Znojma a tam místo přezouvání nosíme igelitové návleky a místo stravenky dostáváme snídani. Jo a neváží nás, máme na to kolonku v dotazníku a co napíšem, to nám uvěří .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to s tou váhou je hodně zajimavé musím říct..asi lidem důvěřují:) a mě odběr z prstu teda vůbec nevadí..jen to píchne:)

      Vymazat
  8. Inuško,máš můj obdiv.. Sama nad tím přemýšlím, ale mám dotaz.. kolik ml. se bere? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. píše to tam, cca 450ml ;)

      Vymazat
    2. si nečetla článek ?:D..tam je to jasně napsané..;)

      Vymazat
  9. Ještě jsem nebyla darovat krev, protože mi nebylo 18, ale v září se vydám. Naše škola pořádá i akci kde jdou ti co chtějí darovat krev jednou za půl roku dohromady a pak se nemusíme vracet do školy. Myslím, že je dobré podporovat právě dárcovství krve.

    OdpovědětVymazat
  10. Páni, máš můj obdiv. Já už jsem o darování přemýšlela několikrát, ale mamka mi to vždy rozmluví, protože mám nízký tlak a často mi bývá na omdlení, i když pohled na krev mi nevadí. No uvidím, třeba se někdy vydám:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám nízký tlak..ale vždycky jsem to nějak zvládla..před odběrem ti tlak i změří:)

      Vymazat
  11. Máš můj velký obdiv. Velmi hezký článek. Být na tom zdravotně lépe také bych šla.

    OdpovědětVymazat
  12. Bohuzel mi jeste nebylo 18, ale v budoucnu bych rada take darovala :) Jen by me zajimalo, jaky vliv ma na krev tetovani? Nejak ji znehodnocuje?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj..asi jsem se špatně vyjádřila..už jsem to v článku opravila..jde o dočasné vyřazení..protože tetování i piercing sebou nesou riziko infekce..je to jen na 6 měsíců omezení

      Vymazat
  13. Je super, že jsou mezi námi lidé, co se snaží pomoci :)

    Inuško, naté třetí fotce to j Tvůj muž? :)) že bysme ho konečně viděli? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj..já doufám že se daleko víc lidí snaží pomoci..a bohužel tě zklamu:) můj muž na fotce není..i když daruje se mnou:)

      Vymazat
  14. Já kvůli lékům darovat krev nemůžu, ale aspoň plazmu. Když se mi však v loketních jamkách udělal silnáý ekzém, musela jsme přestat i s tím :/ A i dkyž ho mám částečně pod kontrolou, moc to nechci pokoušet - přeci jenom je ta kůže citlivá k dezinfekcím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jasné..ale hlavně že jsi se snažila..když to nejde nedá se nic dělat:)

      Vymazat
    2. škoda, že se to endá brát třeba z předloktí, to by šlo :D

      Vymazat
  15. zajímavej článek, ale já mám teda jinou zkušenost. Darovala jsem krev v osmnácti a žádnou kartičku jsem nedostala, ani mě nikdo nezval na další odběr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi opravdu záleží na městě..a bylo to bezplatné dárcoství?

      Vymazat
  16. Tak já mám teda z injekcí hrůzu :D maminka chtěla mít ze mě doktorku, ale když jsem byla v deseti letech na odberu, kde jsem zezelenala, tak si to rozmyslela :(

    AS stejně mám 47 kg.. A kolik vážíš ty, Ino? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj..někdy mám 48..někdy 48.5 kg..a z jehel a všech těch věcí mám také hrůzu, ale kvůli darování to hecnu:)

      Vymazat
  17. Pletu se s tím, že na dárcovství nemůžete jít s čerstvým tetováním/piercingem tj. půl roku? Petra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pčesně tak Peti, je to jen dočasné vyřazení..už jsem to do článku dopsala:)

      Vymazat
  18. Já bych hrozně moc chtěla darovat, protože si uvědomuji jak je to důležité a naše univerzita i pořádá každý semestr akci, ve spolupráci s fakultní nemocnicí chodí studenti darovat krev a mají za to nějaké odměny, je to taková fajn akce, leč bohužel, moje krev nepatří mezi tu, která by člověku příliš pomohla, takže darovat nemohu.

    OdpovědětVymazat
  19. Zrovna příští týden se chystám na další odběr, pravidelně chodím už rok. Po každém odběru prospím půlku dne. :)

    OdpovědětVymazat
  20. Zdravím Inuško:) Dárcovství krve podporuji, protože je to velká pomoc. Bohužel krev darovat nemůžu, je to velká škoda, protože mám 0+, která by pomohla mnoha lidem. Darovat krev nemůžu z důvodu mononukleózy, kterou jsem prodělala, před 8 lety. Stále nemám v pořádku jaterní testy, ale i kdybych měla, tak bych také nemohla. Snažím se, ale pomáhat jinak. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda..vím ale..že mononukleoza člověka vyřádí na dlouhá léta i na celý život..nedá se nic dělat..jsi šikulka že pomáháš jinak:)

      Vymazat
  21. Odpovědi
    1. Ale určitě ano..pro dárce vlastně o nic nejde..jen malé píchnutí..ale pro příjemce..to je velká pomoc:)

      Vymazat
  22. taky bych šla,bohužel na to nemám váhu a našlo by se pár dalších věcí...no můj děda chodí celý život a má doma už i nějakou medaili za dárcovství :)

    OdpovědětVymazat
  23. Je to veľmi krásne :) Ja som to ešte neskušala ale možno niekedy :)
    A z tej fotky kde ti beru krv je mi zle! :D

    OdpovědětVymazat
  24. Inuško,díky za tento článek.Jsi bezva.Já bych asi nemohla darovat krev,jsem chudokrevná.

    OdpovědětVymazat
  25. Skvělý článek a obdivuji tě, že chodíš darovat krev. Já o tom přemýšlím už delší dobu, ale pořád jsem se k tomu nedokopala. Uvidme, jestli budu moct vůbec darovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus Verčo:)pak mi určitě napiš..jestli bylo vše o.k.:)

      Vymazat
  26. Mně by teda Ino nenapadlo, jít darovat krev za peníze. Jinak krev jsem chtěla darovat, ale omdlívám i při akupunktuře a očkování a vlastně i když do mě nepíchají, tak z toho mám děsnej strach.

    OdpovědětVymazat
  27. Vaha min 50 kilo??????? :-( hm tak nic.... To jeste musim dobrych 8 pribrat, skoda, hned bych sla....

    OdpovědětVymazat
  28. perfektný článok, si úplne skvelá osoba, keď chodíš pravidelne darovať krv. :)

    OdpovědětVymazat
  29. Mám kamarádku, která také chodí pravidelně. Nejradši bych šla taky, ale bohužel bych se jim tam stoprocentně skácela. Dělá mi problém i běžný odběr krve :( Škoda.

    OdpovědětVymazat
  30. Je to super,ale nemohla bych. Omdlívám i při očkování a tohle bych nezvládla už vůbec. :D A mometálně mám i 50kg,tak ani nevim,zda by mě vzali. :D

    OdpovědětVymazat
  31. sluší ti to i při odběru krve, jsi statečná! http://katefashionstyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  32. Já bohužel také darovat nemůžu, což mě moc mrzí, už jsme se na to několikrát informovala a není to pro mne vhodné, proto ti moc děkuji, jsi skvělá, že to děláš a máš můj obdiv!

    OdpovědětVymazat
  33. vááu.. ty tvoje vlasy s mašlí ♥ obdiv :O

    OdpovědětVymazat
  34. Ahoj aj ja som chcela darovat krv, ale kedze mam zdravotne problemy tak ma odmietli, krv darovava niekolko rokov aj moj oco, a viem ze ked ho aj volali na odber tak konkretnym ludom a potom sa velmi tesil ked pomohol aj malemu chlapcekovi :) velmi som chcela aj ja ale bohuzial nemozem, obdivujem ludi ako ty a drzim prsty nech zdravie sluzi a nech mozes darovat co najdlhsie :)Daška

    OdpovědětVymazat
  35. Obdivuji všechny, kteří tohle dělají, pro mě to ale není, měla jsem s odběry vždy problémy.

    OdpovědětVymazat
  36. No vidiš, tak to já bych ani nemohla bejt dárce, mám 45 kg :D Je to v crosscafé dobrý? Plánuju, že bych tam někdy na něco našla, docela mě to láká, mimochodem, jsem na Tebe hrdá, protože jsi taky z HK :D

    OdpovědětVymazat
  37. Obdivuji všechny lidi, kteří chodí na odběry :) taky bych moc ráda šla, už jen pro ten pocit, že to někomu jinému pomůže, ale mám jen 43kg a těch 7kg mi neodpustili ani na plazmě :(

    OdpovědětVymazat
  38. Crosscafé je jedna z mých nejoblíbenějších kaváren! No a mých (teď už bohudík!) 50 kilo mně vždycky brzdilo. I přesto to chci dál zkoušet, dokud se nenechají ukecat. Ten pocit z pomoci je skvělý....

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za komentář. Na blogu se zobrazí hned po schválení:)
Komentovat můžete i anonymně, bez google účtu.